ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας έγινε θέμα σε γαλλικό περιοδικό (Photos)


Γάλλοι φοιτητές βρέθηκαν στην Πάτρα την περίοδο του καρναβαλιού και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά την καθημερινότητα του κομμουνιστή δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη.
Το περιοδικό του Πανεπιστημίου του Μπορντό και το αφιέρωμα στην Πάτρα και στον Δήμαρχο της εκδόθηκε πριν από μερικές μέρες και δημοσιεύτηκε και στην ηλεκτρονική έκδοση του, στην σελίδα του Πανεπιστημίου στο διαδίκτυο. 

Ο τίτλος του: «Visó Grèce: Patras, la rebelle Hellène». Το αφιέρωμα εκτείνεται σε 52 σελίδες, ενώ στο εξώφυλλο το θέμα προαναγγέλλεται με τον τίτλο: «Πάτρα, ο Έλληνας επαναστάτης»
Στο αφιέρωμα τονίζεται χαρακτηριστικά πως ο κομμουνιστής Δήμαρχος πάει κόντρα στο σύστημα, προσπαθεί να αποφύγει τη μέγγενη που πνίγει κάθε έναν που δεν υποτάσσεται στις αποφάσεις των Βρυξελλών και επιχειρεί να σχεδιάσει ένα διαφορετικό μέλλον για την πόλη του.

Στη συνέχεια περιγράφει τις εικόνες ανέχειας, φτώχειας και ανεργίας στην πόλη, με τα εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων κλειστά κι ερειπωμένα και αναφέρει ότι λίγες μέρες μετά, με πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, χιλιάδες άνεργοι και εξαθλιωμένοι πολίτες θα πάνε με τα πόδια στην Αθήνα να διαμαρτυρηθούν στην εξουσία, που δεν λαμβάνει μέτρα προστασίας υπέρ των ανέργων και των οικογενειών τους.

Οι Γάλλοι αναγνωρίζουν πως ο Δήμος Πάτρας, διαχειρίζεται ελάχιστους πόρους και με αυτά τα λίγα ο Κώστας Πελετίδης προσπαθεί να κρατήσει όρθια την πόλη του, παλεύοντας σε ένα δυσμενές περιβάλλον. Αναφέρουν ως παράδειγμα ότι, από τον προϋπολογισμό του Δήμου, μόνο το 4% επενδύονται στον Πολιτισμό, αλλά επισημαίνουν ότι παρά ταύτα ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις ανάγκες προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το Καρναβάλι, για τη μαζικότητα, τη συμμετοχή και την ευρηματικότητα. Λένε πως επέλεξαν αυτή τη φωτογραφία για το εξώφυλλο, επειδή ενθουσιάστηκαν από τη θεματολογία του καρνάβαλου. Έφτανε, λένε, ένα άρμα (του καρνάβαλου) για να στείλει πολιτικά μηνύματα στους ισχυρούς, αφού απεικονίζεται η πραγματικότητα με τα μνημόνια και τα κέρδη των ολίγων, αλλά και η δυστυχία των πολλών.

Τέλος, λένε, πως επέλεξαν την Πάτρα όχι τυχαία. Ήξεραν πως έχει εκλέξει κομμουνιστή Δήμαρχο και ήθελαν να δουν πως επιβιώνουν οι κάτοικοι, σε καθεστώς εξοντωτικής λιτότητας, ακραίας φτώχειας και πρωτοφανούς ανεργίας, έχοντας στο πηδάλιο του Δήμου μια δημοτική αρχή κομμουνιστικής αντίληψης.  Από αυτά που είδαν κι έζησαν, συμπέραναν, πως αυτός ο λαός αντιστέκεται, δεν υποκύπτει, ούτε παραδίνεται.


Πηγή: patrasevents.gr

http://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/05/photos.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: