ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

"Θηρία" 500 ίππων φονικά όπλα στα χέρια οδηγών

Τροχαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σοκαρισμένο είναι το πανελλήνιο από το δυστύχημα με την "τρελή" πορεία της "Πόρσε" στο 83ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, που το απόγευμα της Κυριακής οδήγησε στο θάνατο τέσσερα άτομα. Πρόκειται για εκείνα τα τραγικά και συνάμα συγκλονιστικά παιχνίδια που παίζουν η ζωή και η μοίρα, με το ταξίδι να καταλήγει σε τραγωδία, με βαρύ φόρο αίματος. 


Η τραγικότητα του δυστυχήματος αυτού όμως δε σταματάει εκεί. Φέρνει στο φως άλλη μια παράμετρο, που δημιουργεί το εξής ερώτημα: Τελικά οι οδηγοί αυτοκινήτων 300 και 500 ίππων χειρίζονται σωστά τα "θηρία" που έχουν στα χέρια τους, τα οποία με την αλόγιστη οδήγηση και το πάτημα του γκαζιού μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε φονικά όπλα, έτοιμα να σκορπίσουν το θάνατο;
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΟ: Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΦΡΙΧΤΟΥ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΣΕ

Οχήματα-φονικά όπλα
Συζητώντας τις συνθήκες του νέου αυτού δυστυχήματος, που πάγωσε την ελληνική κοινωνία, με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ε.ΣΥ.ΠΡΟ.Τ.Α.) Γιάννη Λιονάκη, θα διαπιστώσουμε ότι ταχύτητα, απειρία και ακατάλληλοι ελληνικοί δρόμοι έχουν, δυστυχώς, αυτά τα σκληρά αποτελέσματα, με το νησί μας, την Κρήτη, να θρηνεί ήδη από την αρχή της χρονιάς 5 νεκρούς, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες είναι τα θύματα της ασφάλτου σε όλη την Ελλάδα.
Αναφορικά με τα πάρκινγκ ΣΕΑ (Σταθμός Εφοδιασμού Αυτοκινήτων) στους αυτοκινητόδρομους, στο οποίο είχε σταθμεύσει το όχημα της άτυχης οικογένειας, όπως είπε ο κ. Λιονάκης, τέτοιοι χώροι υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί και στη χώρα μας σύμφωνα με όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας και τεχνικής που η σύγχρονη οδηγική καθημερινότητα απαιτεί.
Αν δούμε όμως τις περιπτώσεις των ακριβών, σπορ και γρήγορων οχημάτων, που τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν σε μεγάλο βαθμό και στη χώρα μας, θα διαπιστώσουμε, όπως τόνισε ο κ. Λιονάκης, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: «Τα οχήματα αυτά έχουν πολύ μεγάλες ιπποδυνάμεις για τα δικά μας δεδομένα. Δημιουργούν συνθήκες απογείωσης αεροπλάνου και δεν είναι τόσο απλό να οδηγηθούν». Στη χώρα μας μάλιστα, όπως ο κ. Λιονάκης επισημαίνει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές, γνώσεις και τεχνική οδήγησης τέτοιων οχημάτων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις κακοτεχνίες, τους ακατάλληλους για τέτοια οχήματα δρόμους μας, το ότι ο μέσος Έλληνας δεν έχει την ανάλογη οδηγική εμπειρία-εκπαίδευση, αλλά και τις ανάλογες δυνατότητες (σωματικές, ακόμη και ψυχικές) να ρίξει ένα τέτοιο "θηρίο" στους δρόμους, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης κοινωνικής συνείδησης που χαρακτηρίζει πολλούς Έλληνες οδηγούς, οδηγεί ολοένα και περισσότερο σε τραγωδίες, όπου οικογένειες ξεκληρίζονται στην άσφαλτο.

Τα συμπεράσματα
Στο σημείο αυτό, βέβαια, πρέπει να επισημάνουμε ότι επί της ουσίας δεν έχει σημασία αν ήταν Porsche ή ένα... οποιοδήποτε άλλο "πειραγμένο" όχημα, όπως λέγεται στην ορολογία όσων λατρεύουν τα γρήγορα αυτοκίνητα. Αυτό που για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι έχει σημασία είναι το πώς εμείς συμπεριφερόμαστε έχοντας στα χέρια μας αυτά τα τεράστιας ιπποδύναμης αυτοκίνητα.
Το τραγικό αυτό περιστατικό, που έντυσε στα μαύρα τρεις οικογένειες, φέρνει λοιπόν και πάλι στο φως το πόσο μοιραία μπορούν να αποβούν η οδηγική απειρία, η υπερεκτίμηση των ανθρώπινων δυνάμεων και το πάθος για το γκάζι. Αίσθημα που ναι μεν ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, αυξάνει όμως και τους κινδύνους ο χάρος να παραμονεύει στην επόμενη στροφή, έτοιμος να αφαιρέσει τη ζωή σου, αλλά και όσων είναι δίπλα σου.
Η λύση στο θέμα, όπως είπε ο κ. Λιονάκης, θα ήταν να μπει στα μεγάλης ιπποδύναμης οχήματα όριο τόσο ταχύτητας, όσο και ηλικιακό για όποιον τα οδηγεί. Ο ίδιος κλείνοντας στέλνει για μια ακόμη φορά το μήνυμα πως «όταν οδηγούμε πρέπει να προσέχουμε και να σκεφτόμαστε ότι η υπερβολική, καταστροφική, επικίνδυνη οδήγηση είναι μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά».

Οι έρευνες συνεχίζονται
Τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, κοντά στο Ύπατο Θηβών, διερευνά η Τροχαία. Τα στοιχεία, ωστόσο, είναι αποκαλυπτικά για την τρελή και μοιραία πορεία της Porsche, που κυριολεκτικά διέλυσε το αυτοκίνητο που ήταν ακινητοποιημένο στη λωρίδα πάρκινγκ του αυτοκινητόδρομου.

Λίγο πριν το φονικό
Η οικογένεια που ξεκληρίστηκε, δηλαδή η 33χρονη άτυχη μητέρα Αποστολία, το μόλις 3 ετών παιδάκι της Παύλος, και ο σύζυγος, επέβαινε στο αυτοκίνητό τους μάρκας Honda Civic. Λίγα μόλις λεπτά πριν τη συγκλονιστική τραγωδία είχαν σταματήσει στο πάρκινγκ που υπάρχει στο σημείο, όπου ο οδηγός, πατέρας της οικογένειας και μοναδικός επιζών, κατέβηκε να πάει στην τουαλέτα. Μέσα στο αυτοκίνητο παρέμεινε η σύζυγός του με το παιδάκι τους. Τη μοιραία εκείνη ώρα που ο πατέρας μπήκε στην τουαλέτα, η Porsche, που κινείτο στην εθνική οδό, βγήκε από την πορεία της και έπεσε πάνω στο Honda με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα δύο αυτοκίνητα διαλύθηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες.
Η 33χρονη μάνα από την Πτολεμαΐδα με το μωρό της βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ σκοτώθηκαν και τα δύο άτομα που επέβαιναν στην Porsche. Συγκεκριμένα, από τους δύο επιβαίνοντας στην Porsche, ο 24χρονος Γιώργος Βακάκης, γιος του ιδιοκτήτη της εταιρείας "Jumbo" Απόστολου Βακάκη, απανθρακώθηκε εγκλωβισμένος μέσα στο πολυτελές όχημα. Ο άλλος επιβάτης, στενός φίλος και συνεργάτης του 24χρονου, Ανδρέας Γεωργακόπουλος, εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο και βρέθηκε νεκρός αρκετά μέτρα πιο κάτω από το σημείο της σύγκρουσης.

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Τραγική φιγούρα ο πατέρας
Ο πατέρας και οδηγός του Honda, μόλις άκουσε τον ήχο της ισχυρότατης έκρηξης, πετάχτηκε έξω από τις τουαλέτες και είδε τα δύο αυτοκίνητα διαλυμένα να φλέγονται. Σε κατάσταση σοκ, έτρεξε να βοηθήσει τη γυναίκα του και το παιδί του, άλλα ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια...
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1390270&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: