ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016

"Έφαγαν" τις επιδοτήσεις χρέη και κρατήσεις


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Το 50% της συνολικής ενιαίας ενίσχυσης, ή το 70% της βασικής, μπήκε στα βιβλιάρια των παραγωγών το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, όπως ακριβώς το είχε προβλέψει στο φύλλο της η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" την περασμένη Τετάρτη (την ώρα που ακόμα και ο ΟΠΕΚΕΠΕ μιλούσε για πληρωμή στις 31 Οκτωβρίου) ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. Ωστόσο, αν και η εικόνα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη, υπάρχουν ήδη κάποια παράπονα, που δείχνουν ότι έγιναν παρακρατήσεις οφειλών, τέτοιες ώστε πολλοί παραγωγοί να μη βρουν ούτε ένα ευρώ στους λογαριασμούς τους!Οι λογαριασμοί που πιστώθηκαν από την περασμένη Πέμπτη ανήκουν σε εκείνους που διαθέτουν οι δικαιούχοι παραγωγοί στην Τράπεζα Πειραιώς. Όπως ακριβώς είχε γράψει η "Ν.Κ.", εάν δε βρεθεί κοινή φόρμουλα μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσοι παραγωγοί πληρώνονται από τις άλλες τράπεζες θα πρέπει να κάνουν ακόμα λίγο υπομονή, ώστε να δουν τα χρήματα που πήραν στις αρχές της εβδομάδας, δηλαδή μεθαύριο Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Στο μεταξύ, ήδη δεκάδες αγρότες έπαθαν σοκ βλέποντας το ύψος του ποσού που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, καθώς οι οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο "ροκανίζουν" την επιδότηση. Δε λείπουν και οι περιπτώσεις, μάλιστα, που η πίστωση είναι "μηδενική" και φαίνεται μόνο η συναλλαγή στο όνομα του δικαιούχου.

Αυτό επιβεβαίωσε, μιλώντας στο Ράδιο 9,84, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης. Μάλιστα, ο ίδιος στήθηκε στις ουρές με τους αγρότες, προχθές το βράδυ, προκειμένου να διαπιστώσει τι πιστώθηκε και τι όχι.

«Είχαμε προτείνει να γίνουν επί του ποσοστού κι όχι επί του συνόλου της οφειλής και του ποσού οι κρατήσεις, αλλά η πρότασή μας απορρίφθηκε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Με τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει και η πληρωμή όλων όσοι εισπράττουν ενίσχυση μέχρι τα 250 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, «καταβλήθηκε σε 567.000 δικαιούχους αγρότες το 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης του 2016, ύψους περίπου 770 εκατ. ευρώ».

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει «η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος, η προκαταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2016 και οι εκκρεμότητες εξισωτικής αποζημίωσης για τις αιτήσεις 2015».


«Ας μην πανηγυρίζουν»

«Δε θα πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή έκανε το αυτονόητο», τονίζει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Αγροτών της Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Ποτέ δεν υπήρξε αγροτική πολιτική από καμία κυβέρνηση. Αλλά ιδιαίτερα η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για τον αγροτικό κόσμο», υποστηρίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Όσον αφορά στους παραγωγούς εκείνους που δεν έχουν πληρωθεί στην πρώτη δόση και θα πληρωθούν στη δεύτερη, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι η πρώτη κατηγορία είναι οι λεγόμενοι 250άρηδες, οι οποίοι δε συμπληρώνουν τα 250 ευρώ στην πρώτη δόση. Τα συμπληρώνουν στο υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, συν το ποσοστό του πρασινίσματος, στη δεύτερη δόση πληρωμής της ενίσχυσης, δηλαδή, και τότε θα πάρουν ολόκληρο το ποσό που δικαιούνται, σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη, κάτι βέβαια το οποίο έγινε και πέρυσι και θα γίνεται κάθε χρόνο, ως το τέλος της περίφημης νέας ΚΑΠ.

Η δεύτερη κατηγορία παραγωγών που δε θα δουν τώρα χρήματα είναι όσοι βρίσκονται στον έλεγχο. «Είναι 5.500 παραγωγοί», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Είναι το δείγμα που έχουμε κάθε χρόνο και οι οποίοι θα πληρωθούν στη δεύτερη δόση, εκτός από κάποιους που μπορεί να έχουν προβλήματα και θα μείνουν παραπέρα»...

Για τις παρακρατήσεις λόγω χρεών, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης εκτιμά: «Αυτό το πράγμα δεν μπορούν να το δουν όλοι ακόμα. Διότι υπάρχουν πολλοί που είναι σε άλλες τράπεζες, όχι στην Τράπεζα Πειραιώς, και τα χρήματά τους δεν έχουν μπει ακόμα στα βιβλιάριά τους. Και πότε θα πληρωθούν αυτοί; Αυτό είναι θέμα λειτουργίας της κάθε τράπεζας. Αν ήθελαν μπορούσαν να τα βάλουν κατευθείαν. Αλλά αφού δεν το έκαναν, θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα μπουν από Δευτέρα. Διότι δε θέλει εξειδικευμένο προσωπικό για να χτυπηθούν τα χρήματα. Ηλεκτρονικά μπαίνουν, με δισκέτα»...

Συνολικά, όπως ξεκαθαρίζει ο συνδικαλιστής, έχουν μπει στα βιβλιάρια των παραγωγών χρήματα που αντιστοιχούν στο 70% της βασικής ενίσχυσης, ή στο περίπου 50% της συνολικής ενίσχυσης, ενώ το υπόλοιπο που θα πληρωθεί - όπως ανακοινώθηκε - στις 20 Δεκεμβρίου, μαζί με το ποσοστό του λεγόμενου "πρασινίσματος", θα είναι κάτι παραπάνω από το 50% της συνολικής ενίσχυσης.

Στο σημείο αυτό, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης καλεί όσους είναι υπεύθυνοι για τα ασφαλιστικά ταμεία, να μην προχωρήσουν στην παρακράτηση του συνόλου των οφειλών των παραγωγών. «Γιατί όταν πας και βλέπεις ότι σου τα έχουν τραβήξει όλα, είναι σαν να σου κόβουν το οξυγόνο και σε τελειώνουν», λέει χαρακτηριστικά.


ΝΕΑ ΚΑΠ


Έρχεται επαναδιαπραγμάτευση

Στο μεταξύ, θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι εντός του 2017 θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ, όχι όμως ως προς τα χρήματα που δίνονται. «Ό,τι είναι να γίνει, έχει ήδη αποφασιστεί στο υπουργείο, χωρίς να ρωτήσουν τους αγροτικούς φορείς. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα του σημερινού υπουργού. Θεωρεί ότι οι εκπρόσωποι των αγροτών είναι... απατεώνες και δε συζητάει μαζί τους», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

«Έτσι έκαναν και την αναθεώρηση της νέας ΚΑΠ. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ισχύει η συνδεδεμένη ενίσχυση για τη σουλτανίνα. Δεν είπαν σε κανέναν τίποτα. Έβαλαν ως συνδεδεμένη μόνο την Κορινθιακή. Έκαναν και κάποιες άλλες συνδεδεμένες για να πάρουν τα χρήματα από 'δω να τα πάνε εκεί, και την Κρήτη την κατακρεούργησαν. Αυτό είναι γεγονός»...

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1361955&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια: