ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Λάδι: "Κρατάει" στα τρία ευρώ η τιμή, αλλά χωρίς βεντέμα



Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης- Ματθαίος Καπετανάκης

Στα 3 ευρώ το κιλό για την οξύτητα 0,3 σταθεροποιείται η μέση τιμή παραγωγού ελαιολάδου στην Κρήτη για την περυσινή σοδειά, γεγονός που κρίνεται ως θετικό, ώστε μπαίνοντας στη νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο να υπάρχει μια ανάλογη εκκίνηση, λόγω του γεγονότος ότι πάντα επηρεάζεται η κάθε περίοδος από το κλείσιμο της προηγούμενης, σε κάποιο βέβαια βαθμό.



Οι πρώτες εκτιμήσεις για το "φρέσκο" λάδι, που θα αρχίσει σε λίγες μέρες να παράγεται στο νησί, είναι ότι σαφώς δε θα έχουμε την υπερπαραγωγή που περιμέναμε πριν καταστραφεί ο ανθός από τις καιρικές συνθήκες, αλλά λάδι θα υπάρχει σε ποσότητα σίγουρα μικρότερη από πέρυσι, με τη χρονιά να χαρακτηρίζεται ως "μέτρια".

«Φέτος περιμέναμε φουλ παραγωγή. Δηλαδή μεγάλη βεντέμα. Εμείς περιμέναμε και είχαμε την προοπτική φέτος να ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές, και τελικά θα καταλήξει μια μέτρια και προς τα κάτω χρονιά», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΟΑΣΝΗ και στέλεχος της διοίκησης της ΕΑΣΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.

«Οι ζημιές ανέρχονται στο 50% της συνολικής παραγωγής που υπήρχε κατά την ανθοφορία», εξηγεί ο κ. Καμπιτάκης. «Δηλαδή, αν αυτή τη στιγμή πεις ότι περιμέναμε 100 τόνους λάδι, θα παράγουμε 50». Εξάλλου, μετά τις πρόσφατες - καθυστερημένες, αλλά σαφώς ωφέλιμες βροχοπτώσεις - ο ελαιόκαρπος που είχε χτυπηθεί από το δάκο έπεσε και η δακοπροσβολή σταμάτησε λόγω των καιρικών συνθηκών. Έτσι, όπως λέει ο κ. Καμπιτάκης, αναμένεται παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.

Στο μεταξύ, για τα περί δημοπρασιών στο ελαιόλαδο, προκειμένου να πετύχουν οι παραγωγοί όσο γίνεται καλύτερες τιμές, ο Μιχάλης Καμπιτάκης δε διαφωνεί με την άποψη αυτή που εκφράζεται κυρίως από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, και όχι μόνο, αλλά ξεκαθαρίζει ότι «για μας μεγαλύτερη σημασία έχει η τυποποίηση του προϊόντος. Εμείς θέλουμε να φεύγει με ονομασία το λάδι μας, να φεύγει με Γεωγραφική Ένδειξη και να φεύγει τυποποιημένο να πηγαίνει όπου πηγαίνει. Το να κάνουμε μια δημοπρασία και να παίρνουμε 10 λεπτά παραπάνω ναι, δεν είναι κακό, είναι καλό, αλλά δεν είναι αυτός ο μεγάλος στόχος για μας»...


Εικόνα παραγωγής

Στο μεταξύ, στο ερώτημά μας για την εικόνα που παρουσιάζει η ελαιοκαλλιέργεια του νομού Ηρακλείου, ο αγροτοσυνδικαλιστής μάς λέει: «Έχουμε κάποιες ελιές που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι. Αλλά σε όλες τις περιοχές που έβρεξε και δεν έκανε χαλάζι για να κάνει ζημιές, οι ελιές έχουν "λαδώσει". Οι ζημιές από το χαλάζι έγιναν κυρίως στη βόρεια παραλιακή ζώνη. Άμα πάμε πιο πάνω και μέχρι την Αγιά Βαρβάρα, δηλαδή να πάμε Αρχάνες, Ασίτες, Προφήτη Ηλία κ.λπ., που έκανε νερό αλλά όχι χαλάζι, πραγματικά είχαμε σωτήρια κατάσταση. Εδώ στις Κάτω Ασίτες έχουμε περιοχές που είχαν χτυπηθεί και δεν έχουν ούτε μια ελιά πάνω, και έχουμε και άλλα λιόφυτα δίπλα και είναι φορτωμένα».

Καταλήγοντας, ο Μιχάλης Καμπιτάκης μάς λέει ότι η ΕΑΣ Ηρακλείου αναμένεται να βγάλει τιμές για το φρέσκο λάδι μετά τις 15 Νοεμβρίου.

Εξάλλου, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες και εκτιμήσεις, δε φαίνεται να αρχίζει η νέα ελαιοκομική περίοδος με αξιόλογα περυσινά αποθέματα ελαιολάδου. Κι αυτό διότι τα περισσότερα λάδια μάλλον έχουν πουληθεί μέσα στο καλοκαίρι, για να αντιμετωπίσουν οι κάτοχοί τους τις τρέχουσες ανάγκες και τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα.


Ικανοποίηση φορέων

Σε ικανοποιητικά επίπεδα, λίγο πάνω από τα 3 ευρώ, παραμένουν οι τιμές διάθεσης ελαιολάδου στην Κρήτη, λίγο πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου, όπως αναφέρουν και οι εκτιμήσεις του ΣΕΔΗΚ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό το θετικό κλίμα θα διατηρηθεί και για το φρέσκο λάδι.

Στην τήρηση του γνωμικού "η ισχύς εν τη ενώσει" καλεί τους ελαιοπαραγωγούς ο ΣΕΔΗΚ, μέσω του προέδρου του Γιώργου Μαρινάκη, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η διάθεση χύμα ελαιολάδου καταφέρνει να αποσπάσει υψηλότερες τιμές, όταν πραγματοποιείται μέσω δημοπρασιών μεγάλων ποσοτήτων από τους συνεταιρισμούς.

Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μαρινάκης λέει ότι «όποτε γίνεται η διαδικασία πώλησης του λαδιού μέσω δημοπρασίας, η τιμή που επιτυγχάνεται είναι πάντα καλύτερη. Εμείς λέμε, λοιπόν, σαν ΣΕΔΗΚ, και το έχουμε φωνάξει πολλές φορές, ότι πρέπει αυτή την πολιτική των δημοπρασιών να την εγκαινιάσουμε και να είναι ο επίσημος τρόπος που να πουλιέται το ελαιόλαδό μας, τουλάχιστον το χύμα, για να έχουν και οι παραγωγοί μας καλύτερο εισόδημα»...

Οι ελαιοπαραγωγοί από την πλευρά τους αισιοδοξούν ότι οι τιμές διάθεσης του ελαιολάδου θα παραμείνουν στα ικανοποιητικά επίπεδα των 3 ευρώ, συν κάτι παραπάνω, δεδομένου ότι όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά αμφότερες Ισπανία και Ιταλία είδαν την ελαιοπαραγωγή τους να συρρικνώνεται φέτος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργο Κατσανέβα, «βλέπουμε στις διάφορες δημοπρασίες ότι ανέβηκε λίγο η τιμή από 3,10 έως και 3,30 ευρώ το κιλό, όπως ενημερωνόμαστε από το ΣΕΔΗΚ. Είναι βέβαια για μεγάλες ποσότητες, πάνω από 50 και 100 τόνους. Εδώ στο Ρέθυμνο η μέση τιμή παραγωγού είναι τώρα στα 3,10 ευρώ το κιλό»...

Στο μεταξύ, και στο Ρέθυμνο υπάρχει η εκτίμηση ότι η τιμή του ελαιολάδου θα παραμείνει στα 3 ευρώ ή και λίγο παραπάνω με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, δεδομένου ότι και οι άλλες χώρες, Ισπανία και Ιταλία, που ελέγχουν την αγορά του προϊόντος, είδαν φέτος την ελαιοπαραγωγή τους να συρρικνώνεται.

Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ Γιώργος Μαρινάκης, «το λάδι είναι ένα προϊόν το οποίο είναι πλέον διεθνές. Έχει μια διεθνή ανταγωνιστικότητα. Πιστεύουμε ότι οι τιμές θα κυμανθούν περίπου στα περυσινά επίπεδα. Θα είναι κοντά στα 3 ευρώ ή και λίγο περισσότερο. Βλέποντας και την παγκόσμια αγορά και συγκεκριμένα την Ισπανία και την Ιταλία, βγάζουμε αυτό το συμπέρασμα»...

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1354799&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: