Ζημιογόνα για το κρητικό και γενικότερα το ελληνικό εξαιρετικό-παρθένο ελαιόλαδο εκτιμάται ότι θα αποδειχτούν οι αδασμολόγητες εισαγωγές των 35.000 τόνων φέτος και άλλων 35.000 τόνων του χρόνου τυνησιακού ελαιολάδου, όπως πιστεύουν οι αγροτικοί φορείς της Κρήτης. Υπάρχουν και απόψεις που αναφέρουν ότι πίσω από την "παγωμένη" στάση των ξένων εμπορικών οίκων βρίσκεται η ανέχεια των καταναλωτών από τη μια, και η περυσινή εκτίναξη των τιμών παραγωγού και κατανάλωσης παγκοσμίως από την άλλη, ενώ δεν αποκλείουν μείωση των τιμών λόγω του τυνησιακού στο προσεχές διάστημα!
Μόνο τυχαία που δε θεωρείται σήμερα η διαπίστωση ότι, ενώ οι εξαγωγές του ελαιολάδου είχαν μεγάλη άνοδο κατά το 2015, αυτή η ανοδική πορεία έχει ανακοπεί με την έναρξη του 2016, αφού μόνο τον Ιανουάριο οι εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου είχαν μια μείωση της τάξης του 3%. Και τα στοιχεία αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), ο οποίος από την πλευρά του είχε επικαλεστεί τα στοιχεία της Eurostat.
Μάλιστα, όπως είχε τονίσει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, αν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ζητήσει με επιστολή του την καταψήφιση της πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο από τους ευρωβουλευτές, η ίδια η κυβέρνηση την υπερψήφισε στο Συμβούλιο Υπουργών.
Μιλάμε βέβαια για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις 10 Μαρτίου, όταν υπερψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (με τη μορφή του επείγοντος) η πρόταση της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη (φτάνοντας συνολικά, με τις ισχύουσες εισαγωγές, στις 92.000 τόνους ετησίως), ως κίνηση αλληλεγγύης προς την Τυνησία για το πλήγμα που δέχτηκε από τρομοκρατικά χτυπήματα το 2015.
«Μόνο ζημιά»
«Μόνο ζημιά κάνουν οι εισαγωγές των τυνησιακών λαδιών. Είναι καλές μόνο για την Τυνησία και σίγουρα όχι για μας», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης.
Η οργάνωση σήμερα αγοράζει στα 3 ευρώ το κιλό, αλλά ο συνεταιριστής τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί αν με τις εισαγωγές των τυνησιακών λαδιών θα κρατηθούν εκεί οι τιμές του προϊόντος, ή θα πάνε και πιο κάτω. Και ξεκαθάρισε ότι, χωρίς τη χρηματοδότηση των τραπεζών, οι οργανώσεις δεν μπορούν να στηρίξουν το ελαιόλαδο, καθώς θα κάνουν εξαγωγές σε χύμα λάδι για να εξασφαλίσουν ρευστότητα και όχι τόσο στο τυποποιημένο, το οποίο, και με τις καλύτερες τιμές που επιτυγχάνει στην αγορά, "τραβάει" προς τα πάνω και τις τιμές παραγωγού στο χύμα.
«Ο τυποποιητής πρέπει να πληρώσει τον παραγωγό. Τη στιγμή όμως που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τον παραγωγό, εξαναγκάζεται να πουλάει χύμα ελαιόλαδο για να έχει άμεση χρηματοδότηση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη βοήθεια του τραπεζικού συστήματος, αλλά και εξυπακούεται, χωρίς τη βοήθεια των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων», λέει ο συνεταιριστής.
«Υπάρχουν περυσινές απούλητες ποσότητες»
Την ίδια ώρα, ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρείας ελαιολάδου "Αγγελιδάκης Α.Ε.", που εδρεύει στο 1ο χιλιόμετρο Ασημίου-Λουρών στο Μονοφάτσι, Κώστας Αγγελιδάκης, αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" πληροφορίες που έχει ο ίδιος, σύμφωνα με τις οποίες φαίνεται πως παραμένουν απούλητες στην Κρήτη μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου της περυσινής χρονιάς.
«Μεγαλοπαραγωγοί, ελαιουργοί και συνεταιρισμοί ακούγεται πως κρατούν απούλητες ακόμα μεγάλες ποσότητες από το περυσινό τους ελαιόλαδο», λέει χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού που πληρώνει σήμερα η δική του εταιρεία, διευκρινίζει ότι δε βάζει περιορισμούς οξύτητας στις τρεις γραμμές. Αλλά πληρώνει στα 3,05 μέχρι και 3,10 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα, τους παραγωγούς για λάδι μέχρι και 6 γραμμές. Το λάδι αυτό το πουλάει παραδοτέο στην αγορά της Ιταλίας, με μια μέση τιμή 3,35 ευρώ το κιλό.
Για τα τυνησιακά λάδια, ο ίδιος θεωρεί ότι προς το παρόν δεν έχουν παίξει αρνητικό ρόλο. Αλλά πιστεύει ότι ακόμα μέχρι σήμερα το ελληνικό λάδι "πληρώνει" τις υπερβολικές τιμές της περυσινής χρονιάς, όταν η τιμή παραγωγού ξεπέρασε τα 4 ευρώ το κιλό.
«Τέτοιες τιμές γυρίζουν "μπούμερανγκ" σε βάρος των παραγωγών και του ίδιου του προϊόντος», εκτιμά ο κ. Αγγελιδάκης. Και θεωρεί ότι η τιμή των 3,5 με 3,10 ευρώ το κιλό είναι μια ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό.
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου