ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Κατά 95% έχει πέσει από το 2009 μέχρι σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα στην Κρήτη. Τη δραματική αυτή εξέλιξη αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου. Ανάλογα είναι τα στοιχεία και για τον κλάδο των οικοδόμων, όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 90% και άνω, ενώ μετά τις χιλιάδες οικοδομές που είχαν καταγραφεί τη χρονιά του 2009, πριν από την ένταξη της χώρας μας στο ΔΝΤ και τα μνημόνια, σήμερα απαριθμούνται μόνο δύο-τρεις μεγάλες στο χώρο των ξενοδοχείων και μερικές μικρές σε σπίτια που κατασκευάζονται σε ένα ολόκληρο νησί, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε με εργοτάξιο!
Όνειρο θερινής νυκτός αποτελεί πλέον αυτό που λέγαμε κάποτε στην Κρήτη «να βάλω ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου»... Όπως λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «είναι τεράστια η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Μιλάμε για ένα περίπου 95%. Αυτή η μείωση οφείλεται στον ΕΝΦΙΑ. Οφείλεται, εξάλλου, στο γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό για κατασκευή κατοικίας. Αλλά και αυτοί που έχουν τις προϋποθέσεις να δανειστούν για να κατασκευάσουν μια οικοδομή δεν το κάνουν, λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει, και δεν ξέρουν αν στο μέλλον θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώνουν τη δόση»...
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στην αγορά των ακινήτων, ο Κώστας Αράπογλου λέει ότι «κάποια ξενοδοχεία επισκευάζονται, ή κάποια ανεγείρονται λόγω της άνθησης του τουρισμού, που και αυτή η άνθηση του τουρισμού θεωρώ ότι είναι συγκυριακή: λόγω του ότι οι τουρίστες έρχονται εδώ επειδή έχουν κλείσει ουσιαστικά οι αγορές της Τουρκίας και των βορειοαφρικανικών χωρών. Έτσι από αυτές τις αγορές καρπωνόμαστε εμείς ένα μέρος. Όμως αν αυτή η άνθηση δε συνοδευτεί από έργα υποδομής, όπως την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ή της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων, δε θα κρατήσει για πολύ»...
Η φρικτή πραγματικότητα
«Δύο ξενοδοχεία μεγάλα φτιάχνονται στα Χανιά, άλλα δύο στο νομό Ηρακλείου, συν ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο που ξεκινάει τώρα στη Χανιώπορτα»... Αυτή είναι όλη η... οικοδομική δραστηριότητα της Κρήτης, μαζί ίσως με ελάχιστα σπίτια που μπορεί να ανεγείρονται σε κάποιες περιοχές, όπως την περιγράφει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.
Συνολικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο συνδικαλιστής, το 2009 είχαμε στο νομό Ηρακλείου 3.000 δεδηλωμένες οικοδομές στο ΙΚΑ και 8.000 οικοδόμους. Και τα στοιχεία αυτά έχουν καταγραφεί για το μήνα Αύγουστο του 2009. Και φτάνουμε στον Αύγουστο του 2015 οι οικοδομές να έχουν μειωθεί μόλις στις 250 και μόλις στους 1.000 οι οικοδόμοι που έχουν δηλώσει στο ΙΚΑ ότι εργάζονται την περίοδο αυτή!
«Φανταστείτε ότι, από τις 250 οικοδομές, οι 100 μπορεί να είναι "κλεισμένες", δηλαδή να έχει ολοκληρώσει ο ιδιοκτήτης τους τις εργασίες και να έχει βάλει τα ένσημα. Και όποια ένσημα έχουν μείνει, να τα βάζει σιγά-σιγά. Αυτή η εικόνα, λοιπόν, δείχνει πραγματικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικοδομή», τονίζει χαρακτηριστικά προς τη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.
Αλλά και πανελλαδικά, τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Το 2009 υπήρχαν 320.000 οικοδόμοι σε πανελλαδικό επίπεδο και σήμερα δεν ξεπερνούν τους... 23.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδικαλιστικού οργάνου. Και αυτοί οι 23.000 μπορεί να "κολλάνε" ένα ένσημο το μήνα, αφού στο συγκεκριμένο επάγγελμα ο εργαζόμενος δεν εγκαταλείπει τη δουλειά του, ψάχνοντας διαρκώς για ένα μεροκάματο και συνάμα μπορεί να απασχολείται και αλλού για να ζήσει, όπως για παράδειγμα στη γη του.
Αυθαίρετα στο Ηράκλειο
Ο πρόεδρος των οικοδόμων του νομού Ηρακλείου λέει ότι μόνο στο Ηράκλειο υπάρχουν πάνω από 40.000 αυθαίρετα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '80. «Καθημερινά μαθαίνουμε διάφορα περιστατικά, με μπαλκόνια και σοβάδες να πέφτουν. Αλλά και στα σχολεία βλέπουμε ανάλογα περιστατικά. Ούτε δύο εβδομάδες δεν είναι στα Δειλινά που έπεσε ο σοβάς του σχολείου πάνω σε γονιό μαθητή», σύμφωνα με τον Γιάννη Γωνιανάκη.
Εξάλλου, για τα ζητήματα αυτά δεν ασκείται πίεση μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στη δημοτική Αρχή.
Πανελλαδική δράση οικοδόμων
Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε το γενικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων, όπου συμμετέχουν πάνω από 70 συνδικάτα από διάφορες περιοχές της χώρας.
Αυτό που αποφασίστηκε είναι, στα τέλη Φεβρουαρίου, συνάντηση με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.
Εξάλλου, το συνταξιοδοτικό και η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα είναι στα βασικά αιτήματα των κινητοποιήσεων του κλάδου, μέσα στο Φεβρουάριο.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Με νέα έργα θα ξεμπλοκάρει η μηχανή
Την ίδια ώρα, ωστόσο, ανάγκες για έργα που θα δώσουν πνοή στην Κρήτη και δουλειά στους οικοδόμους υπάρχουν, όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιάννης Γωνιανάκης, που αποκαλύπτει ότι από τώρα και μετά αρχίζει από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, όπως και τα άλλα συνδικάτα του κλάδου, μια μαζική προσπάθεια διεκδίκησης μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εκτός από άλλα ζητήματα που μπαίνουν στην "πρώτη γραμμή"...
«Χρειαζόμαστε έργα αντισεισμικής προστασίας. Μην ξεχνάμε ότι ως Ελλάδα είμαστε μια σεισμογενής χώρα. Αλλά και ως Κρήτη, δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην κουνιέται το νησί μας από έναν δυνατό σεισμό. Και βλέπουμε δημόσια κτήρια και σχολεία, που πάνε τα παιδιά του λαού μας, ότι είναι ακατάλληλα και χρειάζονται έργα», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των οικοδόμων.
«Η έρευνα που είχε κάνει το 2008 η Νομαρχία Ηρακλείου έδειχνε πως το 70% των σχολείων χρειάζεται άμεση αντισεισμική θωράκιση. Και δεν το λέμε για να σπείρουμε τον πανικό. Έχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως είναι της Ακαδημίας, των Δειλινών και άλλων σχολείων», τονίζει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου αναφέρεται σε διεκδικήσεις αντιπλημμυρικών έργων και προγραμμάτων για θωράκιση παλιών σπιτιών που στέκουν "με τα καλαμάκια" από τις δεκαετίες του '50 και του '60...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1384295&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου