ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Με αγωνία περιμένουν απαντήσεις από την κεντρική εξουσία στο αίτημά τους για επανίδρυση του δήμου Ρούβα, οι κάτοικοι της Γέργερης και των γύρω χωριών, τονίζοντας ότι από τότε που οι περιοχές τους συμπεριελήφθησαν στο νεοσύστατο και καταχρεωμένο (με μνημόνιο πλέον) Δήμο Γόρτυνας άρχισε ουσιαστικά η εγκατάλειψή τους, αφού η νέα δημοτική Αρχή αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των κατοίκων.
«Ποτέ δεν πάψαμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του πρώην δήμου Ρούβα. Αλλά είμαστε αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες», είναι η απάντηση του δημάρχου Γόρτυνας Νίκου Σχοιναράκη, που τονίζει ότι ήταν και παραμένει στο πλευρό όλων των τοπικών κοινωνιών του δήμου.
«Μπορεί να γίνει Δήμος Ρούβα ξανά»; Στο ερώτημα αυτό, οι τοπικές κοινωνίες του πρώην ορεινού δήμου έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες μεγάλες και έντονες προσπάθειες διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, της απόσχισής τους από το Δήμο Γόρτυνας και την επανίδρυση του προηγούμενου δήμου.
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή 29 Μαΐου είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, στις παλιές κατασκηνώσεις στη Γέργερη, λαϊκή συνέλευση, όπου οι κάτοικοι συμφώνησαν στην ανάγκη αγώνα που σκοπό θα έχει να πιεστεί η κυβέρνηση για την ικανοποίηση του αιτήματος επανίδρυσης του δήμου Ρούβα, έτσι όπως λειτουργούσε με βάση τον «Καποδίστρια» και όχι όπως εξελίχτηκε με βάση τον «Καλλικράτη».
Ο Δήμος Ρούβα συστάθηκε με το πρόγραμμα "Καποδίστριας" από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999-2010, οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" και εντάχθηκε στο νέο δήμο Γόρτυνας. Βρισκόταν στα δυτικά του νομού Ηρακλείου και είχε ως έδρα του το χωριό Γέργερη. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ο δήμος είχε συνολικά 2.324 κατοίκους και έκταση 62.725 στρέμματα.
Ο δήμος περιλάμβανε 3 δημοτικά διαμερίσματα: Το Δημοτικό Διαμέρισμα Γέργερης (με τα χωριά Γέργερη, Απομαρμά, Καρδαμιανά, Μαστραχιανά, Ράπτη, Τζανιανά και Ψαλίδα), το Δημοτικό Διαμέρισμα Νυβρίτου (με τα χωριά Νύβριτο και Δρόσους), και το Δημοτικό Διαμέρισμα Πανασού με το χωριό Πανασό.
«Στα επόμενα δέκα χρόνια η κατάσταση στο Δήμο Γόρτυνας δε θα αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι και η καθημερινότητα συνεχώς θα είναι χειρότερη, με σοβαρό κίνδυνο καταστροφής κρίσιμων υποδομών, που δύσκολα ξαναφτιάχνονται.
Το πρόσφατο σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης (η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δημοσιευτεί στο "Διαύγεια", απ' όπου μπορείτε να τη διαβάσετε) ενισχύει τους φόβους ότι αυτός ο Δήμος δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια του με τη λογική που έχει η δημοτική Αρχή του Δήμου Γόρτυνας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει η συσταθείσα επιτροπή των κατοίκων την περασμένη άνοιξη, για να αρχίσει την προσπάθεια επιστροφής στον προηγούμενο δήμο.
Η Γέργερη και τα γύρω χωριά, λοιπόν, όπως έχει αποφασίσει η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, ουσιαστικά έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικού τους "ιδιωτικού" Δήμου, που στέλνει το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, «εφόσον δε μας κάνετε εσείς δήμο, θα τον κάνουμε μόνοι μας».
«Τεράστια ζημιά»
Το μέλος της επιτροπής Γιώργος Τζωρτζάκης, που στο προηγούμενο σχήμα του Δήμου ήταν αντιδήμαρχος, τονίζει στη "Νέα Κρήτη": «Έχουμε φτάσει μέχρι τον υπουργό κ. Κουρουμπλή και τον υφυπουργό κ. Μπαλάφα, ζητώντας τους να ξαναγυρίσουμε στο δήμο Ρούβα. Τότε ήμασταν πιο μικρός δήμος, πιο ελεγχόμενος, πιο βιώσιμος, χωρίς χρέη, και λειτουργούσαμε όπως πρέπει. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τα άλλα χωριά που είναι στο νεοσύστατο Δήμο. Αλλά δε λειτουργεί σωστά ο νέος Δήμος»...
Όπως λέει παρακάτω ο Γιώργος Τζωρτζάκης, μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος δήμος, ο προηγούμενος είχε φτάσει σε επίπεδο Αρχανών σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομών. «Μια βόλτα αν κάνετε θα δείτε τι προσπαθούσαμε να κάνουμε, τι είχαμε στο μυαλό μας και πού καταντήσαμε. Σήμερα δεν μπορούμε να πάμε ούτε στο χωράφι μας»... Μάλιστα, ο κ. Τζωρτζάκης λέει ότι επί 8 χρόνια ως αντιδήμαρχος δούλεψε σκληρά στον πρώην δήμο Ρούβα. «Σήμερα πάω και βλέπω το ένα μετά το άλλο να έχει γκρεμιστεί και δε σας κρύβω ότι πλέον τα βλέπω πολλές φορές και δακρύζω», καταλήγει ο κ. Τζωρτζάκης.
«Δίνουμε μάχη»
Η απάντηση του δημάρχου
«Δε σταμάτησε κανένα έργο. Έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που ήταν σε εξέλιξη. Έχουν ολοκληρωθεί αρκετές μελέτες. Έχουμε πληρώσει πάρα πολλά για λογαριασμό του πρώην δήμου», απαντά από την πλευρά του ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης. Και εξηγεί ότι «το 2015 μας χρέωσε η ΔΕΗ για υπογειοποίηση καλωδίων στη Γέργερη από τον πρώην δήμο Ρούβα 272.000 ευρώ, χωρίς να έχουμε καμία ενημέρωση. Επίσης, απεντάχθηκε ένα έργο που όφειλαν να το ολοκληρώσουν, και για το οποίο πλήρωσε ο Δήμος το Δεκέμβριο του 2015 431.000 ευρώ. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα άμα θέλουν να κάνουν δικό τους δήμο, αλλά από 'κει και πέρα θεωρώ ότι τους νόμιμους εκπροσώπους τούς έχει εκλέξει ο λαός».
Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Σχοιναράκης παραδέχεται ότι, λόγω των οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, δεν μπορεί να είναι συνεπής η δημοτική Αρχή όσο θα έπρεπε και θα ήθελε σε θέματα καθημερινότητας. «Αλλά να μην ξεχνά κανείς ότι είμαστε ένας Δήμος με λίγους κατοίκους, ενώ το κράτος τα κονδύλια τα δίνει με κριτήριο τον πληθυσμό σε ποσοστό 92%. Άρα θα πρέπει να στοχεύσουμε εκεί και έχουμε στοχεύσει για να αλλάξουν τα κριτήρια».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1356093&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου