ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας στο κρέας, αφού αποδεικνύουν ότι όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί σήμερα στην Ελλάδα.
Κι όμως, η ζωική παραγωγή στη χώρα μας συνεισφέρει το 30% της συνολικής αγροτικής παραγωγής, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 45%.
Το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, με έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής. Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα!
Με αφορμή σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από τον καθηγητή και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, δρ. Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο.
Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε όμως και με έναν άλλο εισηγητή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκη Πεβερέτο, που περιέγραψε και αυτός με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της κτηνοτροφίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι, αν η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίσει κάποτε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, η υπόθεση δε θα χαθεί, αφού ακόμα και σήμερα, με όλα αυτά τα προβλήματα, οι προοπτικές είναι τεράστιες.
Μειωμένη αυτάρκεια παντού
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή κ. Λυμπερόπουλο, «στα κοτόπουλα η αυτάρκεια από 100% που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 77%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 20% και στο χοιρινό από 95% στο 30%.
Η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 40%. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα αποβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων μειώνονται.
Η ζωική παραγωγή είναι ο τομέας που μπορεί να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με την ανάπτυξη αυτή μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών.
Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης, είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και εντέλει την εθνική οικονομία.
Οι κατευθύνσεις Ζωικής Παραγωγής των Τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων, εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους σε θέματα τεχνολογίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, με σκοπό τη δημιουργία επιστημόνων για τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
Η Πολιτεία πρέπει να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα κυρίως στους νέους, ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας να αναπτυχθεί, με στόχο τη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου με την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα».
Σήμερα η σημασία της εκπαίδευσης σε θέματα Ζωικής Παραγωγής είναι πολλαπλή, αλλά και ουσιαστική, για την ανάκαμψη της χώρας μέσω της αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα, σύμφωνα με το απόσπασμα αυτό που δημοσίευσε ο καθηγητής κ. Λυμπερόπουλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Στοιχεία μεγάλης κατρακύλας
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος αποκαλύπτει ότι μόνο κατά τη χρονιά 2015-2016 εγκατέλειψαν την παραγωγή τουλάχιστον 2.000 αιγοπροβατοτρόφοι, που κατείχαν 100.000 αιγοπρόβατα!
«Δηλαδή, φεύγει ο κόσμος από την κτηνοτροφία και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είμαστε πάνω από 60 χρονών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι, αν τα επόμενα χρόνια συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν παρθούν μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και γενικότερα της κτηνοτροφίας, θα έχουμε ένα συντριπτικό χτύπημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές, αντί για 80% στα βοοειδή, να φτάσουμε στο 90% και να αρχίσουμε να έχουμε έλλειμμα και στα αιγοπρόβατα, όπου σήμερα έχουμε επάρκεια γύρω στο 80%», τονίζει χαρακτηριστικά ο Τάκης Πεβερέτος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί ότι τα αντιπαραγωγικά μέτρα του κράτους και των Βρυξελλών ήταν εδώ και δεκαετίες στην καταστροφική αυτή κατεύθυνση, αλλά «εντάθηκαν με τα μνημόνια από το 2010 και μετά. Μετά το 2009, αν δείτε τους πίνακες και παρακολουθήσει κανείς τα στοιχεία βήμα-βήμα, θα δει μια κατάρρευση»…
Σύμφωνα με τον Τάκη Πεβερέτο, αυτή η μεγάλη κατρακύλα από το 2009 και μετά οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας, στο ασφαλιστικό, στα προβλήματα δανειοδοτήσεων κ.ά. Έτσι, υπάρχει αποθάρρυνση του κόσμου να παράγει προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «να έχει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα πολύ σοβαρά ελλείμματα.
Και ιδιαίτερα στα βοοειδή, τα χοιρινά και δυστυχώς πάμε και για το κοτόπουλο. Αλλά έχουμε έλλειμμα 60% και στο αγελαδινό γάλα. Και από τους τομείς του κρέατος και του γάλακτος, έχουμε δαπάνες για εισαγωγές προϊόντων που το 2015 έφτασαν το 1,817 δισ. ευρώ. Τόσα δώσαμε, δηλαδή, για να εισάγουμε τη χρονιά εκείνη κρέατα και γάλατα»...
Σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, ο Τάκης Πεβερέτος αναφέρεται στα όσπρια λέγοντας ότι «ως χώρα εισάγουμε το 70% των οσπρίων που καταναλώνουμε. Εκεί έχουμε ελλείμματα σοβαρά. Στα υπόλοιπα, δηλαδή ελαιόλαδο, ελιές, πορτοκάλια κ.λπ., είμαστε πλεονασματικοί».
«Χρειαζόμαστε σοβαρά μέτρα»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνει λόγο για την ανάγκη στρατηγικής πολιτικής, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατρακύλα. Και τονίζει ότι, πέρα από τα προβλήματα στο φορολογικό-ασφαλιστικό, υπάρχει και η τεράστια πίεση που ασκούν οι κυβερνώντες πάνω στο κόστος παραγωγής, το οποίο και γιγαντώνεται διαρκώς.
«Αρκεί να σας πω ότι μόνο από το ΦΠΑ, που το ανέβασαν από το 13% στο 24% για τις χονδροειδής ζωοτροφές, αλλά και το σπασμένο καλαμπόκι, που το εντάσσουν στο μεταποιημένο καρπό (!), εμφανιζόμαστε εμείς να δανείζουμε το κράτος με ένα ποσοστό 11%. Και αυτός ο... δανεισμός προκύπτει από το γεγονός ότι εμείς πουλούμε το γάλα και το κρέας μας με ΦΠΑ 13%, αλλά αγοράζουμε με ΦΠΑ 24% τις ζωοτροφές για να ταΐσουμε τα ζώα μας»!
Αποδυναμώνεται η έρευνα
Ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, κάνει λόγο για μεγάλη αποδυνάμωση της γεωργικής έρευνας στον τομέα ειδικά της ζωικής παραγωγής.
«Ας δούμε στο ΕΘΙΑΓΕ. Από την Καρδίτσα και κάτω δεν υπάρχει Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσα ινστιτούτα υπάρχουν στη φυτική παραγωγή»... Ο κ. Στεφανάκης κάνει λόγο για ένα μόνο στοιχείο που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια πολιτική ουσιαστική στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
«Το αποτέλεσμα; Ενώ είμαστε σε μια πολύ μεγάλη θέση στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας, είμαστε ανίκανοι και δεν έχει γίνει τίποτα σε υποδομές για αναπτυξιακούς δρόμους, για να μπορέσει τουλάχιστον αυτός ο τομέας να σταθεί αξιοπρεπώς και να είναι βιώσιμος»...
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Στεφανάκης, με όλα αυτά τα προβλήματα «έχει "πάρει κεφάλι" το σύστημα της εισαγωγής. Και κανείς από τους εμπλεκόμενους δε σκέφτεται και ανάποδα. Δηλαδή ότι θα μπορούσαν τα φορτηγά να κάνουν και εξαγωγές. Να γίνεται και η εξαγωγή τυριών που μας περισσεύουν. Να εξάγουμε τα αρνιά που μας περισσεύουν. Αλλά τίποτα δε γίνεται απ' όλα αυτά»...
Οργιάζουν οι ελληνοποιήσεις
"Τρελά" ποσά για εισαγωγές
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «έχουν τα συμφέροντα αυτά ανοίξει τους δρόμους τους. Εισάγουν, ελληνοποιούν, παραποιούν με την απόλυτη ευθύνη του καταναλωτή, ο οποίος δε ρώτησε ποτέ τι τρώει.
»Δε φταίνε οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Φταίει ο καταναλωτής, ο οποίος για 25 χρόνια ασχολείτο με την κάλτσα και το πουκάμισο που φοράει και τα παπούτσια και δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό που καθορίζει την υγεία του, που είναι το τρόφιμο»!
Για σήμερα ο ίδιος δεν αμφιβάλλει ότι τα χρήματα που δαπανούμε έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτά που δαπανούσαμε ως χώρα πριν από την κρίση για να κάνουμε εισαγωγές σε ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως λαός, λόγω της ανέχειας, «πάψαμε να τρώμε όπως τρώγαμε πριν και αναζητούμε το φτηνό για να το βάλουμε στο τραπέζι μας»...
Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, πριν την κρίση, η Ελλάδα δαπανούσε για να εισάγει τα ζωικά προϊόντα που χρειάζεται ο λαός της 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Τώρα, επειδή δεν τρώμε πάρα πολύ, έχει κατέβει στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμα και αυτό το ποσό είναι εγκληματικό για μια χώρα που απασχολεί το 20% των ανθρώπων της στον πρωτογενή τομέα», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει την ανάγκη ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί η χώρα μας για την παραγωγή όχι φτηνών, αλλά ποιοτικών προϊόντων. «Αλλιώς», όπως λέει, «θα συνεχίσουμε να "τροφοδοτούμε" το σύστημα υγείας και τους γιατρούς, λόγω των προβλημάτων υγείας που έχουμε από τα φτηνά προϊόντα που καταναλώνουμε»...
Και καταλήγει λέγοντας: «Αν η κοινωνία δεν αρχίσει να ενδιαφέρεται για το τι τρώει, ασφαλώς οι εισαγωγείς θα κουβαλούν την πραμάτεια τους από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα μας την πουλάνε φτηνά. Κι εμείς θα είμαστε ευτυχισμένοι που τρώμε φτηνά. Που αγοράζουμε τα κολοκύθια 3 ευρώ και το κοτόπουλο 2 ευρώ, με ό,τι σημαίνει αυτό. Και ο νοών νοείτω»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1384649&srv=127
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας στο κρέας, αφού αποδεικνύουν ότι όλοι οι τομείς της κτηνοτροφίας είναι ελλειμματικοί σήμερα στην Ελλάδα.
Κι όμως, η ζωική παραγωγή στη χώρα μας συνεισφέρει το 30% της συνολικής αγροτικής παραγωγής, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 45%.
Το εμπορικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, με έλλειμμα 2 δισ. ευρώ για τα προϊόντα ζωικής παραγωγής. Αυτό δείχνει ότι η μεγάλη πληγή στο έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου είναι τα κτηνοτροφικά προϊόντα!
Με αφορμή σημερινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία από τον καθηγητή και πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής, δρ. Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο.
Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε όμως και με έναν άλλο εισηγητή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκη Πεβερέτο, που περιέγραψε και αυτός με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση της κτηνοτροφίας, αλλά ξεκαθάρισε ότι, αν η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίσει κάποτε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, η υπόθεση δε θα χαθεί, αφού ακόμα και σήμερα, με όλα αυτά τα προβλήματα, οι προοπτικές είναι τεράστιες.
Μειωμένη αυτάρκεια παντού
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή κ. Λυμπερόπουλο, «στα κοτόπουλα η αυτάρκεια από 100% που ήταν το 1980 μειώθηκε στο 77%, στο μοσχαρίσιο κρέας από 52% μειώθηκε στο 20% και στο χοιρινό από 95% στο 30%.
Η αυτάρκεια στο αγελαδινό γάλα σήμερα ανέρχεται στο 40%. Η κατάσταση είναι δραματική και όλα αποβαίνουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι τιμές των ζωοτροφών αυξάνονται συνεχώς, ενώ αντίθετα οι τιμές των προϊόντων μειώνονται.
Η ζωική παραγωγή είναι ο τομέας που μπορεί να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Με την ανάπτυξη αυτή μπορούν να μειωθούν τα ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών.
Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει χώρα με αυτάρκεια στον πρωτογενή τομέα, με την παραγωγή εγχώριων ζωοτροφών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί δημιουργική η περιφέρεια, να μειωθεί το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών και να αυξηθεί η παραγωγή ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων.
Αντί να επιδοτούμε την αγρανάπαυση της γης, είναι προτιμότερο να επιδοτήσουμε την καλλιέργεια ψυχανθών για παραγωγή χονδροειδών και συμπυκνωμένων ζωοτροφών, με πολλαπλά οφέλη για το χωράφι, τον αγρότη, την κτηνοτροφία και εντέλει την εθνική οικονομία.
Οι κατευθύνσεις Ζωικής Παραγωγής των Τμημάτων Τεχνολόγων Γεωπόνων των ΤΕΙ, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων, εκπαιδεύουν τους φοιτητές τους σε θέματα τεχνολογίας της κτηνοτροφικής παραγωγής, με σκοπό τη δημιουργία επιστημόνων για τη στελέχωση των υπηρεσιών και την ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
Η Πολιτεία πρέπει να δώσει τα απαραίτητα κίνητρα κυρίως στους νέους, ώστε ο κτηνοτροφικός τομέας να αναπτυχθεί, με στόχο τη μείωση του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου με την ελαχιστοποίηση των εισαγωγών σε κτηνοτροφικά προϊόντα».
Σήμερα η σημασία της εκπαίδευσης σε θέματα Ζωικής Παραγωγής είναι πολλαπλή, αλλά και ουσιαστική, για την ανάκαμψη της χώρας μέσω της αναδιάρθρωσης και ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα, σύμφωνα με το απόσπασμα αυτό που δημοσίευσε ο καθηγητής κ. Λυμπερόπουλος στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της σημερινής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.
Στοιχεία μεγάλης κατρακύλας
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος αποκαλύπτει ότι μόνο κατά τη χρονιά 2015-2016 εγκατέλειψαν την παραγωγή τουλάχιστον 2.000 αιγοπροβατοτρόφοι, που κατείχαν 100.000 αιγοπρόβατα!
«Δηλαδή, φεύγει ο κόσμος από την κτηνοτροφία και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των κτηνοτρόφων είμαστε πάνω από 60 χρονών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι, αν τα επόμενα χρόνια συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν παρθούν μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και γενικότερα της κτηνοτροφίας, θα έχουμε ένα συντριπτικό χτύπημα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εισαγωγές, αντί για 80% στα βοοειδή, να φτάσουμε στο 90% και να αρχίσουμε να έχουμε έλλειμμα και στα αιγοπρόβατα, όπου σήμερα έχουμε επάρκεια γύρω στο 80%», τονίζει χαρακτηριστικά ο Τάκης Πεβερέτος.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας θεωρεί ότι τα αντιπαραγωγικά μέτρα του κράτους και των Βρυξελλών ήταν εδώ και δεκαετίες στην καταστροφική αυτή κατεύθυνση, αλλά «εντάθηκαν με τα μνημόνια από το 2010 και μετά. Μετά το 2009, αν δείτε τους πίνακες και παρακολουθήσει κανείς τα στοιχεία βήμα-βήμα, θα δει μια κατάρρευση»…
Σύμφωνα με τον Τάκη Πεβερέτο, αυτή η μεγάλη κατρακύλα από το 2009 και μετά οφείλεται κυρίως στην αύξηση της φορολογίας, στο ασφαλιστικό, στα προβλήματα δανειοδοτήσεων κ.ά. Έτσι, υπάρχει αποθάρρυνση του κόσμου να παράγει προϊόντα, με αποτέλεσμα σήμερα, όπως λέει χαρακτηριστικά, «να έχει ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα πολύ σοβαρά ελλείμματα.
Και ιδιαίτερα στα βοοειδή, τα χοιρινά και δυστυχώς πάμε και για το κοτόπουλο. Αλλά έχουμε έλλειμμα 60% και στο αγελαδινό γάλα. Και από τους τομείς του κρέατος και του γάλακτος, έχουμε δαπάνες για εισαγωγές προϊόντων που το 2015 έφτασαν το 1,817 δισ. ευρώ. Τόσα δώσαμε, δηλαδή, για να εισάγουμε τη χρονιά εκείνη κρέατα και γάλατα»...
Σε ό,τι αφορά τη φυτική παραγωγή, ο Τάκης Πεβερέτος αναφέρεται στα όσπρια λέγοντας ότι «ως χώρα εισάγουμε το 70% των οσπρίων που καταναλώνουμε. Εκεί έχουμε ελλείμματα σοβαρά. Στα υπόλοιπα, δηλαδή ελαιόλαδο, ελιές, πορτοκάλια κ.λπ., είμαστε πλεονασματικοί».
«Χρειαζόμαστε σοβαρά μέτρα»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας κάνει λόγο για την ανάγκη στρατηγικής πολιτικής, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατρακύλα. Και τονίζει ότι, πέρα από τα προβλήματα στο φορολογικό-ασφαλιστικό, υπάρχει και η τεράστια πίεση που ασκούν οι κυβερνώντες πάνω στο κόστος παραγωγής, το οποίο και γιγαντώνεται διαρκώς.
«Αρκεί να σας πω ότι μόνο από το ΦΠΑ, που το ανέβασαν από το 13% στο 24% για τις χονδροειδής ζωοτροφές, αλλά και το σπασμένο καλαμπόκι, που το εντάσσουν στο μεταποιημένο καρπό (!), εμφανιζόμαστε εμείς να δανείζουμε το κράτος με ένα ποσοστό 11%. Και αυτός ο... δανεισμός προκύπτει από το γεγονός ότι εμείς πουλούμε το γάλα και το κρέας μας με ΦΠΑ 13%, αλλά αγοράζουμε με ΦΠΑ 24% τις ζωοτροφές για να ταΐσουμε τα ζώα μας»!
Αποδυναμώνεται η έρευνα
Ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, κάνει λόγο για μεγάλη αποδυνάμωση της γεωργικής έρευνας στον τομέα ειδικά της ζωικής παραγωγής.
«Ας δούμε στο ΕΘΙΑΓΕ. Από την Καρδίτσα και κάτω δεν υπάρχει Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής, όταν όλοι γνωρίζουμε πόσα ινστιτούτα υπάρχουν στη φυτική παραγωγή»... Ο κ. Στεφανάκης κάνει λόγο για ένα μόνο στοιχείο που αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια πολιτική ουσιαστική στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.
«Το αποτέλεσμα; Ενώ είμαστε σε μια πολύ μεγάλη θέση στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας, είμαστε ανίκανοι και δεν έχει γίνει τίποτα σε υποδομές για αναπτυξιακούς δρόμους, για να μπορέσει τουλάχιστον αυτός ο τομέας να σταθεί αξιοπρεπώς και να είναι βιώσιμος»...
Όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Στεφανάκης, με όλα αυτά τα προβλήματα «έχει "πάρει κεφάλι" το σύστημα της εισαγωγής. Και κανείς από τους εμπλεκόμενους δε σκέφτεται και ανάποδα. Δηλαδή ότι θα μπορούσαν τα φορτηγά να κάνουν και εξαγωγές. Να γίνεται και η εξαγωγή τυριών που μας περισσεύουν. Να εξάγουμε τα αρνιά που μας περισσεύουν. Αλλά τίποτα δε γίνεται απ' όλα αυτά»...
Οργιάζουν οι ελληνοποιήσεις
"Τρελά" ποσά για εισαγωγές
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «έχουν τα συμφέροντα αυτά ανοίξει τους δρόμους τους. Εισάγουν, ελληνοποιούν, παραποιούν με την απόλυτη ευθύνη του καταναλωτή, ο οποίος δε ρώτησε ποτέ τι τρώει.
»Δε φταίνε οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Φταίει ο καταναλωτής, ο οποίος για 25 χρόνια ασχολείτο με την κάλτσα και το πουκάμισο που φοράει και τα παπούτσια και δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό που καθορίζει την υγεία του, που είναι το τρόφιμο»!
Για σήμερα ο ίδιος δεν αμφιβάλλει ότι τα χρήματα που δαπανούμε έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με αυτά που δαπανούσαμε ως χώρα πριν από την κρίση για να κάνουμε εισαγωγές σε ζωικά προϊόντα. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως λαός, λόγω της ανέχειας, «πάψαμε να τρώμε όπως τρώγαμε πριν και αναζητούμε το φτηνό για να το βάλουμε στο τραπέζι μας»...
Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, πριν την κρίση, η Ελλάδα δαπανούσε για να εισάγει τα ζωικά προϊόντα που χρειάζεται ο λαός της 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Τώρα, επειδή δεν τρώμε πάρα πολύ, έχει κατέβει στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά ακόμα και αυτό το ποσό είναι εγκληματικό για μια χώρα που απασχολεί το 20% των ανθρώπων της στον πρωτογενή τομέα», λέει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ τονίζει την ανάγκη ανάδειξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διατηρεί η χώρα μας για την παραγωγή όχι φτηνών, αλλά ποιοτικών προϊόντων. «Αλλιώς», όπως λέει, «θα συνεχίσουμε να "τροφοδοτούμε" το σύστημα υγείας και τους γιατρούς, λόγω των προβλημάτων υγείας που έχουμε από τα φτηνά προϊόντα που καταναλώνουμε»...
Και καταλήγει λέγοντας: «Αν η κοινωνία δεν αρχίσει να ενδιαφέρεται για το τι τρώει, ασφαλώς οι εισαγωγείς θα κουβαλούν την πραμάτεια τους από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα μας την πουλάνε φτηνά. Κι εμείς θα είμαστε ευτυχισμένοι που τρώμε φτηνά. Που αγοράζουμε τα κολοκύθια 3 ευρώ και το κοτόπουλο 2 ευρώ, με ό,τι σημαίνει αυτό. Και ο νοών νοείτω»...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1384649&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου