ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Είναι να μη σε «ανακαλύψουν» οι Ευρωπαίοι

Πιτσιρίκος


Μια από τις «μικρές» ειδήσεις των ημερών ήταν ότι σε μια κοινότητα Αβοριγίνων στον Καναδά παρουσιάστηκαν υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας. Μέσα σε μια μόνο ημέρα, σε μια κοινότητα δυο χιλιάδων ατόμων, 11 άνθρωποι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.

Το ποσοστό αυτοκτονιών ανάμεσα στους ιθαγενείς του Καναδά -που είναι 1,4 εκατ.- είναι υψηλό. Βέβαια, υψηλό είναι και το επίπεδο φτώχειας, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι χαμηλότερο από των άλλων κατοίκων του Καναδά.

Δεν είναι κάτι νέο να αυτοκτονούν οι ιθαγενείς, ενώ αυτό δεν συμβαίνει μόνο στον Καναδά· στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτοκτονιών ανάμεσα στους Ινδιάνους είναι πολύ υψηλότερο από των άλλων Αμερικανών.

Είναι γνωστό πως η λευκή φυλή έχει καταστρέψει όλο τον πλανήτη. Ειδικά, ο λευκός άνδρας.

Κανείς δεν αναφέρεται ποτέ στην γενοκτονία των Ινδιάνων -αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει ούτε ένα μνημείο στις ΗΠΑ για τα εκατομμύρια των Ινδιάνων που σκοτώθηκαν από τους Ευρωπαίους-, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η λέξη «γενοκτονία» ή η λέξη «ολοκαύτωμα», που δημιουργήθηκαν αργότερα, δεν χρησιμοποιούνται ποτέ για τους Ινδιάνους που εξολοθρεύτηκαν από τους κατακτητές Ευρωπαίους.

Επίσης, είναι πολύ γελοίο να λέμε πως ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική ή πως οι Ολλανδοί ανακάλυψαν την Αυστραλία, λες και δεν ζούσαν άνθρωποι εκεί επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Λες και οι άνθρωποι που ζούσαν στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία -πριν πάνε εκεί οι Ευρωπαίοι- ήταν βουβάλια και καγκουρό.

Όσο περίεργο και να φαίνεται στους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους -που απλώθηκαν σε όλο τον πλανήτη και τον ξέσκισαν-, οι άνθρωποι που ζούσαν σε αυτές τις χώρες, πριν τις ανακαλύψουν οι Ευρωπαίοι, είχαν και αυτοί τον δικό τους πολιτισμό.

Οι Σιμπονέι στην Κούβα, ζούσαν πάρα πολύ καλά μέχρι που τους «ανακάλυψαν» οι Ισπανοί.

Οι Σιμπονέι δεν δούλευαν και απολάμβαναν την όμορφη και πλούσια Κούβα, τρώγοντας καρπούς από τα δέντρα, κολυμπώντας και κάνοντας έρωτα. Ωραία φάση. Τι πιο όμορφο;

Οι Ισπανοί κατακτητές ανάγκασαν τους Σιμπονέι να δουλεύουν με το ζόρι -δηλαδή τους έκαναν δούλους-, ενώ τους κόλλησαν και πολλές «ευρωπαϊκές» αρρώστιες· μια ευρωπαϊκή ασθένεια ήταν και ο χριστιανισμός, αφού ήθελαν να τους εκχριστιανίσουν με το ζόρι.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Σιμπονέι -που δεν καταλάβαιναν γιατί πρέπει να δουλεύουν- να αυτοκτονούν μαζικά.

Γελάω πάρα πολύ με αυτούς που σκίζουν τα ρούχα τους σήμερα για την πολυπολιτισμικότητα, ενώ είναι ολοφάνερο πως όποιος πολιτισμός δεν ταιριάζει με τον κυρίαρχο δυτικό πολιτισμό, πρέπει να εξαφανιστεί.

Και νιώθω μια θλίψη για τους ιθαγενείς που ζουν στο περιθώριο των κοινωνιών των «πολιτισμένων» δυτικών που τους κατάκτησαν.

Και καταλαβαίνω γιατί αυτοκτονούν.

Είναι τραγικό ο δικός σου πολιτισμός να αντιμετωπίζεται σαν μια γραφικότητα στην ίδια σου τη γη.

Είναι τραγικό να είσαι δούλος στην ίδια σου τη γη. Δούλος στην γη των προγόνων σου.

Δούλος στην ίδια σου τη γη.

Σας θυμίζει κάτι;

pitsirikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: