ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Στα 1150 ευρώ ο τόνος και όποιος ζεστάθηκε …ζεστάθηκε


 ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ 

Στα 95 λεπτά το λίτρο αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε σήμερα. Ο τόνος θα φτάσει στα 1150 ευρώ, την ίδια ώρα που πέρσι η τιμή του, ήταν περίπου 1000 ευρώ! Σημειώνεται πως ο τόνος πετρελαίου είναι 1200 λίτρα. Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οφείλετε στην νέα αύξηση του φόρου Ειδικής Κατανάλωσης που ψήφισε η κυβέρνηση με το φορολογικό πολυνομοσχέδιο καρμανιόλα, αλλά και στην αύξηση του ΦΠΑ στο 24%. Με τις νέες αυξήσεις οι φόροι καλύπτουν το 51,1% της λιανικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, έναντι του 32,1 % που είναι ο μέσος ευρωπαϊκός όρος.

Τα ελληνικά νοικοκυριά για έναν ακόμα χειμώνα καλούνται να πληρώσουν – όσα έχουν – «χρυσάφι» το πετρέλαιο για να ζεσταθούν.

Οι κυβερνώντες και τα «παπαγαλάκια» τους, ήδη έχουν αρχίσει να διαφημίζουν τις δήθεν ενέργειες της κυβέρνησης για «αλλαγές» στη χορήγηση του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο ασθενέστερων στρωμάτων. Η κυβερνητική προπαγάνδα, επιδιώκει να κρύψει ότι την ίδια στιγμή που αυξάνεται, η τιμή προμήθειας, το επίδομα μένει «παγωμένο» και χιλιάδες νοικοκυριά θα μοιραστούν μόλις 105 εκατ. ευρώ. Θα πάρουν δηλαδή όσα και το 2015. Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα αφορούν μόνο τις γεωγραφικές ζώνες της χώρας, ώστε σε κάποιες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα, να υπάρξουν μεγαλύτερα επιδόματα.

Φυσικά μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα βάλει καθόλου πετρέλαιο, ακόμα και αν δικαιούται το επίδομα θέρμανσης. Ο λόγος; Για να λάβεις το επίδομα, πρέπει πρώτα να πληρώσεις τον προμηθευτή και μετά να προσκομίσεις τις αποδείξεις για να εισπράξεις από το κράτος.

Όσοι λοιπόν δεν έχουν μετρητά ή δεν μπορούν – λόγο μικρών η μηδενικών εισοδημάτων – να βάλουν πετρέλαιο, θα επιλέξουν είτε να ζουν σε σπίτια «ψυγεία» είτε να γυρίσουν σε πιο παραδοσιακές μεθόδους (τζάκια, αυτοσχέδια μαγκάλια κ.α). Αν στο μεταξύ χαθούν και μερικοί άνθρωποι, μέσα στο χειμώνα, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια από τη χρήση μαγκαλιών ή ακόμα και από το κρύο, θα καταγραφούν από τους «υπευθύνους» στη μακάβρια λίστα των «παράπλευρων απωλειών» του μνημονίου…

Όμως και για εκείνους που θα επιλέξουν το ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν, το μνημόνιο έχει προνοήσει… Για να υπάρξει η ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων στα ενεργειακά, οι δανειστές έχουν ρίξει στο τραπέζι την επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 4% με 5%. Η ΔΕΗ επίσημα το διαψεύδει, αλλά όπως έχουμε μάθει τα τελευταία χρόνια: Οι απαιτήσεις των δανειστών συνήθως γίνονται νόμοι!

Οι αυξήσεις όποτε επιβληθούν θα προκύψουν από την αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) για τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και έχει προβλεφθεί στο τρίτο μνημόνιο.

Ας ελπίσουμε λοιπόν ο «Θεός της Ελλάδας», να κάνει ήπιο χειμώνα, γιατί μάλλον όποιος ζεστάθηκε …ζεστάθηκε!
http://www.imerodromos.gr/petrelaio-thermanshs/

Δεν υπάρχουν σχόλια: