ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Καταγγελία: φόβοι για μόλυνση γεωτρήσεων από λύματα

Γεώτρηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Τα ελαιόδεντρα του Μοχού "διψάνε" από την παρατεταμένη ανομβρία κι ενώ ο Βιολογικός μπορεί να διοχετεύσει κατάλληλα επεξεργασμένα λύματα για να ποτίζονται οι ελιές, κάθε τόσο και λιγάκι, για λόγους που αποδίδονται από τους υπευθύνους σε βλάβες, τα λύματα καταλήγουν στον "χώνο", δηλαδή σε μια τρύπα που έχει φτιαχτεί κοντά στη μονάδα.



Την καταγγελία αυτή κάνει στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" το μέλος της Δημοτικής Κοινότητας Μοχού Νίκος Λαγουδάκης, που διερωτάται μάλιστα αν και κατά πόσο τα λύματα που πέφτουν μες στην τρύπα είναι επεξεργασμένα ή όχι, με συνέπεια στη δεύτερη περίπτωση να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα!

Η "Νέα Κρήτη" καταγράφει την καταγγελία του Νίκου Λαγουδάκη, ενώ προσπάθησε σε επικοινωνία με το δήμαρχο και τους αρμόδιους του Δήμου Χερσονήσου να έχει μια απάντηση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, αφού μας ζήτησαν πίστωση χρόνου για να ενημερωθούν πρώτα από τους τεχνικούς, πριν απαντήσουν.

«Υπάρχει ένα δίκτυο που συνδέεται με το Βιολογικό, για να ποτίζουν οι άνθρωποι τις ελιές τους. Πότισαν ένα-δύο χρόνια. Και τώρα, 2-3 χρόνια, πέφτουν τα λύματα σε έναν "χώνο" μέσα και δεν ξέρω μήπως και είναι ακατέργαστα. Και όπως καταλαβαίνετε, αν συμβαίνει να μην είναι επεξεργασμένα, αυτά καταλήγουν στις γεωτρήσεις και τις μολύνουν. Και υποπτεύομαι ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί διαφορετικά θα έκαναν τα πάντα προκειμένου να σταλεί το νερό που βγαίνει από το Βιολογικό Καθαρισμό και να ποτίζονται οι ελιές», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Λαγουδάκης.

«Και μιλάμε ειδικά φέτος, με τέτοια ανομβρία που υπάρχει και έχουν ανάγκη οι ελιές το νερό, δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Τη διαχείριση του Βιολογικού την έχει αναλάβει κάποια εταιρεία που συνεργάζεται με το Δήμο. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα και απλά για να κάνουν εξυπηρέτηση του εργολάβου δεν παρεμβαίνουν; Δεν ξέρω τι να πω», σύμφωνα με τον Νίκο Λαγουδάκη.

Μάλιστα, ο ίδιος μας λέει ότι έχει απευθυνθεί και στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Χερσονήσου, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο θα λυθεί, τίποτα δεν έχει γίνει, με συνέπεια να συνεχίζεται η ρίψη των λυμάτων μέσα στην τρύπα.

Κάποια στιγμή, η απάντηση που του έδωσε - σύμφωνα με όσα μας μετέφερε ο κ. Λαγουδάκης - ήταν ότι έπεσε ένα γεράκι μέσα και μπλόκαρε ο μηχανισμός που δουλεύει και στέλνει τα επεξεργασμένα λύματα στις ελιές.

«Μου είπε ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε και ότι πλέον η λειτουργία της μονάδας θα αποκατασταθεί. Αλλά ούτε γραμμάριο δεν έχει φύγει για να πέσει στις ελιές μας. Δεν υπήρξε καμία τέτοια εξέλιξη», λέει στην εφημερίδα μας ο Νίκος Λαγουδάκης, που δηλώνει αγανακτισμένος με την τακτική της δημοτικής Αρχής.


Φόβοι για μόλυνση

Ο κ. Λαγουδάκης έχει προειδοποιήσει μάλιστα ότι, αν δεν υπάρξει λύση, θα αναγκαστεί να προσφύγει στον εισαγγελέα.

Κι αυτό διότι από τη μια δεν ποτίζονται οι ελιές και από την άλλη υπάρχει και το ορατό ενδεχόμενο της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αν πρόκειται για ανεπεξέργαστα λύματα.

Ο κ. Λαγουδάκης εκτιμά πως πρόκειται για πάνω από 80 με 100 κυβικά την ώρα, που θα μπορούσαν να λύσουν τα προβλήματα άρδευσης της ελαιοκαλλιέργειας του Μοχού. Επίσης λέει πως αυτό το πρόβλημα δεν υπήρχε όσο ήταν ακόμα ο προηγούμενος δήμος Μαλίων. Μόλις έγινε η ένταξη του Μοχού στο Δήμο Χερσονήσου, άρχισαν τα προβλήματα.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1359726&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: