ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Στους δρόμους οι καθηγητές

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Οι μαζικοί διορισμοί μόνιμων καθηγητών στα γυμνάσια και λύκεια, για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών, η επαναφορά των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων στα ΓΕ.Λ., καθώς και η καθιέρωσή τους και στα ΕΠΑ.Λ., είναι τα αιτήματα αυριανής κινητοποίησης της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης στην Αθήνα.



Στο μεταξύ, έχει ενδιαφέρον η θέση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, όπως την εκφράζει προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρός της Ζαχαρίας Ρηγάκης, τόσο για τις επαναληπτικές εξετάσεις, όσο και για το σοβαρό ζήτημα που τίθεται το τελευταίο διάστημα περί της κατάργησης των πανελλαδικών εξετάσεων!

Πιο αναλυτικά, στην Αθήνα προγραμματίζεται για αύριο συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 2 το μεσημέρι, ενώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα γίνουν συγκεντρώσεις στις Διευθύνσεις ή στις Περιφέρειες σε ώρες που θα αποφασίσουν οι τοπικές ΕΛΜΕ.


Ημερίδα για τα εργασιακά

Ωστόσο, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, πριν την προκήρυξη της εν λόγω πανελλαδικής κινητοποίησης, είχε προγραμματίσει και θα πραγματοποιήσει αύριο ημερίδα για τα εργασιακά θέματα των εκπαιδευτικών και για τα θέματα των διορισμών στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του 2ου Λυκείου Ηρακλείου (στην οδό Κονδυλάκη) και για την επιτυχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών θα κατέβει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΛΜΕ από την Αθήνα, με εξαίρεση κάποια στελέχη που θα μείνουν στην πρωτεύουσα για το συντονισμό τής εκεί κινητοποίησης έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Και επειδή η εκδήλωση θα γίνει από τις 10 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου έχει αναθέσει στους συλλόγους-μέλη της να αποφασίσουν ποιοι θα είναι οι (ένας ή δύο) εκπαιδευτικοί που θα εκπροσωπήσουν κάθε σχολείο, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ημερίδα και να ενημερώσουν στη συνέχεια τους συναδέλφους τους για τα αποτελέσματα αυτής.


«Να επανέλθουν οι επαναληπτικές»

Να διευκρινίσουμε ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις ίσχυαν για τους μαθητές εκείνους που για λόγους υγείας ή άλλους λόγους «ανωτέρας βίας», όπως αναφέρει και μια πιο πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, δεν κατάφερναν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Και αυτό το μέτρο ίσχυε μέχρι και τη χρονιά 2015-2016, οπότε και καταργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Είχε μάλιστα ασκήσει η ΟΛΜΕ έντονη κριτική σε δηλώσεις του υπουργού Παιδείας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο οποίος έλεγε μεταξύ άλλων: «Οι επαναληπτικές εξετάσεις, που από φέτος (σ.σ. το 2015) καταργούνται, ήταν από τις ορισμένες παθογένειες της κοινωνίας μας που πρέπει να τις βλέπουμε όλοι μαζί κατάματα». Μάλιστα, μιλούσε και για «μια αυξημένη τάση λιποθυμιών και αρρώστιας στη διάρκεια των εισαγωγικών εξετάσεων», απειλώντας επίσης ότι δε θα ήθελε να προκληθεί ώστε να δημοσιοποιήσει «τα στοιχεία αυτά»!

«Εάν όντως υπάρχουν τα στοιχεία αυτά, αναρωτιόμαστε γιατί εκπλήσσεται ο κ. υπουργός, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για άκρως ανταγωνιστικές και ψυχοφθόρες εξετάσεις, οι οποίες δίνονται μετά από πολύχρονη προετοιμασία και επίπονες προσπάθειες των υποψήφιων μαθητών», ρωτούσε χαρακτηριστικά η ΟΛΜΕ.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, τόνισε για τις επαναληπτικές: «Σίγουρα εμείς είμαστε κάθετοι στην ανάγκη να επανέλθουν οι επαναληπτικές εξετάσεις για τα παιδιά για τα οποία δημιουργείται πράγματι θέμα και πρόβλημα. Και θα πρέπει στα παιδιά αυτά να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Αλλά θα πρέπει να υπάρχουν σωστά κριτήρια, για να αποφύγουμε φαινόμενα παιδιών που μπορεί να εκμεταλλεύονται αυτή τη δεύτερη ευκαιρία, κάνοντας ότι λιποθυμούν, κάτι που εμείς δεν αμφιβάλλουμε ότι σε κάποιο βαθμό μπορεί και να συμβαίνει».

Για την κατάργηση όμως την πανελλαδικών εξετάσεων, που επίσης έχει ήδη αρχίσει να συζητιέται έντονα σε ανώτερα πολιτικά κλιμάκια, ο Ζαχαρίας Ρηγάκης είναι κατηγορηματικός: «Αυτό είναι ένα τεράστιο κομμάτι. Εμείς περιμένουμε αυτή τη στιγμή να δούμε την πρόταση του υπουργείου που θα έρθει για να συζητηθεί. Η θέση μας είναι ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, συν τη δίχρονη προσχολική αγωγή. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Και να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένο, για να οδηγηθούμε στην πορεία στο παλιό πολυκλαδικό σχολείο, το οποίο νομίζω ήταν το καλύτερο σχολείο που είχαμε μέχρι τώρα. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1388949&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: