ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Σαφάρι και βαριά πρόστιμα για τα "καβαντζωμένα" πάρκινγκ



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μπάμπης Σαββίδης

Κάλλιο αργά παρά ποτέ... Τάξη στο χάος της παράνομης κατάληψης χώρων στάθμευσης στους δρόμους του Ηρακλείου επιχειρεί να βάλει τώρα ο Δήμος, αναλαμβάνοντας δράση απέναντι στους "καπετάνιους" που φροντίζουν με το "έτσι θέλω", και με διάφορα εμπόδια (γλάστρες, τελάρα, καρέκλες κ.τ.λ.) να κρατούν παράνομα, προκλητικά χώρους στάθμευσης για τους εαυτούς τους!



Το φαινόμενο φυσικά δεν είναι μονάχα ηρακλειώτικο. Οι "καπεταναίοι" έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους σε όλες τις πόλεις, ακόμα και στα μεγάλα κεφαλοχώρια της Κρήτης...

Από τα Χανιά ως τη Σητεία, οι "πειρατές" του οδοστρώματος, που βλέπουν ως τσιφλίκι τους το πεζοδρόμιο και το δρόμο μπροστά από το σπίτι τους, φροντίζουν να "κατοχυρώνουν" με κάθε μέσο και εξοπλισμό που βάζει ο νους το αυθαίρετο "τσιφλίκι" τους!

Σε αρκετές περιοχές του Ηρακλείου, πάντως, το κακό έχει παραγίνει. Όπως έχει αναδείξει και στο παρελθόν μέσα από δημοσιεύματά της η "Ν.Κ.", υπάρχουν δρόμοι, τόσο στο κέντρο, όσο και περιφερειακά της πόλης, που ψάχνεις με το κιάλι να βρεις λίγα μέτρα ελεύθερης από κασόνια, γλάστρες, κουβάδες... ασφάλτου για να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου!

Η αλήθεια είναι πως ένα μικρό ελαφρυντικό υπάρχει για τους αυθαίρετους καταληψίες στάθμευσης, αφού στη μεγαλούπολη του Ηρακλείου, ακόμα και περιφερειακά της πόλης, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων χώρων στάθμευσης. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να τοποθετεί μπροστά από το σπίτι του μια γλάστρα, ένα κασόνι, μια καρέκλα και να "καβαντζώνει" το πάρκινγκ με το "έτσι θέλω". Και δε χάλασε δα και ο κόσμος να τρέχει λίγο πιο κάτω, λίγο παραπέρα για να παρκάρει. Είπαμε. Το κακό έχει παραγίνει και, από ό,τι φαίνεται, το αντιλήφθηκαν και στη δημοτική Αρχή, που αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Διότι εδώ ισχύει το περίφημον "και ο άγιος φοβέρα θέλει". Οι εκκλήσεις, οι συστάσεις και οι προτροπές δεν πιάνουν τόπο. Η "καπετανίστικη" λογική του καβαντζώματος πάρκινγκ δεν υποχωρεί με τα λόγια. Χρειάζονται έργα.


"Σαφάρι"

Διαπιστώνοντας πως με τα λόγια δε γίνεται τίποτε, στη Λότζια αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τη Δημοτική Αστυνομία, με τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων και με την απειλή "τσουχτερών" προστίμων, μήπως και συνετιστούν όσοι επιμένουν να θεωρούν τους δρόμους μπροστά από τα σπίτια ή τα μαγαζιά τους ως "τσιφλίκια" τους! Χθες, λοιπόν, η Δημοτική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας, προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση απομάκρυνσης των αντικειμένων που χρησιμοποιούν ιδιώτες και καταστηματάρχες για την παράνομη εξασφάλιση θέσης στάθμευσης σε διάφορες οδούς της πόλης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, απομακρύνθηκαν αντικείμενα από τη λεωφόρο Κνωσού, τη λεωφόρο 62 Μαρτύρων και την οδό Παρθενίου Περίδη στο Ατσαλένιο, όπου υπήρχε πληθώρα καταγγελιών.

Παράλληλα, έγιναν αυστηρές συστάσεις σε καταστηματάρχες σε όλο το μήκος των οδών Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, 62 Μαρτύρων, Μίνωος, Β. Σμπώκου, Ιερολοχιτών, Ιωνίας, Εθνικής Αντιστάσεως, Ικάρου και στη λεωφόρο Κνωσού. Οι δημοτικοί αστυνομικοί ενημέρωσαν τους καταστηματάρχες ότι απαγορεύεται η κατάληψη του οδοστρώματος με οποιοδήποτε αντικείμενο, καθώς ο ΚΟΚ (άρθρο 48, παρ. 1) προβλέπει πρόστιμο ύψους 400 ευρώ. Η επιχείρηση απομάκρυνσης αντικειμένων από το οδόστρωμα, όπως διαμηνύει η Λότζια, θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.


ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ


"Καπεταναίοι" με πολλή φαντασία!

Ευχής έργον είναι η κινητοποίηση αυτή του Δήμου, μέσω της Δημοτικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας, να αποδώσει καρπούς και να μπει ένα "φρένο" στην παράνομη κατάληψη των χώρων στάθμευσης. Άλλωστε, για να καταλάβει κανείς τις διαστάσεις του φαινομένου, δε χρειάζεται παρά μια μικρή βόλτα ακόμα και στην περιοχή που μένει.

Ένα τέτοιο οδοιπορικό είχαμε κάνει παλιότερα, με τις εικόνες να είναι άκρως... αποκαλυπτικές! Σε κάθε δρόμο σχεδόν "ξεφυτρώνει" και από ένα φυσικό εμπόδιο που στέλνει το μήνυμα σε κάθε οδηγό να πάει να παρκάρει αλλού!

Πάντως, η φαντασία των "πειρατών του πάρκινγκ" δεν έχει όριο. Άλλος έχει τοποθετήσει γλάστρες. Άλλος πετά ένα σκαμπό πάνω στο δρόμο για να διώχνει τους άλλους οδηγούς. Μέχρι και κουβάδες εντοπίσαμε σε μερικά σημεία!

Φαντασία ατελείωτη για μερικούς πολίτες, που αναγκάζουν με το "έτσι θέλω" τους συνδημότες τους σε μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία. Ταλαιπωρία που ενίοτε επιφυλάσσει και πολύ χειρότερες καταστάσεις. Δεν είναι λίγες, δυστυχώς, οι φορές που σημειώνονται διαπληκτισμοί με φόντο τα φαινόμενα αυτά της παράνομης κατάληψης στάθμευσης. Κάποιες φορές μάλιστα πολίτες, ακόμα και γείτονες, φτάνουν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια στην ιδιότυπη αυτή "μάχη του πάρκινγκ", ενώ κατά καιρούς οι υποθέσεις φτάνουν μέχρι την Αστυνομία.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1388043&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: