ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 19 Απριλίου 2016

"Βόμβα" για την υγεία τα απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Κρήτη


Και η Κρήτη, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα, τροφοδοτείται...αδιαλείπτως από τα κυκλώματα αδίστακτων εμπόρων με παράνομα φυτοφάρμακα, που έχουν κριθεί επικίνδυνα για την υγεία τόσο των αγροτών όσο και των καταναλωτών.
ΕΡΕΥΝΑ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Οι επιτήδειοι αυτοί έμποροι εισάγουν παράνομα επικίνδυνα φυτοφάρμακα από γειτονικές χώρες, εκμεταλλευόμενοι το "μπάχαλο" της Ελλάδας στον τομέα των ελέγχων, και τροφοδοτούν στην Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα ασυνείδητους παραγωγούς, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζουν την υγεία του κοσμάκη. Έτσι, τις τελευταίες μέρες, στην Αλεξανδρούπολη εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τετρακόσιες συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων που μεταφέρονταν παράνομα στη χώρα μας, ενώ είχε προηγηθεί και ο εντοπισμός της μεταφοράς 14 λίτρων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων από τη Βουλγαρία!

«Αν εντοπίζονται κάθε τόσο μεγάλες ποσότητες παράνομων φυτοφαρμάκων, πόσα είναι αυτά που έχουν μπει στη χώρα μας ή μπαίνουν καθημερινά και έχουν χρησιμοποιηθεί στα προϊόντα που καταναλώνουμε;». Αυτό το εύλογο ερώτημα γεννιέται αυτομάτως σε ανθρώπους που δε μασούν τα λόγια τους, αλλά εκφράζουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους μπροστά σε τέτοιες αποκαλύψεις.

Μάλιστα, εδώ δημιουργείται κι ένα άλλο, πολύ ξεκάθαρο ερώτημα: «Γιατί οι ελληνικές Αρχές δεν παρακολούθησαν τους δράστες, ώστε να δουν σε ποιες αποθήκες και σε ποια εμπορική αλυσίδα φυτοφαρμάκων θα παρέδιδαν το φορτίο του θανάτου, ώστε να εξαρθρώσουν όλο αυτό το κύκλωμα;». Απαντήσεις που δεν ξέρουμε αν θα δοθούν ποτέ, στην Ελλάδα του 2016.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, πάνω από τετρακόσιες συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων και τρεις συσκευασίες σπόρων (προφανώς μεταλλαγμένου) καλαμποκιού εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθησαν δύο Έλληνες, ένας 32χρονος και ένας 42χρονος, για λαθρεμπόριο, για παράνομη εισαγωγή στη χώρα και κατοχή παράνομων φυτοφαρμάκων, καθώς και για παράνομη μεταφορά, εισαγωγή με σκοπό τη διάθεση φυτοπροστατευτικού προϊόντος για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, που διενεργεί την προανάκριση, συνέλαβε τους δύο δράστες, ενώ κατάσχεσε τα δύο οχήματα και τις ποσότητες φυτοπροστατευτικών προϊόντων και σπόρων.

Ταυτόχρονα, άλλη μια υπόθεση εντόπισαν οι ελληνικές Αρχές, και συγκεκριμένα την προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα 14 λίτρα φυτοφαρμάκων, ένας 56χρονος και μία 54χρονη. Μόλις είχαν φτάσει με το φορτηγό τους στα σύνορα της Νυμφαίας, και οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έλεγχο εντόπισαν τα φυτοφάρμακα, τα οποία δεν είχαν την απαιτούμενη έγκριση-πιστοποίηση της αρμόδιας Αρχής.


Σχόλιο Greenpeace

Η "Νέα Κρήτη" απευθύνθηκε χθες και στην ακτιβίστρια της Greenpeace και υπεύθυνη της εκστρατείας οργάνωσης για τη βιώσιμη γεωργία, Έλενα Δανάλη.


«Τι είναι το επείγον να γίνει; Σαφώς να ενισχυθούν και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Όμως οι έλεγχοι είναι το τεχνικό εργαλείο. Χρειάζεται και μια πολιτική απόφαση. Και η πολιτική απόφαση είναι να γίνει επένδυση και στροφή στους βιώσιμους τρόπους γεωργίας, που βοηθούν τους αγρότες να απεξαρτηθούν από τα φυτοφάρμακα. Διότι, ακόμα και αν πατάξουμε το εμπόριο των παράνομων φυτοφαρμάκων, αρκετά από τα νόμιμα είναι τόσο επικίνδυνα που ζητάμε να απαγορευτούν και αυτά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και να βοηθηθούν οι παραγωγοί να στραφούν προς βιώσιμους τρόπους αντιμετώπισης των ζιζανίων, των παρασίτων κ.λπ.», επισήμανε.

Εξάλλου, η Greenpeace καταγγέλλει, για παράδειγμα, και ως «υποκριτική» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έδωσε θετική ψήφο προκειμένου να πάρει άδεια για ακόμα 7 έτη το πιθανώς καρκινογόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ζιζανιοκτόνο Glyphosate.


Ανησυχίες παραγωγών

Αυτές οι αποκαλύψεις ανησυχούν έντονα τους σωστούς παραγωγούς της Κρήτης, που τονίζουν ότι, αν εντοπιστούν στο εξωτερικό ή το εσωτερικό της χώρας προϊόντα που παρήχθησαν με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, θα υπάρξει μεγάλη δυσφήμηση του συνόλου των ελληνικών προϊόντων.

Μάλιστα, όταν την ίδια ώρα έρχεται η σημερινή κυβέρνηση και επαναφέρει ισχυρά φυτοφάρμακα (όπως το "Λανέιτ"), που είχαν καταργηθεί εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο... "προστατευμένοι" και "σίγουροι" μπορούμε να νιώθουμε στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ως καταναλωτές.

Το σχόλιο, για παράδειγμα, του προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιεράπετρας Νίκου Δασκαλάκη, όταν τον ενημερώσαμε για τον εντοπισμό του φορτίου των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων στην Αλεξανδρούπολη, ήταν το εξής: «Φυσικά και ανησυχούμε επειδή πιάστηκαν αυτά τα φυτοφάρμακα. Γιατί αυτό δείχνει ότι τέτοια φυτοφάρμακα μπαίνουν στη χώρα μας»!

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την Κρήτη, ο κ. Δασκαλάκης λέει ότι «δεν έχει διαπιστωθεί να έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Από 'κει και πέρα, δεν μπορούμε παρά να επαγρυπνούμε και να συστήσουμε την οποιαδήποτε προσοχή απαιτείται από μεριάς του κράτους».


«Είμαστε καχύποπτοι»

Στην εφημερίδα μας για την υπόθεση αυτή μίλησε και ο παραγωγός θερμοκηπιακών προϊόντων και στέλεχος της Ομάδας Παραγωγών Ψαρής Φοράδας Νίκος Επιτροπάκης, που τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει τη χρησιμοποίηση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και στην Κρήτη από ασυνείδητους παραγωγούς, που θα κάνουν ζημιά στους σωστούς και "πιστοποιημένους".

«Εμείς στις περιοχές μας δεν έχουμε τέτοια κρούσματα. Συνήθως αυτό αφορά παραγωγούς που είναι στη βόρεια Ελλάδα και οι οποίοι έχουν τεράστιο οικονομικό όφελος από την εισαγωγή τέτοιων φαρμάκων. Αλλά αυτή η ιστορία δημιουργεί σε μας τεράστια προβλήματα, γιατί εμάς η παραγωγή μας έχει καθαρά εξαγώγιμο στόχο. Και αν βρεθεί υπολειμματικότητα σε απαγορευμένη ουσία σε κάποιο ελληνικό προϊόν, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα κι εμείς χωρίς να φταίμε».

Στο μεταξύ, ο κ. Επιτροπάκης τονίζει ότι δεν μπορεί να ξέρει τι γίνεται γενικότερα στην Κρήτη και ούτε αποκλείει τίποτα. Και για το λόγο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «για μας τους νόμιμους και ευσυνείδητους παραγωγούς είναι πολύ θετικό να γίνονται έλεγχοι και να εντοπίζονται τα φαινόμενα αυτά. Όμως, πρόκειται για δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι για καθολικούς, κάτι που θα ήταν το καλύτερο»...

«Εγώ ρίχνω στο χώμα σπόρους. Αυτή είναι η αντίστασή μου σε όλο αυτό το κύκλωμα που απειλεί την υγεία μας», σχολιάζει από την πλευρά του και ο συνεργάτης του "Πελίτι" στην Κρήτη, ο πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής Μανόλης Βαρδάκης.

«Δηλαδή απαγορεύεται να καλλιεργούμε κάτω από τις ελιές. Απαγορεύεται να έχουμε νερό. Απαγορεύεται να αναπνέουμε. Απαγορεύονται όλα. Ας το δούμε διαφορετικά, λοιπόν, όλο αυτό το κομμάτι. Εγώ θα έλεγα στους καταναλωτές, όσο περισσότερο μπορούν, "βάλτε κήπους. Καλλιεργήστε μόνοι σας"»!

Καταλήγοντας, ο Μανόλης Βαρδάκης εξηγεί την άποψή του αυτή, λέγοντας ότι «σήμερα τρώμε και λέμε "καλή τύχη", δε λέμε "καλή όρεξη". Όμως εμείς πρέπει να φτάσουμε και πάλι στο σημείο, όταν τρώμε, να λέμε "καλή όρεξη" και να μη λέμε "καλή τύχη"»...


Τόνοι... θανάτου

Η υπόθεση αυτή, εξάλλου, μας επιστρέφει μερικά χρόνια πίσω, στο 2010, όταν είχαμε στο λιμάνι του Ηρακλείου τη σύλληψη οδηγού φορτηγού, ο οποίος μετέφερε με το πλοίο της γραμμής βαρέλια με το τοξικό υλικό διχλωροπροπένιο, συνολικού βάρους 20 τόνων!

Το διχλωροπροπένιο είναι ένα τοξικό υλικό ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Άραγε πιάστηκε ποτέ μέχρι σήμερα ο επιχειρηματίας εκείνος για λογαριασμό του οποίου είχε μεταφερθεί αυτό το δηλητήριο; Πάντως, το Λιμεναρχείο Ηρακλείου είχε ξεκινήσει την προανάκριση. Το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαρτίου 2015...

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης από τον περασμένο Ιανουάριο, με βάση τα δημοσιεύματα της "Ν.Κ." για τα τοξικά φυτοφάρμακα, τις μειώσεις των αποστάσεων ψεκασμών από σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ. (με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης), αλλά και για περιπτώσεις διαμαρτυρίας κατοίκων που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχει ξεκινήσει έρευνα. Και όπως μαθαίνουμε, πρόκειται για προκαταρκτική εξέταση, που βάζει στο στόχαστρο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο κάνουν καλά τη δουλειά τους στα θέματα των φυτοφαρμάκων και αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη σωστή εφαρμογή τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:


ΦΑΚΕΛΟΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ): ΣΟΚ…Χημικά στο πιάτο μας – Η αλόγιστη χρήση σκοτώνει…

http://kivotosblog.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html

ΦΑΚΕΛΟΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ (ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ): ΣΟΚ…Χημικά στο πιάτο μας – Η αλόγιστη χρήση σκοτώνει…



Δεν υπάρχουν σχόλια: