ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Δουλεύουμε οι Έλληνες, όχι για μας και τα παιδιά μας, αλλά για να πληρώνουμε ολοένα και περισσότερους φόρους


 

"Αίμα. Ακόμα περισσότερο αίμα", ζητούν οι δανειστές. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - όπως έκαναν και οι προηγούμενοι που όμως κρίθηκαν γι αυτό και καταδικάστηκαν από τον Ελληνικό λαό - τους το προσφέρουν, βάσει μνημονίων, βάσει συμφωνιών, βάσει ληστρικών πολιτικών, που υπαγορεύονται από ξένα κέντρα αποφάσεων.
Στο σημερινό πρώτο θέμα της εφημερίδας "Ν.Κρήτη" έχουμε πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως γράφουμε στο ρεπορτάζ, όχι για να ζήσουν εκείνοι με τις οικογένειές τους, αλλά για να μπορέσει το κράτος να εξασφαλίσει χρήματα, εργάζονται οι Έλληνες μισθωτοί. Τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι, από χρόνο σε χρόνο, οι φορολογίες και οι κρατήσεις εισφορών στους εργαζόμενους αυξάνονται δραματικά, έχοντας φτάσει σήμερα σε ποσοστό μέχρι και 57% του συνολικού μισθού που υποτίθεται ότι "λαμβάνουν"!


Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Δεν έφτανε, δηλαδή, το ποσοστό από 41,06 έως και 54,10%, που πλήρωναν οι Έλληνες εργαζόμενοι επί του μισθού τους το 2014 με βάση τα στοιχεία του 2015, "έπρεπε" να τους επιβληθούν ακόμα περισσότεροι φόροι και κρατήσεις, ώστε σήμερα, για κάθε 100 ευρώ μισθού, στην τσέπη του μισθωτού να καταλήγουν μόλις από 43 ευρώ ως 67 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού. Τα υπόλοιπα από τα 33 ως και 57,5 θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους, είτε με τη μορφή ασφαλιστικών εισφορών, είτε με τη μορφή φόρων!
Άλλωστε, μια πρώτη γεύση (ασφαλώς πολύ "πικρή") έχει δοθεί στους εργαζόμενους. Ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης άρχισαν να παρακρατούνται από το μικτό μισθό του εργαζομένου βάσει της νέας φορολογικής κλίμακας, ενώ προστίθεται από μισή ποσοστιαία μονάδα στις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη. Η Ελλάδα θα είναι το 2016 η χώρα με τις υψηλότερες κρατήσεις στους μισθούς διεθνώς. Αυτό άρχισε ήδη να ισχύει από πέρσι: Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, και το 2015 η χώρα μας βρέθηκε στην πρώτη θέση, με συντελεστή κρατήσεων 41,6%.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, τόνισε ότι «δεν περιμέναμε τον ΟΟΣΑ να έρθει να μας το πει. Το γνωρίζουμε. Οι κρατήσεις είναι πάρα πολλές. Καμιά σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Και αν τα συνδυάσουμε με την ακρίβεια, που ενώ έχουμε οικονομική κρίση είναι πολύ υψηλή, πραγματικά βλέπουμε ότι το κόστος διαβίωσης είναι στα ύψη».
Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, σχολιάζοντας το μεγάλο ποσοστό των μισθών που πηγαίνει στους φόρους και τα τέλη, τόνισε: «Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι όλα αυτά τα χρήματα που σήμερα πληρώνουν για φόρους δεν πάνε ουσιαστικά για τα "κοινωνικά δικαιώματα", αλλά αποτελούν την κινητήρια δύναμη ώστε το κεφάλαιο να μπορέσει να βγει από την κρίση του. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι σήμερα αυτοί που πρέπει να πληρώσουν είναι το μεγάλο κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Να καταργηθούν οι προκλητικές φοροαπαλλαγές που έχουν. Για παράδειγμα οι εφοπλιστές έχουν 54 φοροαπαλλαγές. Δεν πληρώνουν ΦΠΑ στο πετρέλαιο. Και την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, στενάζουν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", Γιώργος Μακράκης, περιγράφει μια πολύ ζοφερή κατάσταση και για το δικό του κλάδο. «Έχει μειωθεί ο μισθός μας σε ποσοστό 40% μέσα σε έξι χρόνια. Αν προσθέσουμε και την αύξηση των φόρων, των εισφορών και των παρακρατήσεων, ο πραγματικός μισθός και του δημόσιου υπαλλήλου έχει συρρικνωθεί πάνω από το 40%. Και αυτό φυσικά έχει οδηγήσει κι εμάς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους δημόσιους υπαλλήλους γενικότερα, γιατί πάνω-κάτω οι μισθοί είναι οι ίδιοι, να αναζητούμε και διαφορετικές διεξόδους. Δηλαδή, φανταστείτε ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εργάζονται το καλοκαίρι ακόμα και στον τουρισμό, προκειμένου να αντεπεξέλθουν»!
Ο Γιώργος Μακράκης καταγγέλλει τέλος ότι, με αυτές τις πολιτικές, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να ασχοληθούν με την παραγωγή ποιοτικής δουλειάς, αφού αναλώνονται στον αγώνα να ζήσουν τις οικογένειές τους και δεν υπάρχει η δυνατότητα, όσο και αν το θέλουν, να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη δουλειά που κάνουν.

«Αιτία πολέμου» οι ομαδικές απολύσεις
Την ίδια ώρα, σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, μετά την έναρξη των συζητήσεων στην Αθήνα με θέμα τις ομαδικές απολύσεις. Από χθες το πρωί, συνεδριάζει στην Αθήνα η Διεθνής Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, η οποία έχει αναλάβει να εκδώσει πόρισμα, που θα περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα θα ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το αργότερο μέχρι αύριο Τετάρτη.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει τονίσει πως δεν έχει τεθεί θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει θέσει "κόκκινες" γραμμές στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.
Σχολιάζοντας το θέμα, ο κ. Βρύσαλης τονίζει: «Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να κλείσει άρον-άρον την αξιολόγηση αποδεικνύει ότι το επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι πρόκειται να δεχτούν σοβαρό πλήγμα στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Οι ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα των λοκ άουτ εργοδοτών και ο συνδικαλιστικός νόμος θα είναι το κερασάκι στην τούρτα σε όσα έχουν χάσει εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι».
Από την πλευρά του, ο κ. Βοργιάς λέει: «Για μας αποτελεί "αιτία πολέμου" οτιδήποτε αφορά στα εργασιακά, είτε είναι οι ομαδικές απολύσεις, είτε το λοκ άουτ, είτε ο συνδικαλιστικός νόμος. Και αν υπάρχει περίπτωση να περάσουν τέτοια μέτρα, να ξέρουν ότι το φθινόπωρο θα είναι καυτό».







Δεν υπάρχουν σχόλια: