Ανατριχίλα και οργή για το μέλλον αυτού του κόσμου προκαλούν όσα καταγγέλλονται από την Greenpeace και από οργανώσεις, φορείς και αξιόλογους επιστήμονες της χώρας μας για τη Διατλαντική Συμφωνία που αποβλέπει στη χαλάρωση κανονισμών σε τρόφιμα, περιβάλλον, διατραπεζικές συναλλαγές και για την εθνική κυριαρχία των χωρών-μελών της Ευρώπης.
Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., με στόχο να καταλήξουν σε μια Διμερή Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Transatlantic Trade and Investement Partnership, ΤΤΙΡ), γίνονται στα μέτρα των πολυεθνικών και όχι στα μέτρα των λαών και της ανάγκης των ανθρώπων να ζουν σε ένα καθαρό περιβάλλον και να διατρέφονται με ασφαλή προϊόντα!
Η "Νέα Κρήτη" δημοσιεύει παρακάτω μία άκρως σοβαρή έγγραφη καταγγελία, που μας έστειλε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκος Κατσαρός, που κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις οι οποίες συνεχίζονται κάτω από κάθε μυστικότητα.
Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει, «η συνεργασία αυτή επιδιώκει τη σταδιακή κατάργηση των δικαιωμάτων των κρατών-μελών και των κυβερνήσεων τους με την απορρύθμιση μιας σειράς κανονισμών που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία των διατραπεζικών συναλλαγών, την προστασία της δημόσιας υγείας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Είναι μια επίθεση εναντίον των λαών των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και υπέρ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών».
Ο γνωστός και καταξιωμένος επιστήμονας τονίζει πως «άμεσα από το ΤΤΙΡ θα επηρεαστούν οκτώ τομείς: Τα φάρμακα, τα τρόφιμα, τα καλλυντικά, τα φυτοφάρμακα, η κλωνοποίηση ζώων, τα νανοϋλικά, οι πρώτες ύλες και τα μηχανοκίνητα οχήματα.
Για να δώσω ένα παράδειγμα, οι δοκιμές καλλυντικών σε ζώα απαγορεύονται εντελώς στην Ε.Ε. και κανένα προϊόν ή συστατικό που έχει δοκιμαστεί σε ζώα δεν είναι αδειοδοτημένο για πώληση στην αγορά της Ε.Ε. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, οι εταιρείες είναι ελεύθερες να επιδοθούν σε δοκιμές σε ζώα όπως επιθυμούν»...
Αγροτική παραγωγή
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή, έγγραφα που διέρρευσαν κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου αποκαλύπτουν πως όλοι οι μελλοντικοί κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων θα υποταχθούν στο ΤΤΙΡ, με στόχο την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε ζώα, κρέας, φυτά και τρόφιμα μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ.
Αυτό αναφέρει ο Νίκος Κατσαρός και προσθέτει ότι προσχέδια κειμένων που διέρρευσαν συμφωνούν «να μην εφαρμόζονται οι επιθεωρήσεις στις εισαγωγές τροφίμων στα λιμάνια, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση φυτικών και ζωικών προϊόντων, στη βάση ότι οι προδιαγραφές ασφαλείας των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρούνται ισότιμες με εκείνες της Ε.Ε.
Παράλληλα, οι εθνικές Αρχές θα χάσουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την εισαγωγή ζώων και ζωικών προϊόντων από χώρες που υπάρχουν επιδημίες σοβαρών ασθενειών, όπως η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (νόσος των τρελών αγελάδων, ή η πανώλη των χοίρων), αρκεί οι εξαγωγικές Αρχές να δηλώνουν ότι οι ζώνες από τις οποίες έχουν έρθει τα ζώα είναι απαλλαγμένα από νόσους»!
Ανασφάλεια τροφίμων...
Για τους κανονισμούς ασφαλείας, ο επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" καταγγέλλει ότι οι διαπραγματεύσεις στο ΤΤΙΡ αποσκοπούν στο να προσαρμοστούν οι κοινοτικοί κανονισμοί ασφαλείας τροφίμων στους κανονισμούς ασφαλείας που ισχύουν στις ΗΠΑ.
«Είναι όμως γεγονός ότι οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων στις ΗΠΑ είναι διαφορετικοί και πιο χαλαροί από αυτούς της Ε.Ε.», επισημαίνει, ενώ παρακάτω καταγγέλλει ότι στις ΗΠΑ το 70% των τροφίμων που πωλούνται στα υπερκαταστήματα «είναι γενετικά τροποποιημένα (μεταλλαγμένα), ενώ στις αγορές της Ε.Ε. στην ουσία δεν κυκλοφορούν μεταλλαγμένα. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ούτε κυκλοφορούν μεταλλαγμένα τρόφιμα στα πολυκαταστήματα, αλλά και δεν καλλιεργείται ούτε ένα στρέμμα γης με μεταλλαγμένους σπόρους».
Στις ΗΠΑ κυκλοφορούν πολλά φυτοφάρμακα και άλλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία δεν επιτρέπονται στην Ε.Ε. Στις ΗΠΑ επιτρέπεται η χρήση ορμονών στα βοοειδή, ενώ απαγορεύεται στην Ε.Ε. λόγω της σύνδεσής τους με καρκινογενέσεις.
«Παράλληλα, οι δικλίδες ασφαλείας της Ε.Ε. για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες (χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α, το παραμπέν, οι φθαλικές ενώσεις, που αποδεδειγμένα διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα του ανθρώπου) θέτουν ανώτατα επιτρεπτά επίπεδα μόλυνσης τέτοια, που μπλοκάρουν το 40% των εξαγωγών τροφίμων των ΗΠΑ».
Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί κοτόπουλου και γαλοπούλας επεξεργάζονται με χλώριο τα κρέατα αυτών των πουλερικών προτού τα πουλήσουν στους καταναλωτές, μια πρακτική που είναι απαγορευμένη στην Ε.Ε.
Στο στόχο των ΗΠΑ έχουν μπει και τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) λόγω άνισης μεταχείρισης προς συναφή προϊόντα. Αυτό βέβαια θα επηρεάσει και ελληνικά προϊόντα, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο, οι ελιές κ.λπ.
Κώδικας "Αλιμεντάριους"
Ο Νίκος Κατσαρός αναφέρεται όμως και στην απαγόρευση της φύτευσης σπόρων, που παραπέμπει στο γνωστό διατροφικό Κώδικα "Αλιμεντάριους".
«Στις ΗΠΑ, ο νόμος απαγορεύει να φυτεύονται σπόροι ακόμα και σε κήπους από ιδιώτες, παρά μόνο αν αυτοί είναι πιστοποιημένοι. Στην ουσία απαγορεύεται να καλλιεργεί κάποιος δικούς του σπόρους, παρά μόνο αυτούς των πολυεθνικών εταιρειών, Monsanto, Agrevo, Novartis, BΑSF κ.λπ.
Κάτι παρόμοιο προσπάθησαν να περάσει από τα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά τελευταία στιγμή αποσύρθηκε λόγω των αντιδράσεων των πολιτών της Ε.Ε. για να επανέλθει αργότερα. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν επανειλημμένα να άρουν τους περιορισμούς αυτούς μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, χωρίς όμως επιτυχία, και τώρα πιθανότατα θα επιτύχουν αυτό μέσω του ΤΤΙΡ».
Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι
Όσον αφορά στους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι πολύ πιο αυστηροί στην Ε.Ε. από αυτούς των ΗΠΑ, ενώ τώρα θα χαλαρώσουν ανάλογα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Στην Ε.Ε., μια βιομηχανία πρέπει να αποδείξει ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν τη χρησιμοποίηση, ενώ στις ΗΠΑ ισχύει το αντίθετο.
Δηλαδή, οιαδήποτε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρις ότου αποδειχθεί από τη δημόσια ρυθμιστική Αρχή ότι είναι επικίνδυνη. Από το 1976 μέχρι σήμερα, που ισχύει ο νόμος αυτός, ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος (Enviromental Protection Agency, ΕΡΑ) έχει επιβάλλει ελέγχους μόνο σε 6 από τις 84.000 χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο στις ΗΠΑ. Ως ένα ακόμη δείγμα αυτού του γεγονότος είναι ότι σήμερα η Ε.Ε. έχει εκδώσει απαγόρευση για 1.200 ουσίες στα καλλυντικά, ενώ οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει μόνον 12 ουσίες για το αντίστοιχο διάστημα».
Κατά του σχεδίου της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ τάχθηκε αρχικά και η Γαλλία, προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.
Εκστρατεία κατά της "Μονσάντο": Σε δίκη τον Οκτώβριο
Την ίδια ώρα, μια μεγάλη εκστρατεία σε ολόκληρο τον κόσμο, για να στηρίξει την οργάνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου, με κατηγορούμενη τη "μάνα" της Βιοτεχνολογίας, τη "Μονσάντο", βρίσκεται σε εξέλιξη.
Χάρη στις ενέργειες των οργανώσεων The Organic Consumers Association (OCA), IFOAM International Organics, Navdanya, Regeneration International (RI) και Millions Against Monsanto και με τη συμμετοχή δεκάδων ακτιβιστικών ομάδων για την προστασία των τροφίμων και του περιβάλλοντος, ο κολοσσός της βιοτεχνολογίας, η Monsanto, θα δικαστεί για εγκλήματα κατά της φύσης και της ανθρωπότητας. Το Δικαστήριο θα συνεδριάσει στη Χάγη στο διάστημα από 12-16 Οκτωβρίου 2016.
«Από τις αρχές του 20ού αιώνα», σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι οργανώσεις, «η Monsanto ανέπτυξε μια σειρά τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων, τα οποία έχουν μη αναστρέψιμα καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, ενώ προκάλεσαν ασθένειες και θανάτους σε χιλιάδες ανθρώπους.
Με βάση τις "Κατευθυντήριες αρχές για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα", που εγκρίθηκαν από τον ΟΗΕ το 2011, μια μεγάλη ομάδα δικηγόρων και δικαστών θα αξιολογήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες της Monsanto για ζημίες που έχει προκαλέσει στην υγεία του ανθρώπου και στο περιβάλλον».
Παρακάτω αναφέρονται τα εξής προϊόντα:
• «PCBs (πολυχλωριωμένα διφαινύλια), ένας από τους δώδεκα επίμονους οργανικούς ρύπους (ΡΟΡ) που επηρεάζουν τη γονιμότητα των ανθρώπων και των ζώων.
• 2,4,5 Τ (2,4,5 - τριχλωροφαινοξυοξικό οξύ), ένα συστατικό - που περιέχει διοξίνη - του αποφυλλωτικού Agent Orange, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και συνεχίζει να προκαλεί γενετικές ανωμαλίες και καρκίνο.
• Lasso, ένα ζιζανιοκτόνο που είναι τώρα απαγορευμένο στην Ευρώπη και
• RoundUp, το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αιτία του μεγαλύτερου σκανδάλου της σύγχρονης ιστορίας σχετικά με την υγεία και το περιβάλλον - αυτό το τοξικό ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τους γενετικά τροποποιημένους (Γ.Τ.) σπόρους σε μονοκαλλιέργειες μεγάλης κλίμακας, κυρίως για την παραγωγή σόγιας καλαμποκιού και ελαιοκράμβης για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα».
Οι οργανώσεις που προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αναφέρουν επίσης ότι:
«Η "Μονσάντο" προωθεί ένα αγρο-βιομηχανικό μοντέλο που συμβάλλει στις ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά το 1/3, είναι επίσης υπεύθυνο για την εξάντληση του εδάφους και των υδάτων για την απώλεια ειδών, τη φθίνουσα βιοποικιλότητα και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων μικρών αγροτών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα μοντέλο που απειλεί τη διατροφική κυριαρχία των λαών σε σχέση με την τροφή τους, βάζοντας πατέντες στους σπόρους και ιδιωτικοποιώντας τη ζωή».
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι.
Το Δικαστήριο θα στηριχθεί επίσης και στο Καταστατικό της Ρώμης, με βάση το οποίο ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το 2002, που αποτελεί το μόνιμο δικαστικό όργανο αρμόδιο για την ποινική δίωξη προσώπων για το έγκλημα της γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα πολέμου και το έγκλημα της επίθεσης.
Το Δικαστήριο θα εξετάσει αν θα πρέπει να μεταρρυθμίσει το διεθνές ποινικό δίκαιο, ώστε αυτό να περιλαμβάνει και εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος (οικοκτονία).
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, o πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για τις Βιολογικές Καλλιέργειες (IFOAM), Andre Leu, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Monsanto αγνοεί επιδεικτικά τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλούν στους ανθρώπους και στο περιβάλλον τα προϊόντα της, και πιστεύει ότι μέσω της συστηματικής συγκάλυψης θα συνεχίσει ανενόχλητη τις δραστηριότητές της. Θεωρεί ότι με τη χρηματοδότηση ερευνών, το χειρισμό των Μέσων Ενημέρωσης και τις πιέσεις που ασκεί σε διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, θα παραμείνει ατιμώρητη».
"Ψεκασμένοι" χοίροι στην Ευρώπη με γαλακτικό οξύ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την καταγγελία του Νίκου Κατσαρού, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, η Ε.Ε. υποχώρησε και επιτρέπει την εισαγωγή ζωντανών χοίρων και βοδινού κρέατος ψεκασμένου με γαλακτικό οξύ, παρά τις αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας και αρκετών κρατών-μελών.
«Επίσης, παρά τις αντιρρήσεις της επιστημονικής κοινότητας, η Ε.Ε. δέχτηκε, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ, να επισημαίνονται μεν οι μεταλλαγμένες ζωοτροφές, όχι όμως το κρέας και τα προϊόντα (αβγά, γάλα κ.λπ.) των κτηνοτροφικών ζώων που τράφηκαν με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Οι κανονισμοί για τα συμπληρώματα διατροφής είναι διαφορετικοί στις ΗΠΑ από εκείνους στην Ε.Ε. Επιπλέον, οι ΗΠΑ παράγουν ένα τεράστιο αριθμό συμπληρωμάτων διατροφής, που θα κατακλύσουν την ευρωπαϊκή αγορά.
Στο επίκεντρο του ΤΤΙP είναι η κατάργηση της "αρχής της προφύλαξης", που ισχύει στην Ε.Ε. και για την ασφάλεια των τροφίμων. Δυνάμει της αρχής αυτής, είναι δυνατόν να αποσυρθεί ένα προϊόν από την αγορά, εάν υπάρχει πιθανότητα να αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, ακόμη και χωρίς πλήρη επιστημονικά στοιχεία που να επιτρέπουν την πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου.
Το κρίσιμο στοιχείο στην αρχή της προφύλαξης είναι ότι το βάρος της απόδειξης ότι το προϊόν είναι ασφαλές ανήκει στην εταιρεία. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει την "αρχή της προφύλαξης" και έτσι ένα προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά ελεύθερα, μέχρις ότου αποδειχθεί από δημόσια Αρχή ότι είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία».
Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1320913&srv=364
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου