ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Από τους δήμιους της Μακρονήσου, στους κολλητούς του Αδώνιδος…


Τελικά το «μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει». Γι’ αυτό, ας μιλήσουμε για οικογένειες αλλά και για φιλίες. Ας μιλήσουμε για αρχιβασανιστές και ταγματασφαλίτες, για «αναμορφωτές» των κομμουνιστών και των εξόριστων, αλλά και για τις παρέες του Αδώνιδος Γεωργιάδη με τους απογόνους των δήμιων της Μακρονήσου.



Και ύστερα, ας επιστρέψουμε στο σήμερα για να δούμε ένα event που στήθηκε στη Μακρόνησο για όσους ήθελαν μια… αξέχαστη εμπειρία, τρώγοντας το «μενού του εξόριστου». Και έτσι με αφορμή αυτό το γεγονός ας μιλήσουμε για τιτιβίσματα στο twitter για ποσταρίσματα στο facebook, που ξεχειλίζουν μίσος και απειλές από Νεοδημοκράτες που κουβαλάνε ένα όνομα ταυτόσημο με την φρίκη!

Μια ιστορία λοιπόν και ένα όνομα από το παρελθόν.

Παναγιώτης Σκαλούμπακας.

Πρόκειται για έναν από τους γνωστότερους αρχιβασανιστές της Μακρονήσου. Ο Σκαλούμπακας ήταν ο ενορχηστρωτής των πιο φρικτών βασανιστηρίων της Μακρονήσου. Ήταν αυτός που διέταζε πολλές φορές ατομικά βασανιστήρια για όσους προσωπικά ο ίδιος δεν συμπαθούσε. Επέβλεπε συχνά τα μαρτύρια λέγοντας «δεν βλέπω αίμα, δεν βλέπω αίμα»

Κάποιες από τις μαρτυρίες για τον ρόλο του Σκαλούμπακα ήρθαν από αρκετούς εξόριστους, αλλά και όσους επέζησαν από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

Ο γιατρός του Α` τάγματος Λ. Γεωργιλάκος, αρκετά χρόνια αργότερα εξιστόρησε πως πιστοποίησε το θάνατο 180 σκαπανέων, τους οποίους η διοίκηση του στρατοπέδου και τα όργανά της (Σκαλούμπακας) φόρτωσαν στο αμπάρι ενός καϊκιού. Ο καπετάνιος του καϊκιού αναφέρει:
«…Έζησα όλα τα δραματικά γεγονότα της Μακρονήσου το 1948. Ο στρατός μας με είχε επιταγμένο με το καΐκι μου «Άγιος Νικόλαος», επί μισθώ, οκτώ χιλιάδες δραχμές το μήνα. Κουβαλούσα από το Λαύριο πέρα στη Μακρόνησο φαντάρους, πολιτικούς υπόδικους, νερό σε βαρέλια και άλλα. Στο φοβερό τουφεκίδι του Μάρτη 1948 ο Σκαλούμπακας μου κόλλησε το πιστόλι στο κεφάλι και με απειλές με διέταξε να κουβαλάω σκοτωμένους φαντάρους πέρα μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερόνησο Σαν Τζιόρτζιο. Στο Γ” Τάγμα φόρτωνα τους νεκρούς φαντάρους, που τους εξέταζε ο γιατρός Μαλάμης, κι έγραφε στο πιστοποιητικό θανάτου, τη λέξη «νεκρός». Ήταν δίπλα στο γιατρό Μαλάμη κι άλλοι δύο γιατροί. Τους σκοτωμένους φαντάρους τους τακτοποιούσανε στριμωχτά στο αμπάρι οι Αλφαμίτες Χούμης και Δήμητρας Λαγός. Σ” ένα μόνο δρομολόγιο φορτώσαμε 185 νεκρούς φαντάρους. Λέω στον Σκαλούμπακα: «Το καΐκι δε σηκώνει τόσο πράμα, είναι πολύ το πράμα, θα μπατάρει το καΐκι». Αυτός κουβέντα δεν έπαιρνε, με το πιστόλι με διέταξε. Τι να “κανα; Το πιστόλι σε παγώνει… Ανοιγόμασταν τη νύχτα στον Κάβο Ντόρο. Εκεί στο Σαν Τζιόρτζιο περίμενε καράβι πολεμικό. Οι ναύτες παίρνανε τους σκοτωμένους φαντάρους και τους χώνανε μέσα σε συρμάτινα δίχτυα με βαρίδια και τους φουντάρανε στο βυθό της θάλασσας. Αυτό ξανάγινε. Οι νεκροί όλοι – όλοι ήταν 350 κοντά, τους μέτραγα έναν – έναν και ήταν 350 φαντάροι νεκροί. Αυτή ήταν η πιο τραγική περιπέτεια που έζησα στη ζωή μου…» (Φιλ. Γελαδόπουλου: «Μακρόνησος – Η μεγάλη σφαγή του 1948», εκδόσεις «Αλφειός»)

Ας επιστρέψουμε όμως στο πρόσφατο event που λέγαμε


Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε από το free thinking zone, μια εκδήλωση –επίσκεψη στη Μακρόνησο, η οποία ήταν σκέτη σαπίλα. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, όπως δημοσιεύσαμε προ ημερών, οι διοργανωτές διαφήμιζαν πως η επίσκεψη θα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για αυτό και στο πακέτο των… διακοπών, περιλαμβανόταν και μενού –εξορίας από catering, ώστε οι επισκέπτες να πάρουν μια γεύση από εξορία!!!. Βέβαια, το πρόγραμμα δεν περιλάμβανε κάτι άλλο που να θυμίζει τα όσα τράβηξαν οι εξόριστοι της Μακρονήσου.

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΞΟΡΙΑΣ

Δεν περιλάμβανε για παράδειγμα καμία ενημέρωση για τα φρικτά βασανιστήρια που στήνονταν στο  «σιδηρωτήριο» (θάλαμος βασανιστηρίων της Αστυνομίας Μονάδος) σε όσους αντιστέκονταν στις διαταγές των δήμιων, ούτε για τις πέτρες που κουβαλούσαν μερόνυχτα, ούτε για τους ξυλοδαρμούς μέχρι την φυσική τους εξόντωση των εξόριστων, ούτε για την ψυχολογική βία που υπέστησαν οι αγωνιστές.

Γιατί όπως φαίνεται όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους διοργανωτές αυτής της… σαπίλας.

Άλλωστε σημασία δεν έχει τι κάνεις, αλλά γιατί το κάνεις και ποιός είναι ο στόχος της κάθε σου επιλογής.

Βέβαια το event μπορεί να σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, όμως κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να το χαιρετήσουν και να πουν ένα μεγάλο μπράβο στους διοργανωτές!

Τι σχέση έχει όμως ένα τέτοιο event, με τον αρχιβασανιστή Σκαλούμπακα;

Όπως σας υποσχεθήκαμε, θα αναφερθούμε σε οικογένειες, αλλά και σε απογόνους , γιατί επιμένουμε πως το «μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει».



Ποιος είναι ο κύριος που ανήρτησε το συγκεκριμένο ποστάρισμα στο fb και ευχαριστεί με θέρμη την εκδήλωση;

Είναι ο Χρήστος Σκαλούμπακας. Γιός του Παναγιώτη Σκαλούμπακα, που όπως γράψαμε παραπάνω ήθελε να «βλέπει αίμα» από τους εξόριστους της Μακρονήσου.

Θα πείτε μα… είναι σωστό να στοχοποιείται κάποιος για το όνομα του. Η’ είναι δυνατόν κάποιος να κουβαλάει τις αμαρτίες των προγόνων;

Καταρχήν να πούμε πως ο καθένας κουβαλάει την δική του ιστορία. Όμως οι πρόγονοί μας, είναι αυτοί που μας συνδέουν σαν κλωστή με την ιστορία αυτού του τόπου.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η δική του προσωπική ιστορία του Χρήστου Σκαλούμπακα.

1ον Ο Χρήστος Σκαλούμπακας είναι ενεργό μέλος της ΝΔ.

2ον Ο Χρήστος Σκαλούμπακας εκτός από ενεργό μέλος της ΝΔ, φαίνεται να είναι και από τους κολλητούς του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.


(βλ. φώτο – Άδωνις Γεωργιάδης αριστερά, Χρήστος Σκαλούμπακας στο κέντρο, Γιώργος Παντάκης Γραμματέας Οργανωτικού Νήσων Αιγαίου και Κρήτης της ΝΔ, στα δεξιά)

Όμως, εκτός από κολλητός του Αδώνιδος, εκτός από μέλος της ΝΔ, ο Χρήστος Σκαλούμπακας, φαίνεται πως είναι και βαθιά παρορμητικός…. άνθρωπος. Και έτσι με αφορμή τα όσα γράφονται τελευταία για την Μακρόνησο του δόθηκε το έναυσμα να μιλήσει δημόσια για εκείνο τον φρικτό τόπο αλλά και για τα «κατορθώματα» του πατέρα του…

Και επειδή σας υποσχεθήκαμε κάποια ποσταρίσματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… ιδού ο Χρήστος Σκαλούμπακας επί το έργο…


Ουδέν σχόλιο…
http://www.imerodromos.gr/skaloumpakas-adonis/#prettyPhoto

Δεν υπάρχουν σχόλια: