ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

«Ζωές στην ουρά» – Εργασιακός μεσαίωνας στην βιομηχανική παραγωγή πουλερικών στις ΗΠΑ

                   

Συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα αποκαλύπτει έρευνα του Οργανισμού Καταπολέμησης της φτώχειας Oxfam America στην κολοσσιαία βιομηχανική παραγωγή πουλερικών στις ΗΠΑ.
Οι εργαζόμενοι μερικές φορές επαναλαμβάνουν τουλάχιστον 20.000 φορές –ενίοτε μέχρι κι 100.000 φορές- τις ίδιες ακριβώς κινήσεις στο πώς κρατούν και πώς κόβουν τα κοτόπουλα.Αυτό πρακτικά μεταφράζεται ετησίως σε περίπου 250.000 τραυματισμούς κι ακρωτηριασμούς εργαζομένων και δη για μισθούς φτώχειας. Για τα 30 εκατομμύρια επεξεργασμένα κοτόπουλα την ημέρα που αντιστοιχούν σε ένα ρεκόρ κατανάλωσης 80 κιλών το χρόνο από κάθε αμερικανό πολίτη, η βιομηχανία πουλερικών στηρίζεται σε μια άγρια πλην συνηθισμένη εργασιακή εκμετάλλευση: χρόνιοι πόνοι, βίαιοι τραυματισμοί λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων και ταπείνωση.
Έχοντας κόψει αμέτρητες φέτες κοτόπουλου και για πολλές ώρες συνεχόμενα, τα μαχαίρια κάποια στιγμή θαμπώνουν, οι λαβές τους πλέον γλιστρούν πολύ και καταλήγουν να διαπερνούν τα χέρια των εργατών ή ακόμη και τα μπράτσα.

Απαγόρευση τουαλέτας

Οι εργάτες επίσης απαγορεύεται να κάνουν διαλείμματα για τουαλέτα. Σαν αποτέλεσμα «περιορίζουν την πρόσληψη υγρών σε επικίνδυνο βαθμό και νιώθουν αφόρητους πόνους και δυσφορία, ανησυχώντας και για την υγεία τους και για την ασφάλειά τους» αναφέρει ο Oxfam.
Οι εργάτες αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και μία ώρα στην ουρά για να χρησιμοποιήσουν κάποια τουαλέτα, διακινδυνεύοντας μέχρι και να απολυθούν αν δεν ολοκληρώσουν τη δουλειά τους μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό πλαίσιο. Κάποιοι άλλοι μαρτυρούν πως φορούν πάνες για να μην λερώνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των κοτόπουλων και να μην λείψουν για να πάνε στην τουαλέτα.
Κι αν δεν κάνουν τίποτα από τα δύο, τότε προβαίνουν σε κάτι που σοκαριστικό για οποιονδήποτε άλλο εργασιακό χώρο, αλλά πλέον σύνηθες για τέτοια εργοστάσιο- ουρούν όρθιοι πάνω τους εκεί ακριβώς που στέκονται για να μην αφήσουν το πόστο τους.
Αυτές οι «ζωές στην ουρά», όπως τους αποκαλεί το Oxfam, είναι η ανθρώπινη πραγματικότητα πίσω από τα γεύματα των Αμερικανών κι όπως φαίνεται το τίμημα για τα φτηνά κοτόπουλα είναι τελικά πολύ ακριβό στις ΗΠΑ.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εκτιμάται δε πως μόνο το 2012 κόστισαν στους υπόλοιπους φορολογούμενους 298 δισ. δολάρια. Οι τέσσερις κορυφαίες εταιρίες -Tyson Foods, Pilgrim’s Pride, Sanderson Farms και Perdue Farms- ελέγχουν το 60% της αγοράς πουλερικών στις ΗΠΑ κι από τα χέρια τους περνούν περισσότερες από 30 διαφορετικές μάρκες.
Μετά την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έρευνας του Oxfam, όλες τους πλην της Sanderson Farms που δεν έκανε καμία δήλωση, αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Βέβαια, την ίδια στιγμή που οι υπεύθυνοι των εταιριών αρνούνται το μεγάλο βαθμό τραυματισμών που αποκαλύπτει η Oxfam, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία καταγγέλλει πως οι ίδιες οι εταιρίες πολλές φορές πιέζουν τους τραυματισμένους εργαζόμενους να επιστρέψουν στη γραμμή παραγωγής με αποτέλεσμα οι τραυματισμοί να γίνονται μετά χρόνιοι.
http://www.presspublica.gr/75401-2/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: