ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Έρχεται λυπητερή: Αναλυτικά οι αυξήσεις απο 1η Ιουνίου


"Φωτιά στην τσέπη μας" βάζει η χθεσινοβραδινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αφού επιβάλλει μια σειρά αυξήσεων αλλά και νέων φόρων σε ό,τι πουλάει περισσότερο μέχρι σήμερα, αλλά και σε βασικότατα αγαθά που δεν μπορεί κανείς πολίτης να αποφύγει στην καθημερινότητά του, όπως είναι για παράδειγμα όλα τα είδη καυσίμων.



Από την 1η Ιουνίου αρχίζει ο... "χορός" των νέων δυσβάσταχτων αυξήσεων, που θα κάνουν τη ζωή μας ακόμα δυσκολότερη!

Αναλυτικότερα, αναμένονται μεν μειώσεις των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητων αξίας έως 14.000 ευρώ, μειώσεις που φτάνουν μέχρι και τα 400 ευρώ, ωστόσο για όλα τα υπόλοιπα προβλέπονται οι εξής αυξήσεις:

* 14.000-17.000 τέλος 8%

* 17.001-20.000 τέλος 20%

* 20.001-25.000 τέλος 25%

* 25.001 και πάνω τέλος 32%.


Καύσιμα

Στα καύσιμα προβλέπονται:

* Στη βενζίνη αύξηση από 5 λεπτά στο λίτρο, που στην Κρήτη σημαίνει από 1,45 στα 1,50 ευρώ.

* Στο πετρέλαιο κίνησης αύξηση από το 1,00 στο 1,08 ευρώ το λίτρο.

* Στο πετρέλαιο θέρμανσης αύξηση από 0,75 σε 0,81 ευρώ το λίτρο.

* Στο υγραέριο αύξηση από 0,40 σε 0,65 ευρώ το λίτρο.


ΦΠΑ

Αναφορικά με το ΦΠΑ, τα νησιά που χάνουν την έκπτωση του φόρου είναι τα εξής: Θάσος, Αλόννησος, Σκύρος, Άνδρος, Τήνος, Σύρος, Σίφνος, Μήλος και Κάρπαθος. Τέλος από την 1η Ιουνίου μπαίνει και στην έκπτωση φόρου στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα.

Από την 1η Ιουνίου αυξάνεται στο 50% του φόρου που ισχύει για τα υπόλοιπα αλκοολούχα και ο φόρος στην μπίρα, ουσιαστικά ο φόρος διπλασιάζεται σε σχέση με σήμερα και ανάλογη θα είναι η επιβάρυνση και στην τιμή.

Από 1η Ιουλίου (κατ' άλλους από 1η Ιουνίου) αυξάνεται και ο ΦΠΑ από 23% σε 24% σε:

* Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, καφές, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, φρυγανιές κ.λπ.).

* Αναψυκτικά, χυμοί.

* Εστιατόρια.

* Εισιτήρια και κόμιστρα ταξί.

* Άνθη-φυτά.

* Ζωοτροφές.

* Αποχέτευση.


Νέοι φόροι

Από 1η Ιανουαρίου 2017 αυξάνεται κατά 20% ο φόρος στον καφέ. Πρόκειται ουσιαστικά για νέο φόρο εισαγωγής.

Από 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται ειδικό τέλος 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας.

Από 1η Ιανουαρίου 2017 μπαίνει ειδικό τέλος 10% στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης.


Τσιγάρα-καπνός

Με την αύξηση του αναλογικού φόρου, η οποία αναμένεται από την 1η Ιανουαρίου του 2017, αναμένεται και αύξηση της τιμής κατά 0,50 λεπτά στα λεγόμενα φθηνά πακέτα τσιγάρων και αύξηση που θα ξεπερνάει το ένα ευρώ ανά πακέτο στα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα.

Ταυτόχρονα αναμένεται και αύξηση κατά 26 λεπτά του ευρώ ανά 20 γραμμάρια στον καπνό.

Από 1η Ιανουαρίου 2017 επιβάλλεται νέος φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού, που θα σημάνει αύξηση κατά 1 ευρώ.


Βασικότερα σημεία

Αναλυτικά, τα βασικότερα σημεία του πολυνομοσχεδίου:

- Γίνεται μια σειρά τροποποιήσεων σε φορολογικά ζητήματα, μεταξύ αυτών και οι τιμές ζώνης για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

- Τίθενται οι εξαιρέσεις και η άρση αυτών μελλοντικά για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά.

- Νομοθετείται ο λεγόμενος "Φόρος διαμονής" που επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση ξενοδοχείων (από 0,50 ευρώ για 1-2 αστέρων έως 4 ευρώ για πεντάστερα) και ενοικιαζομένων διαμερισμάτων (από 0,25 ευρώ έως 1 ευρώ).

- Επιβάλλεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης 10% επί των εκδιδόμενων λογαριασμών.

- Επιβάλλεται 5% τέλος σταθερής τηλεφωνίας επί των εκδιδόμενων λογαριασμών.

- Γίνεται μια σειρά αλλαγών στα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.

- Επιβάλλονται αλλαγές (αυξήσεις) στους φόρους κατανάλωσης τσιγάρων (και... ηλεκτρονικών!) και ποτών.

- Αλλάζουν τα ποσοστά του φόρου πολυτελείας ή επιβάλλονται νέοι φόροι πολυτελείας σε διάφορα είδη, όπως δέρματα ερπετών, πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι, μεταξωτά, σκάφη και αεροσκάφη αναψυχής.

- Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη στα 700 ευρώ ανά χίλια λίτρα, στο diesel στα 410 ευρώ ανά χίλια λίτρα και στο υγραέριο κίνησης στα 430 ευρώ ανά χίλια χιλιόγραμμα.

- Νομοθετείται ξανά ο ορισμός του επαγγελματία αγρότη.

- Νομοθετούνται τμήματα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, μεταξύ αυτών και η διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σημεία πώλησης εκτός φαρμακείων.

- Νομοθετούνται οι ειδικές εταιρείες διαχείρισης των "κόκκινων" (και μη) δανείων.

- Συνιστάται Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΚΥΣΔΙΧ), το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών. Επίσης Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

- Τροποποιούνται ζητήματα που άπτονται στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

- Μεταρρυθμίζεται το σύστημα ελέγχου και λειτουργίας του ελληνικού Λιμενικού Συστήματος.

- Εισάγονται οι αναμενόμενες ρυθμίσεις για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ και ρυθμίζονται μια σειρά ακόμη θεμάτων λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

- Νομοθετούνται μια σειρά από ζητήματα για τη σύνταξη δασικών χαρτών.

- Συστήνεται Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής.

- Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.". Στις διεθνείς σχέσεις, η Εταιρεία θα χρησιμοποιεί την επωνυμία "Hellenic Company of Assets and Participations", ("HCAP"). Σκοπός της εταιρείας είναι η διαχείριση της προς εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Η εταιρεία θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα είναι εκτός δημόσιου ελέγχου.


Τι προσδοκά

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει:

- 91 εκατ. ευρώ από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας της παραχώρησης οχήματος σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο προς εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο.

- 33 εκατ. ευρώ από θέσπιση ελάχιστου ποσού φόρου για εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία κ.ά.

- 437 εκατ. ευρώ κατ' έτος από την αύξηση ΦΠΑ σε 24%. Για το 2016 η αύξηση εσόδων υπολογίζεται σε 255 εκατ. ευρώ.

- 74 εκατ. ευρώ από το 2018 και μετά από το φόρο διαμονής σε ξενοδοχεία.

- 90 εκατ. ευρώ από τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση και σταθερής τηλεφωνίας.

- 84 εκατ. ευρώ από 1/1/2017 από το φόρο στο υγρό των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

- 30 εκατ. ευρώ από τον επανακαθορισμό τέλους ταξινόμησης Ι.Χ., φορτηγών κ.λπ.

- 699 εκατ. ευρώ από την αύξηση ΕΦΚ στα τσιγάρα, λεπτοκομμένο καπνό, μπίρα και τα ενεργειακά καύσιμα.

- 13 εκατ. ευρώ από 1/1/2018 από την κατάργηση του μειωμένου ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών σε Δωδεκάνησα.


Πλήγμα αδυνάτων

Και μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να μη χάνει καμία ευκαιρία να επικαλείται διαρκώς ότι μάχεται για τους πιο αδύναμους, αλλά μέσα και από αυτό το πολυνομοσχέδιο το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν οι πιο αδύναμοι... Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ν. Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, επειδή οι αυξήσεις θα μπουν σε πάρα πολλά προϊόντα, μια πρώτη εκτίμηση της οργάνωσης αναφέρει ότι, ανά νοικοκυριό, η ετήσια επιβάρυνση δε θα πέσει κάτω από 400-500 ευρώ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Βέβαια, η Ένωση Καταναλωτών, όπως είπε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρός της Νίκος Τζανάκης, θα προβεί σε σχετική μελέτη για να διερευνήσει με ακρίβεια τις αυξήσεις που θα επιβληθούν στο καλάθι της νοικοκυράς. Όμως η μελέτη θα αρχίσει μετά από 1-2 μήνες, προκειμένου να "ηρεμίσει" αρχικά η αγορά για να μην υπάρχουν παραπλανητικές ενδείξεις.

«Υπάρχουν κομμάτια αγαθών που αυξάνονται και αυτομάτως δίνουν αυξήσεις σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα είναι τα καύσιμα», εξηγεί ο Νίκος Τζανάκης. «Στο μεταξύ, το μεγαλύτερο πλήγμα είναι για τους φτωχότερους καταναλωτές. Διότι αν για παράδειγμα κάποιος έχει μισθό 600 ευρώ και χάσει από τις αυξήσεις αυτές 150 ευρώ το χρόνο, αυτό σημαίνει μια μείωση της τάξεως περίπου του 10% στον πραγματικό μισθό του. Ενώ ένας που έχει 2-3 χιλιάδες ευρώ, το να του πάρεις 50 ευρώ το μήνα σημαίνει 1% επιβάρυνση».


Οι επιχειρήσεις

Ποια θα είναι όμως η "νέα πραγματικότητα" και για τις επιχειρήσεις; Όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων, Μπάμπης Λεκάκης, «θεωρούμε ότι από την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και των έμμεσων φόρων, μετά την ψήφιση του φορολογικού, του ασφαλιστικού και του πολυνομοσχεδίου, δυστυχώς πλέον, η αγορά δε θα μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτό»...

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, «αυτή η αδυναμία έχει να κάνει με το ότι όλες αυτές οι αυξήσεις θα επιβληθούν στο τελικό προϊόν και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η αγορά να μην μπορεί να αντεπεξέλθει. Θα αυξηθούν οι τιμές και στα προϊόντα μας. Θα είναι μη ανταγωνίσιμα σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και δυστυχώς περιμένουμε πως η κατάσταση δε θα είναι καλή για τις μικρομεσαίες, τους βιοτέχνες και τους εμπόρους»...

Όπως συνεχίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, «ήδη έχουμε δεχτεί πάρα πολλές αυξήσεις και στο ΦΠΑ και στους έμμεσους φόρους. Ειδικά στους έμμεσους φόρους που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα, θα φανούν άμεσα οι επιπτώσεις. Έχουμε απορροφήσει όλες τις αυξήσεις μέχρι τώρα χωρίς να μετακυλίσουμε καμία αύξηση στο τελικό προϊόν. Αυτή τη στιγμή όμως η αγορά δεν αντέχει. Και οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα φορολογικά βάρη»...

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1322845&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: