ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Βάζουν μπρος στην ΕΑΣΗ για την ενεργοποιήση των δικαιωμάτων


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Πανέτοιμος είναι ο μηχανισμός ενεργοποίησης δικαιωμάτων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, περιμένοντας ότι φέτος πάρα πολύ σύντομα θα δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μέσω σχετικής εγκυκλίου, το "πράσινο φως" - ίσως και στο αμέσως προσεχές διάστημα - για να τον θέσει σε λειτουργία. Αυτή τη μεγάλη προσδοκία και εκτίμηση εκφράζει προς τη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος και απευθύνει κάλεσμα προς τους παραγωγούς να συνεχίσουν για άλλη μια φορά να εμπιστεύονται την οργάνωση για τη σωστή και αποτελεσματική ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους.



«Καλούμε τους παραγωγούς», λέει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής, «να εμπιστευτούν την Ένωση Ηρακλείου, που αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια είναι πρώτη στη χώρα σε ποσοστά πληρωμών των δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης».

Όπως ξεκαθαρίζει ο Ανδρέας Στρατάκης, «η οργάνωση θα λειτουργήσει για άλλη μια φορά με υπευθυνότητα, για να διασφαλίσουμε τα χρήματα του Ηρακλειώτη αγρότη - και αυτό φαίνεται και από τις πληρωμές των περασμένων ετών. Η Ένωση Ηρακλείου θριαμβεύει στο χώρο και αυτή είναι η εμπιστοσύνη που θα πρέπει να συνεχίσει να μας δείχνει ο παραγωγός για τις επιδοτήσεις του».

Από 'κει και μετά, όμως, υπάρχει και μια άλλη εξέλιξη. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο πρόεδρος της οργάνωσης, «η Ένωση Ηρακλείου έχει πλέον αρχίσει να δραστηριοποιείται και στα βιολογικά προϊόντα, με ένα ελάχιστο κόστος για τη συμπλήρωση του φακέλου των παραγωγών που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των βιολογικών προϊόντων. Και οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται σε μας και για την υπόθεση αυτή». Μάλιστα, ο κ. Στρατάκης απαντά ότι υπάρχει «μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στα βιολογικά προϊόντα»...


Πολλές οι εκκρεμότητες

Στο μεταξύ, όμως, υπάρχουν ακόμα πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες πληρωμών, από προηγούμενα χρόνια, με την κυβέρνηση να μη δείχνει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να ολοκληρώσει αυτές τις πληρωμές, αν κρίνουμε κυρίως από την περιβόητη υπόθεση της φόρμας 6 αλλά και όχι μόνο...

Όπως δηλώνει στη "Ν.Κ." το μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «είδαμε το 2016 το μπάχαλο που έγινε με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες. Αυτό το μπάχαλο συμβαίνει και με τις καθυστερούμενες πληρωμές επιδοτήσεων προς τους παραγωγούς, κατά τα προηγούμενα χρόνια».

Ο συνεταιριστής προσθέτει: «Ναι, έγιναν κάποιες πληρωμές παλιότερων επιδοτήσεων μέσα στο 2016, αλλά αυτό δε φτάνει. Και να σταματήσουν κάποιοι να ευλογούν τα γένια τους. Από 'κει και μετά, έχουμε το πρόβλημα με τη φόρμα 6, όπου, παρ' όλες τις εξαγγελίες ότι το θέμα θα λυθεί, εκεί που ο μεγαλύτερος όγκος των παραγωγών που έχασε τα χρήματά του είναι νέοι αγρότες, βλέπουμε το πρόβλημα και χρονίζει και οι παραγωγοί αυτό που ακούνε είναι μόνο υποσχέσεις και τίποτα παραπάνω. Λεφτά έχουν να δουν τώρα δύο χρόνια στην τσέπη τους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε αδιέξοδο, σε απόγνωση, και να έχουν πρόβλημα, πλέον, επιβίωσης»...


Τα "αγκάθια" της νέας ΚΑΠ

Τουλάχιστον δεν υπάρχουν προβλήματα φέτος, κάτι που θα δημιουργούσε ανάλογες καταστάσεις σε βάρος της νέας ενεργοποίησης. Υπάρχουν όμως καθυστερήσεις πληρωμών σε παραγωγούς που βρίσκονται στον έλεγχο, όπως λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, κάτι ωστόσο που δεν έχει επιπτώσεις στη διαδικασία αυτή, η οποία και αναμένεται να ξεκινήσει πάρα πολύ σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνουν τα στελέχη της Ένωσης Ηρακλείου.

Επιγραμματικά, ο συνεταιριστής μάς λέει ότι οι εκκρεμότητες είναι: στην επιστροφή του πετρελαίου κίνησης στους δικαιούχους παραγωγούς, σε εξισωτική αποζημίωση προηγούμενων ετών, σε παραγωγούς που βρίσκονται στο δείγμα του ελέγχου, σε πάρα πολλούς παραγωγούς της φόρμας 6, και σε άλλα προγράμματα επίσης, που αφορούν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

«Και σαν να μην έφταναν αυτά τα προβλήματα, είναι και πάλι παραπεταμένη η Κρήτη ως προς την αναθεώρηση του 2017 της νέας ΚΑΠ. Βλέπουμε ότι καλλιέργειες και προϊόντα ξαναμπαίνουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση, αλλά προϊόντα και καλλιέργειες της Κρήτης είναι απ' έξω. Και το αποτέλεσμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί της Κρήτης βλέπουν την επιδότησή τους να μειώνεται σταδιακά χωρίς να υπάρχει προσπάθεια στήριξής τους από την κυβέρνηση», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: