ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Αφιέρωμα ΕΡΤ3: Γρηγόρης Λαμπράκης, ο αγωνιστής της αριστεράς και της ειρήνης , στις 6.4.14


Στις 3 Απριλίου του 1912 γεννιέται ο μεγάλος αγωνιστής της αριστεράς και του διεθνούς ειρηνιστικού κινήματος Γρηγόρης Λαμπράκης. Στα 41 χρόνια που θα ζήσει μέχρι τη δολοφονία του θα καταφέρει να στεφθεί Βαλκανιονίκης, να αναδειχθεί υφηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο, να γράψει δύο βιβλία και να εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ το 1961.

O Λαμπράκης, έχει αντιμετωπίσει την ακροδεξιά τρομοκρατία επανειλημμένα αλλά και με επιτυχία και για αυτό στοχοποιείται από κράτος και παρακράτος. Στις 22 Μαΐου 1963 μετά από μία εκδήλωση για την ειρήνη στην οποία ήταν ομιλητής θα γίνει το μοιραίο. Παρακρατικοί θα τον πλησιάσουν με τρίκυκλο και θα του καταφέρουν θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι.

Η συνεργασία της ασφάλειας Θεσσαλονίκης με τους ακροδεξιούς τραμπούκους ήταν άψογα οργανωμένη. Μόνο που ένας αστυνομικός της τροχαίας θα σταματήσει το τρίκυκλο μερικά λεπτά μετά την δολοφονία. Αυτό που είχε προηγηθεί είναι το ότι την στιγμή της διαφυγής, ένας σύντροφος του Λαμπράκη ο Χατζηαποστόλου ή τίγρης πηδάει στο τρίκυκλο, εξουδετερώνει τον δολοφόνο, Εμανουηλίδη και παλεύει με τον οδηγό Σπύρο Γκοτζαμάνη με αποτέλεσμα να υποπέσουν στην αντίληψη του ανυποψίαστου τροχονόμου

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις, ενώ περισσότεροι από 200.000 θα παρευρεθούν στην κηδεία του θύματος.
Η επίσημη αστυνομική εκδοχή, ήταν ότι επρόκειτο για τροχαίο ατύχημα και αυτήν υιοθέτησε αρχικά και η κυβέρνηση της χώρας. Στην συνέχεια ξετυλίγεται η συνωμοσία. Τους Γκοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη θα ακολουθήσουν στο εδώλιο πολλά και μεγάλα  στελέχη της χωροφυλακής Θεσσαλονίκης, Τελικά, για τον φόνο καταδικάστηκαν μόνο οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης.
Ο σύντροφος του Λαμπράκη, Κώστας Βάρναλης είχε γράψει για το νόημα του πολέμου τον στίχο « να σκοτώνονται οι λαοί για του αφέντη το φαΐ».

Ο Λαμπράκης δεν μίλησε απλά για μια αφηρημένη Ειρήνη, αλλά πάλεψε ταυτόχρονα εναντίον  των δυνάμεων που προκαλούν τους πολέμους. Για αυτό 51 χρόνια μετά την δολοφονία του, η φωνή του παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ.

Aκολουθεί ρεπορτάζ της από τις ειδήσεις της ΕΡΤ3 με αποκλειστική συνέντευξη του στελέχους της ΕΔΑ, Μόρφη Στεφούδη, που είχε γνωρίσει τον Λαμπράκη και ήταν, μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία του.

http://afterhistory.blogspot.gr/2014/04/3_6.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: