ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

Το λάδι της Αθηνολιάς στα 4,40 δίνει καλό πάτημα στο Κρητικό


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των τιμών παραγωγού του φετινού ελαιολάδου, ιδιαίτερα μετά και την επίτευξη τιμής 4,40 ευρώ το κιλό στο πρώιμο αγουρέλαιο της ποικιλίας Αθηνολιά της Λακωνίας. Οι τοπικοί παράγοντες της Κρήτης θεωρούν ότι το καλό ξεκίνημα του λαδιού στην Πελοπόννησο σαφώς και δημιουργεί συνθήκες υπέρ του φρέσκου ελαιολάδου που θα παραχθεί και στο νησί μας, αλλά το μεγαλύτερο βάρος στη διαμόρφωση των τιμών το δίνουν στην τυποποίηση του εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου, αφού το τυποποιημένο λάδι πάντα "σέρνει το χορό" σε πολύ μεγάλο βαθμό και στο χύμα προϊόν!



Όλα τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα ως προς την πορεία των τιμών. Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα της Καλαμάτας "Ελευθερία", η ζήτηση του ελληνικού ελαιολάδου στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου αναμένεται να είναι μεγάλη. Οι πρώτες εκτιμήσεις βασίζονται στη φετινή αναμενόμενη μειωμένη εγχώρια παραγωγή, τουλάχιστον κατά 15% από την περσινή σεζόν, ενώ μείωση στη φετινή σοδειά "βλέπουν" και η Ιταλία και η Τυνησία.

Έτσι, έχουμε και την πρώτη τιμή του φετινού αγουρέλαιου των Αγίων Αποστόλων, που είναι στα 4,40 ευρώ το κιλό.

Πρόκειται για ελαιόλαδο ποικιλίας Αθηνολιάς και οξύτητας 0,3, του οποίου η έκθλιψη πραγματοποιείται από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 8 Οκτωβρίου, και προορίζεται για την εταιρεία Alta Marena. «Οι τιμές αυτές είναι σε πολύ καλά επίπεδα, αν σκεφτεί κανείς ότι η ελαιοπεριεκτικότητα είναι 4,9, δηλαδή στα 100 κιλά ελιές, 20 κιλά ελαιόλαδο», σημειώνει ο Γιώργος Μπατσάκης, πρόεδρος του Α.Σ. Αγίων Αποστόλων, ο οποίος προσθέτει ότι για το περσινό ελαιόλαδο οι τιμές κυμάνθηκαν στα 3,25 έως 3,30 ευρώ το κιλό.

Ελπιδοφόρα μηνύματα

Βέβαια, η Κρήτη έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές φέτος και υπάρχει έντονη ανησυχία για την παραγωγή και την ποιότητα του εξαιρετικού-παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου και της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης επιμένει ότι μπορεί να υπάρχει μικρή παραγωγή φέτος στην Κρήτη, αλλά οι ποιότητες θα είναι καλές, δεδομένου ότι μέχρι την έναρξη της συγκομιδής ο καρπός που έχει προσβληθεί από το δάκο θα πέσει στο χώμα και θα γίνει η συγκομιδή του υπόλοιπου καρπού, με συνέπεια να παραχθούν ποιοτικά λάδια.

«Εγώ θεωρώ ότι έχουμε καλά μηνύματα για τη φετινή χρονιά. Και επειδή παρακολουθώ τη διεθνή αγορά, βλέπω ότι όλες οι ελαιοπαραγωγικές χώρες θα έχουν φέτος μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου. Και περιμένουμε κατά μέσο όρο μια μείωση γύρω στο 10%. Και έτσι περιμένουμε μια πορεία τιμών που, αν δεν είναι ανοδική, σίγουρα δε θα είναι προς τα κάτω», λέει χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημά μας αν το καλό ξεκίνημα στο λάδι της Λακωνίας θα επηρεάσει θετικά και το δικό μας λάδι κατά την έναρξη της συγκομιδής, η άποψή του είναι «ναι, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό», καθώς στο μεγαλύτερο βαθμό θα παίξει ρόλο η τυποποίηση του λαδιού.

«Εγώ πιστεύω ότι έχουν σταθεροποιήσει τις τιμές οι μεγάλες ποσότητες στις οποίες φεύγει το λάδι τυποποιημένο. Και πλέον μπορεί να περνάμε και το 30% σε τυποποιημένο λάδι. Ενώ, αν πάμε λίγα χρόνια πιο πίσω, τυποποιημένο έφευγε το 5%. Δηλαδή στο 100% της συνολικής εξαχθείσας ποσότητας, την τιμή την καθόριζε το χύμα, ενώ τώρα υπάρχουν πολλοί τυποποιητές που συγκρατούν τις τιμές, και αναγκαστικά μετά και οι εξαγωγείς του χύμα κρατούν το προϊόν κάπως υψηλότερα».

Ως παράδειγμα, ο Μιχάλης Καμπιτάκης αναφέρει την πορεία των τιμών παραγωγού στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς. «Αυτά που είδαμε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν, ένα μεγάλο μέρος "ευθύνης" για την άνοδο των τιμών το είχαν οι εξαγωγές του τυποποιημένου ελαιολάδου. Και αυτός είναι ο στόχος. Βέβαια, καλές είναι και οι προσφορές. Καλό είναι να μαζεύεται το λάδι και να φεύγει με ανοιχτές προσφορές και σε μεγάλες ποσότητες, γιατί εκεί θα κερδίσει ο παραγωγός και 10 και 20 λεπτά το κιλό, αλλά ο στόχος είναι η εξαγωγή να γίνεται στο 100% σε τυποποιημένο ελαιόλαδο κι επώνυμο».


Σταθερότητα τιμών

Ο αγροτοσυνεταιριστής και συνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης αναφέρει ότι, αν ανατρέξουμε στο παρελθόν, θα δούμε μεγάλα σκαμπανεβάσματα στις τιμές.

«Είχαμε τη μια χρονιά 3,5 ευρώ το κιλό και την άλλη 1,80 ευρώ το κιλό, και δεν μπορούσε ο παραγωγός ούτε να μπει στη διαδικασία της παραγωγής του προϊόντος. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια σταθερότητα στις τιμές. Για παράδειγμα, από πέρυσι μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε βλέπουμε την τιμή να διαμορφώνεται σε ένα μέσο όρο 3 ευρώ το κιλό, αφού τα σκαμπανεβάσματα δεν ήταν μεγάλα».

Βέβαια, διευκρινίζει ότι όποια και αν είναι φέτος η πρώτη τιμή στο φρέσκο λάδι, οι κανονικές τιμές θα αρχίσουν να διαμορφώνονται στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. «Μπορεί κάποιος συνεταιρισμός ή κάποιος ιδιώτης να πουλήσει αγουρέλαιο στην αρχή και να πετύχει μια κάπως υψηλή τιμή, αλλά αυτό δεν είναι ενδεικτικό. Εμείς κανονικά τιμές ενδεικτικές θα έχουμε τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου, που θα έχουν πουληθεί κάποιες ποσότητες και θα έχει σταθεροποιηθεί η αγορά. Αυτό γίνεται και στα επιτραπέζια σταφύλια κάθε χρόνο. Και όταν υπάρχει προσφορά και μπορεί ο καθένας να βρει όπου θέλει προϊόν να αγοράσει, εκεί έρχεται και ισορροπεί η τιμή και μπορείς να ξέρεις αν θα είναι ανοδική ή καθοδική. Εγώ όμως για φέτος κρίνω ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καμπιτάκης.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1357098&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: