ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Ελαιοπαραγωγοί: χάνουν 75 εκ. ευρώ στην Κρήτη


Τουλάχιστον 19 εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Κρήτη - δηλαδή γύρω στο 55% του συνόλου τους - έχουν υποστεί ζημιές λόγω θεομηνίας. Οι ζημιές αυτές είναι σοβαρές και εντοπίζονται τόσο στην άνθηση όσο και στην καρποφορία, σύμφωνα με επίσημη αναφορά του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τεκμηριώνοντας και το αίτημα των αποζημιώσεων.



Σύμφωνα με το ΣΕΔΗΚ, έχει χαθεί το 48% της παραγωγής που περιμέναμε για φέτος, δηλαδή τουλάχιστον 25 χιλιάδες τόνοι ελαιολάδου, με την οικονομική ζημιά να εκτοξεύεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης, που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην παραγωγή ελαιολάδου, για να καλύψουν βασικές ανάγκες επιβίωσης!

Πιο αναλυτικά, οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της άνθησης στις ελιές έπληξαν περίπου 8 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους σε ποσοστό 45%, χωρίς όμως να είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ.

Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία (μετά το δέσιμο των καρπών) και έπληξαν 10,7 εκατομμύρια δέντρα, με ποσοστό 51%, είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ, ανεξάρτητα αν δεν κατονομάζονται στον κανονισμό του, με τους όρους που χρησιμοποιούνται, από συγγράμματα ή και παραγωγούς, στην πράξη, όπως καρπόπτωση, σχινοκαρπία κ.λπ.

Ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας-καρποφορίας με το οποίο συνέπεσαν, οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν διάφορες ζημιές όπως:

* Στην ανθοφορία: Αφυδάτωση, νέκρωση (κάψιμο) και πτώση των ανθέων.

* Στην καρποφορία: Αφυδάτωση, συρρίκνωση και πτώση καρπών (καρπόπτωση) ή ατελή εξέλιξή τους (σχινοκαρπία).

Ο ΣΕΔΗΚ παρουσιάζει και σχετικό πίνακα όπου αποτυπώνονται οι χονδρικές εκτιμήσεις των Δήμων.


Τα αιτήματα

Παρόμοιες ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης από την άνοιξη του 2013 (υπόμνημα ΣΕΔΗΚ αριθ. 34/15-7-2013), πολύ μεγαλύτερες και σε ένταση και σε έκταση, οδήγησαν την παραγωγή της Κρήτης σε δραματική μείωση κάτω του 20% του μέσου όρου της, και μέχρι σήμερα, παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις, δεν αποζημιώθηκαν ούτε από ΕΛΓΑ, ούτε και ΠΣΕΑ, όπως αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.

«Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, ενώ καταβάλλουν ανελλιπώς εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του, πολύ σπάνια τυγχάνουν αποζημιώσεων, με συνέπεια πολλοί από αυτούς να διερωτώνται για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν!

Η ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης λόγω των γεωγραφικής θέσης της πλήττεται περισσότερο από φαινόμενα ακραίων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνες, ξηροί νότιοι άνεμοι) και είναι άδικο και μεροληπτικό στον κανονισμό του ΕΛΓΑ να υπάρχουν διατάξεις αστήρικτες επιστημονικά και δεοντολογικά που να εξαιρούν προκλητικά την αποζημίωσή τους».

Παρακάτω, ο φορέας ζητά την έναρξη εκτιμήσεων για χορήγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκληθήκαν μετά το δέσιμο του καρπού, σύμφωνα με το άρθ. 6, παρ. 4. του κανονισμού, οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν περίπου 10,7 εκατ. δέντρα σε ποσοστό 51%.

Όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρξει «δρομολόγηση διαδικασιών για αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ (κρατικές οικονομικές ενισχύσεις) των ζημιών που προκλήθηκαν κατά την άνθηση (πριν το δέσιμο των καρπών) οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν 8 εκατ. δέντρα σε μέσο ποσοστό περίπου 45%».

Επίσης ο ΣΕΔΗΚ ζητά να γίνει «τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να απαλειφθεί η εξαίρεση του άρθρου 6 παρ. 4 αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται πριν από το δέσιμο των καρπών από ζημιογόνα αίτια εκτός παγετού, διότι είναι επιστημονικά, δεοντολογικά και ηθικά απαράδεκτο οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα από τους παραγωγούς άλλων προϊόντων».

Τέλος, ζητά να επισπευτεί η καταβολή «των πενιχρών έστω αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ που εξαγγέλθηκαν για τις απώλειες από καύσωνες στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2013».

ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1337001&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: