Ένας... "όμορφος κόσμος" που "πνίγεται" στα λύματα, τα σκουπίδια, τα μπάζα και τους κατασπασμένους και διαλυμένους δρόμους απλώνεται γύρω από την πόλη του Ηρακλείου, όπως καταγράφει ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ.".
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης |
Η έρευνα αυτή - που δημοσιεύουμε σήμερα στο πρώτο θέμα της εφημερίδας μας - έγινε στη Φοινικιά και τις Μαλάδες. Εκεί όπου οι "ευαισθησίες" του δήμου Ηρακλείου δεν έχουν ακόμα "φτάσει", αφού όταν ο κ. Λαμπρινός και οι συνεργάτες του μιλούν για καθαριότητα, αναφέρονται προφανώς στο κέντρο του Ηρακλείου. Ούτε κι εκεί υπάρχει βέβαια η καθαριότητα που επικαλούνται...
Μόλις μία μέρα μετά τη φιέστα της δημοτικής Αρχής "Πιάνουμε σκούπα και φαράσι", η εφημερίδα μας προχώρησε σε δημοσιογραφική έρευνα, αναδεικνύοντας τριτοκοσμικές καταστάσεις, με ρέματα ακαθάριστα και μπαζωμένα, λύματα να τρέχουν ασταμάτητα και να παρασύρουν ό,τι βρίσκουν στο πέρασμά τους και έναν απίστευτο... σκουπιδότοπο, με περιοχές όπως Φοινικιά και Μαλάδες να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένες!
«Μόνο το κέντρο του Ηρακλείου είναι για τη δημοτική Αρχή Ηράκλειο;», διερωτώνται οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες σε Φοινικιά και Μαλάδες, όπου η κατάσταση από άποψη καθαριότητας είναι κάτι παραπάνω από άσχημη.
Αλλά ας δούμε τι καταγράψαμε χθες στις περιοχές από τους Μαλάδες μέχρι και τη Φοινικιά, που ανήκουν στο δήμο Ηρακλείου.
Η φωτογραφία είναι από την εκπομπή Κιβωτός και την έρευνα του 2010 |
Αλλά στο τέλος, το δικαστήριο αθώωσε τους εμπλεκόμενους φορείς... δίνοντας χρόνο χάριτος μέχρι να... ενταχθεί ο Βιολογικός Καθαρισμός Αγίου Σίλα στο ΕΣΠΑ...
Καταγράψαμε, λοιπόν, χθες εικόνες απείρου κάλλους. Τα λύματα πέφτοντας "γλείφουν" ένα μεγάλο σωρό από μελιτζάνες, ξυλάγγουρα και άλλα... ζαρζαβατικά.
Κάποιος που δεν μπορούσε να τα πουλήσει τα φόρτωσε στο αγροτικό του και πήγε και τα ξεφόρτωσε εκεί, λες και είχε λόγο να μην μπορέσουν να τα φάνε πρόβατα, κατσίκια ή κότες.
Εκτός και αν, παρότι έχουν αποβεί εντελώς ακατάλληλα λόγω της επαφής τους με τα βοθρολύματα, θα φαγωθούν και από ζώα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία...
Άραγε τα ζώα που θα τα φάνε (αν συμβεί κάτι τέτοιο), θα πάνε και θα πιούνε και νερό από τα λύματα των σπιτιών του Αγίου Σίλα; Ποιος ξέρει...
Στο σημείο αυτό μεταφέρουμε και μια απορία που εκφράζουν οι κάτοικοι, λέγοντας στην εφημερίδα μας: «Αν ένας ιδιώτης έρθει εδώ στο ίδιο σημείο και αδειάσει λύματα, δε θα βρει τον μπελά του; Αλλά το γεγονός ότι οι αποχετεύσεις του Αγίου Σίλα πέφτουν στην περιοχή και καταλήγουν στο Γιόφυρο, με ευθύνη όμως που ανήκει στη δημοτική Αρχή, είναι κάτι που γίνεται με τις ευλογίες του νόμου;»... Στο ερώτημα αυτό προφανώς οι απαντήσεις είναι εύλογες...
Ακαθάριστα ρέματα
Στο μεταξύ, τα ρέματα στο μεγαλύτερο μήκος τους είναι ακαθάριστα. Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που τραβήξαμε, στο παλιό γεφυράκι, από το οποίο γινόταν η πρόσβαση κάποτε των ανθρώπων προς τον Προφήτη Ηλία, το Κυπαρίσσι, την Καρκαδιώτισσα και το Ρουκάνι ως παλιός επαρχιακός δρόμος, υπάρχει κυριολεκτικά "έμφραγμα" από το πλήθος των καλαμιώνων που έχουν "πνίξει" το ρέμα. Τα λύματα που περνούν από 'κει βρίσκουν τα καλάμια και τα σκουπίδια ως εμπόδιο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι ενδέχεται να συμβεί σε περίπτωση που έχουμε μια μεγάλη κακοκαιρία με απότομη πτώση μεγάλων ποσοτήτων νερού.
Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε φωτογραφικά και τα σημεία του Δρακουλιάρη, σε απόσταση αναπνοής από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΗ, και προφανώς η εικόνα μιλάει από μόνη της.
Ωστόσο, καταγράψαμε και τις εργασίες της Περιφέρειας Κρήτης στο σημείο εκείνο του Δρακουλιάρη στην περιοχή της Φοινικιάς, που θεωρείται ως η αφετηρία του προβλήματος. Και πραγματικά είδαμε τα μηχανήματα να δουλεύουν σωστά, κάτι που δείχνει ότι προσπάθειες γίνονται, χωρίς ωστόσο να στηρίζονται από τον κρατικό μηχανισμό.
«Κάνουμε αγώνα»
«Πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο...»
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης τόνισε: «Όλος ο ποταμός καθαρίστηκε πέρυσι σε όλα του τα σημεία και φύγανε τα πάντα. Αλλά τα καλάμια ό,τι και να κάνεις θα βγουν σε ένα μήνα μέσα και θα ξαναμεγαλώσουν.
Όμως τα καλάμια δεν είναι πρόβλημα. Το θέμα είναι να μην μπαζώνει ο κόσμος. Το πρόβλημα λοιπόν είναι τα μπάζα. Γιατί πέφτουν μετά μέσα στον ποταμό, τα παίρνει το νερό και καταλαβαίνετε τι γίνεται»...
Στο ερώτημά μας ποιοι φορείς έχουν την ευθύνη για τα μπάζα και τα σκουπίδια, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης απαντά: «Μπερδεμένο είναι το θέμα. Πέντε διαφορετικοί φορείς έχουν αρμοδιότητες για όλα αυτά. Ο ένας πετάει το "μπαλάκι" στον άλλο. Επειδή εγώ δε θέλω να γκρινιάζω, κάνω δουλειά παντού. Ό,τι προλαβαίνω κι ό,τι μπορώ».
Και ξεκαθαρίζει για την ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι, την ώρα που η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τον καθαρισμό των ρυακιών και των ποταμών, το κράτος δε δίνει ούτε ένα ευρώ.
«Δεν μπορεί να βγαίνει ο Κουρουμπλής και να λέει "σας υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να καθαρίζετε τα ρέματα". Δε χρειάζεται να μας το υπενθυμίζει. Εμείς το ξέρουμε. Έστειλες λεφτά ποτέ μέχρι σήμερα ως κράτος;».
Την ερώτηση αυτή ανταποδίδει στον κ. Κουρουμπλή ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, ενώ στο ερώτημά μας αν σε μια επερχόμενη σφοδρή κακοκαιρία θα κινδυνεύσουν και πάλι άνθρωποι, σπίτια και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή των Μαλάδων, της Φοινικιάς, του Γιόφυρου, του Ξηροπόταμου κ.λπ., ο κ. Κουκιαδάκης λέει χαρακτηριστικά: «Αν γίνει μια πλημμύρα πέντε ωρών και πέσουν 500 χιλιοστά νερό, δεν κρατιέται με τίποτα. Αλλά δε συμβαίνει εύκολα. Θέλει άλλους ποταμούς που δεν υπάρχουν».
Στο σημείο αυτό προσθέτει επίσης: «Δυο-τρία ποτάμια είναι που έχουν πρόβλημα. Είναι ο Δρακουλιάρης-Γιόφυρος. Λιγότερο ο Γαζανός. Είναι ο Ξηροπόταμος, πολύ λιγότερο. Και λίγο ο Καρτερός, αλλά δεν κινδυνεύει να πνίξει ανθρώπους ή να κάνει μεγάλες ζημιές»...
Δρόμοι... ποτάμια: «Αδιαφορούν οι αρμόδιοι», καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Παντού, όπου κι αν πήγαμε χθες, καταγράψαμε τεράστιους σωρούς από μπάζα και σκουπίδια, πεταμένους καναπέδες, στρώματα και πολυθρόνες...
Όπως λένε οι κάτοικοι, δεν έχουν ευθύνη για την εναπόθεση μπάζων και σκουπιδιών, αφού επισημαίνουν ότι δεν έχουν πού αλλού να τα πετάξουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου δεν τα παίρνουν. Περιορίζονται μόνο στο περιεχόμενο των κάδων.
Στο μεταξύ, μεγάλο χάλι καταγράψαμε στον παλιό δρόμο που οδηγεί στο χωριό του Αγίου Σίλα. Άνω της δεκαετίας το τσιμέντο που έχει πέσει, που είναι κατασπασμένο και για να το ανέβει ένα όχημα, θα πρέπει να είναι από φορτηγό και πάνω...
Δεν είναι όμως μόνο η πρόσβαση. Κάτοικοι που μας μίλησαν καταγγέλλουν την εκάστοτε δημοτική Αρχή ότι αδιαφορεί και για την κάθε τόσο μετατροπή του κατηφορικού δρόμου σε ποτάμι, καθώς λόγω της μεγάλης κλίσης του μετατρέπεται κυριολεκτικά σε χείμαρρο.
Εμείς τον ανεβήκαμε με μεγάλη δυσκολία με τη χρήση δικύκλου για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Μιλώντας μας, ο κάτοικος της περιοχής Χαράλαμπος Φτυλάκης εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση αυτή.
«Εγώ θα ήθελα να έρθουν εδώ με ένα μηχανάκι για να δουν την κατάσταση. Κάποια στιγμή ήρθαν και μέτρησαν εδώ για να φτιάξουν το δρόμο. Έβαλαν και κάτι σημάδια στο δρόμο.
Αλλά προφανώς τα λεφτά τα έδωσαν αλλού. Απ' ό,τι μάθαμε, είχαν εγκριθεί 7.000 ευρώ, που μάλλον... τα χρειάστηκαν και αλλού και τα έδωσαν αλλού. Αυτός ο δρόμος είναι πολύ παλιός. Εγώ κάθομαι εδώ δέκα χρόνια και υπολογίζω ότι είναι πολύ παλιός. Δεν έχει φτιαχτεί ποτέ. Κάποτε μάλιστα έφεραν κάτι μπετά εδώ και κάναμε ολόκληρο αγώνα για να τα ρίξουν. Κι ενώ είχαμε ζητήσει τρεις μπετονιέρες, ήρθε μιάμιση.
Τελικά Ηράκλειο είναι μόνο το κέντρο. Τι άλλο μπορεί να πει κανείς για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση;», διερωτάται ο κ. Φτυλάκης, που τονίζει ότι, όταν βρέχει, δεν τολμούν ούτε να επιχειρήσουν να πατήσουν το πόδι τους στο δρόμο, αφού θα τους παρασύρουν τα ορμητικά νερά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου