ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Το "Χτύπα σαν άντρας" δεν είναι επικό - είναι επικίνδυνο - Καταγγελία για την άθλια διαφήμιση γνωστής εταιρείας παιχνιδιών!

άντρας γυναίκα κακοποίηση βαρβατίλα
«"Χτύπα σαν άντρας", καλεί από την Τετάρτη το βράδυ διαφημιστικό σποτ γνωστής εταιρείας παιχνιδιών. Την ίδια ώρα "Σαν άντρας" χτυπούσε και τη γυναίκα του ο άλλος στο Χαϊδάρι και με 26 μαχαιριές την έστειλε στον άλλο κόσμο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων.
Ιδιαίτερα σκληρές και εύστοχες ταυτόχρονα είναι οι επισημάνσεις της ΓΓΙΦ, υπογραμμίζοντας ότι όταν έχουμε δολοφονίες γυναικών από τους συζύγους τους (με πρόσφατα περιστατικά και στην Κρήτη) δεν γίνεται να νομιμοποιείται η βία με συνθήματα όπως "χτύπα σαν άντρας", τα οποία έχουν απήχηση και στα μικρά παιδιά.
Το σποτάκι έγινε viral! Η συζυγοκτονία πέρασε στα ψιλά…
Γιατί; Άλλωστε, όταν κάτι συμβαίνει συχνά πυκνά, έχει ως αποτέλεσμα να νομιμοποιείται στη συνείδηση της κοινωνίας ως έγκλημα πάθους ή ως θεμιτή αντρική συμπεριφορά και δεν αποτελεί πλέον είδηση. Ακόμα και αν πρόκειται για δολοφονία…
Για τη σωματική ή την ψυχολογική βία; Ούτε λόγος!
Αυτή δεν αφορά κανέναν… αυτή είναι ιδιωτική υπόθεση… όμως η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είναι υπόθεση όλων μας. Είναι υπόθεση της Πολιτείας, που οφείλει να προστατέψει τα θύματα, αλλά και την κοινωνία, που έχει ως χρέος της να μην ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές.

Το «Χτύπα σαν άντρας» δεν είναι αστείο - είναι επικίνδυνο.
Προβάλλει ως παρωδία, που όμως εσωτερικοποιεί την πατριαρχική ιδεολογία, απενοχοποιώντας την αντρική βία κατά των γυναικών.

Το «Χτύπα σαν άντρας» δεν είναι επικό - Είναι καφρίλα!
Καλούμε τα ΜΜΕ να σεβαστούν το ρόλο τους και να μην προβάλλουν σεξιστικά στερεότυπα, τα οποία, αθέατα ή μη, αναπαράγουν τη βία.
Καλούμε όλες και όλους να πάρουν θέση και, με τη στάση τους, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους δε σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών, ξεπουλώντας τα πάντα στο βωμό του κέρδους.
Η ΓΓΙΦ, συνεπής στο έργο της για την καταπολέμηση των στερεοτύπων στα ΜΜΕ, έχει ήδη προβεί σε προτάσεις για την αντιμετώπισή τους, σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν:
∙ στην εναρμόνιση με την Οδηγία 2007/65/ΕΚ αναφορικά με την άσκηση τηλεοπτικών δραστηριοτήτων, με στόχο τη συμπερίληψη ειδικής διάταξης για την ισότητα των φύλων
∙ στη ρητή ένταξη στις υποχρεώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και μέριμνα για την εφαρμογή της έμφυλης ισότητας στα ΜΜΕ
∙ στην επανεξέταση του Ελληνικού Κώδικα Διαφήμισης και Επικοινωνίας (2007) και την ένταξη νέου παραρτήματος, που θα εξειδικεύει την παρουσίαση των διαφημίσεων με την οπτική του φύλου
Συνεχίζουμε το αδιάλειπτο έργο μας και, με την αρωγή όλων, αγωνιζόμαστε, ώστε,  σεξιστικά συνθήματα και παροτρύνσεις , όπως «Χτύπα σαν άντρας» να λάβουν τέλος.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1312663&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: