ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

"Σκωτσέζικο ντους" για την καταβολή της επιδότησης

αγροτες ελιες ραβδισμα λιομαζωμα
Η αντίστροφη μέτρηση για να αρχίσει και πάλι το "σκωτσέζικο ντους" σε βάρος των παραγωγών για την πληρωμή της επιδότησης μόλις έχει αρχίσει, με τις πληροφορίες και τις εκτιμήσεις να "δίνουν και να παίρνουν" και με την... καλύτερη εκδοχή διά στόματος Αλεξόπουλου στον τοπικό ΟΠΕΚΕΠΕ να τοποθετεί την καταβολή του υπολοίπου το αργότερο μέσα στις επόμενες 10 μέρες.
Ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται (τουλάχιστον πάλι με βάση το διευθυντή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κρήτη) να εκδοθούν και τα οριστικά δικαιώματα, για να ξέρουν οι παραγωγοί ποιες είναι οι επιδοτήσεις που θα παίρνουν μέχρι το 2020, με βάση τη νέα ΚΑΠ, αλλά και τα "κόψε-ράψε" που τους έχουν κάνει σε επίπεδο Ελλάδας οι κυβερνώντες που διαχειρίζονται την υπόθεση αυτή, κατά τα τελευταία χρόνια!
«Πότε θα πάρουμε την επιδότηση;»... είναι και πάλι το ερώτημα απελπισμένων αγροτών, που είχαν μάθει ότι κάθε χρόνο, το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς, ή το πολύ τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, έπαιρναν και τα τελευταία τους χρήματα, που στο κάτω-κάτω δεν τα βάζει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά προέρχονται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τοπικοί παράγοντες του τοπικού ΟΠΕΚΕΠΕ, μάλιστα, διαψεύδουν μια πληροφορία που είχε χθες ο διευθυντής της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλης Γαρεφαλάκης, ότι σήμερα Τετάρτη θα εκδοθούν τα οριστικά δικαιώματα και την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν οι πληρωμές... Η "Νέα Κρήτη" μεταφέρει, πάντως, και αυτή την πληροφορία, που προέρχεται από "πηγή" του Μανόλη Γαρεφαλάκη, στα κεντρικά όργανα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, που και ο ίδιος βέβαια δηλώνει επιφυλακτικός...

Διαδικαστικός "Γολγοθάς"
Όπως διευκρινίζει στη "Νέα Κρήτη" ο διευθυντής της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαρεφαλάκης, στην παρούσα φάση οι κατά τόπους συνεταιρισμοί συγκεντρώνουν από τους παραγωγούς τα εκκαθαριστικά. Πάνω στο εκκαθαριστικό βρίσκεται ο κωδικός εκείνος που θα χρησιμοποιήσει η οργάνωση, για να κατεβάσει την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης του κάθε δικαιούχου.
«Αφού κατεβάσουμε τις αιτήσεις», λέει ο κ. Γαρεφαλάκης, «θα καλέσουμε τους παραγωγούς να τις δουν. Κάποιος μπορεί να θέλει να αλλάξει ένα χωράφι. Να κάνει μεταβολή στην αγροτική του εκμετάλλευση. Για να κάνω όλες αυτές τις μεταβολές, προαπαιτούμενο είναι να έχω ενεργή την αίτηση του παραγωγού μπροστά μου. Αν έχω ενεργή την αίτηση, ο χρήστης, κατά τις υποδείξεις του παραγωγού, μπορεί να κάνει τις μεταβολές, για να κάνει την ενεργοποίηση και να πάρει τις επιδοτήσεις του 2016».

"Πονοκέφαλος" διαδικασιών
Στο μεταξύ, η ΕΑΣΗ ετοιμάζεται αμέσως μόλις εκδοθούν τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών να τα εκτυπώσει και να τα αποστείλει σε κάθε δικαιούχο.
Έτσι, όταν ο παραγωγός θα πάει στην Ένωση για να υπογράψει την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης, θα έχει ενημερωθεί για τα δικαιώματα που του έχουν καταχωρίσει. Εάν, τώρα, δε συμφωνεί, θα πρέπει να δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ απάντηση για το αν θα δοθεί δικαίωμα ενστάσεων.

Τρεις περιπτώσεις για τα νέα δικαιώματα
Για τα νέα δικαιώματα έχουμε τρεις περιπτώσεις. Η πρώτη περίπτωση είναι ο παραγωγός εκείνος που ζητάει για πρώτη φορά να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ενιαίας Ενίσχυσης. «Αν εγκριθεί το αίτημά του, θα τα πάρει από το Εθνικό Απόθεμα. Αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι προηγούνται οι νέοι αγρότες», εξηγεί ο Μανόλης Γαρεφαλάκης.
Στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και ο παραγωγός που αύξησε την περιουσία του και θέλει να πάρει επιπλέον δικαιώματα.
Μια δεύτερη κατηγορία είναι οι παραγωγοί εκείνοι που έχουν γίνει αποδέκτες μεταβίβασης αγροτεμαχίων. Αν η διαδικασία γίνει σωστά, ο μεταβιβαστής θα δει τα δικαιώματά του από την επόμενη χρονιά να μειώνονται και ο αποδέκτης να αυξάνονται.
Στο μεταξύ, όταν ένας παραγωγός θέλει να περάσει στο όνομά του τα δικαιώματα της συζύγου του, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει το δικαίωμα να το κάνει φέτος. Είναι χιλιάδες εκείνες οι περιπτώσεις, καθώς σε ένα ζευγάρι ο άνδρας ή η γυναίκα δε συμπλήρωσαν τα 250 ευρώ και δεν πήραν δικαιώματα.
Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, η ΕΑΣ Ηρακλείου καλεί τους ενδιαφερόμενους να περιμένουν να πληρωθεί η φετινή επιδότηση στο σύνολό της για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θα ακολουθήσει η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις μεταβολές, που αναμένεται αμέσως μετά.
Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: