ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Αδιάβαστη η υφ. Εργασίας για τη μαθητεία στα ξενοδοχεία

ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας
 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Τη χειρότερη εντύπωση όχι μόνο προσωπικά για την ίδια, αλλά συνολικότερα για την ηγεσία του υπουργείου της, προκάλεσε το περασμένο Σάββατο η άγνοια της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, γύρω από τα ζητήματα της μαθητείας στα ξενοδοχεία, αλλά και τα αιτήματα που θέτουν οι φορείς των εργαζομένων, οι οποίοι ήδη τα είχαν καταθέσει στην Έφη Αχτσιόγλου.


Ούτε καν τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν σε θέση να γνωρίζει η Ράνια Αντωνοπούλου, γεγονός που σχολιάζεται έντονα από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με το οποίο δεν επεδίωξε καμία συνάντηση, αλλά η κουβέντα έγινε... "σε διάλειμμα για τσιγάρο"!
«Φάνηκε τελείως "αδιάβαστη".
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: "ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ" 42 ΕΤΩΝ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Για το γεγονός ότι στο υπουργείο έχουμε στείλει μια σειρά επιστολών σε διάφορα ζητήματα δήλωσε άγνοια. Και μιλάμε για το ζήτημα της μαθητείας, για την υποχρεωτική κατάθεση της μισθοδοσίας στις τράπεζες, όπως το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων δεν καταβάλλεται κ.λπ.», αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και προσθέτει:
«Αυτό που της εξέφρασα εγώ προσωπικά ήταν η έντονη δυσαρέσκειά μου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που έγινε το Σάββατο για να παρουσιάσουν ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.
»Είπα συγκεκριμένα ότι έρχεται η αρμόδια υπουργός για την ανεργία κι ενώ δηλώνει ότι έχει συναντηθεί με μια σειρά φορέων, δεν επιδιώκει να συναντηθεί με τον πιο αρμόδιο, που είμαστε εμείς, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου»!
Όπως λέει ο συνδικαλιστής, αυτά δεν της τα είπε σε καμιά επίσημη συνάντηση. Αυτά ειπώθηκαν κυριολεκτικά "στο πόδι" ή καλύτερα... «στο ολιγόλεπτο διάλειμμα, την ώρα που κάναμε... τσιγάρο στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου»...

Ούτε τα βασικά...
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ, ούτε τα βασικά δεν έδειξε να γνωρίζει η Ράνια Αντωνοπούλου...
«Δεν ήταν ενήμερη για το τι ισχύει στην Ευρώπη σχετικά με τη μαθητεία στα ξενοδοχεία. Η υφυπουργός θεωρεί ότι το 17% ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ενώ, όπως της εξήγησα στα δύο λεπτά που κάναμε τσιγάρο έξω, στην Ευρώπη η μαθητεία είναι 5% και με προϋποθέσεις.
»Άμα φύγει τώρα ένας Έλληνας μαθητευόμενος και πάει στη Γερμανία και χτυπήσει την πόρτα της Siemens, μπορεί να τον πάρει για μαθητευόμενο, αλλά με την προϋπόθεση να είναι είτε απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Πάτρας, είτε του ΤΕΙ στο Τμήμα Υπολογιστών κ.λπ.
»Δηλαδή συγκεκριμένων, πιστοποιημένων σχολών, και όχι αυτή η ασυδοσία που συμβαίνει εδώ, στο χώρο των ξενοδοχείων», κατήγγειλε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Ο άλλος είναι 42 χρονών και δηλώνει απόφοιτος τουριστικής σχολής. Ποιας τουριστικής; Δεν μπορεί να γίνει διασταύρωση ούτε από την Επιθεώρηση Εργασίας. Και ισχύει μέχρι 5% στο εξωτερικό, όχι μέχρι 17%, που στην Ελλάδα και αυτό παραβιάζεται»!

Ασυνεννοησία
Ο Στέλιος Βοργιάς έβαλε όμως και ζήτημα συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ υπουργού και υφυπουργού.
«Είπα στην κ. Αντωνοπούλου: "Δεν υπάρχει μια συνεννόηση μεταξύ της κ. Αχτσιόγλου και εσάς; Δηλαδή εμένα θα μου έρθει ένα έγγραφο και δε θα το ξέρει ο γραμματέας μου;"».
Αλλά το έλλειμμα ενημέρωσης της υφυπουργού ήταν μεγάλο και στα άλλα ζητήματα. «Και στο άλλο που της είπαμε για το επίδομα ανεργίας, που σε χώρους όπως για παράδειγμα στα τουριστικά λεωφορεία κάποιοι δεν το παίρνουν γιατί η επιχείρηση κρατάει πάνω από το 25% του προσωπικού το χειμώνα και χαρακτηρίζεται μη εποχική επιχείρηση, με συνέπεια το 75% να μένει χωρίς δουλειά και χωρίς το επίδομα, η απάντησή της ήταν "δεν το ξέρω, θα το δω"»...
Όσο για τις καταθέσεις των μισθών στις τράπεζες, ο Στέλιος Βοργιάς είπε στην κ. Αντωνοπούλου ότι χρειάζεται Κοινή Υπουργική Απόφαση. Και η απάντησή της ήταν «ούτε αυτό το ξέρω». Και το ερώτημά μας είναι: τότε τι ξέρει ως αρμόδια για την ανεργία υφυπουργός της κυβέρνησης;
Μάλιστα, ο κ. Βοργιάς μάς μετέφερε την "πρόσκληση" που δέχτηκε από την υφυπουργό, «να της στείλουμε όλα αυτά τα ζητήματα με email στο προσωπικό της, που θα το ζητήσω από τη γραμματεία του γραφείου της, για να το κουβεντιάσουμε μετά»...
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΕΚΗ αναφέρεται και στο "τσιγάρο" με την κ. Αντωνοπούλου και διερωτάται αν έτσι πρέπει να γίνονται οι συναντήσεις μεταξύ υπουργών και φορέων και αν θα πρέπει σε τόσο σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στους εργαζόμενους, να γίνονται με τέτοιον τρόπο οι "συζητήσεις".
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1385728&srv=364 

Δεν υπάρχουν σχόλια: