ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ - ΟΜΑΔΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΕΛΙΤΙ: Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε με τη βοήθεια της φύσης


Ο πρωτοπόρος βιοκαλλιεργητής Μανόλης Βαρδάκης μας υποδέχτηκε στο σπίτι του και μας έδειξε κάθε στάδιο προετοιμασίας της παραγωγής των φυτών και των σπόρων.

Μπορούμε να επιβιώσουμε, καλλιεργώντας τα πάντα, με φυσικό τρόπο, ακόμα και μέσα σε παρτέρια. Το μήνυμα αυτό θελήσαμε να στείλουμε, μέσα από το ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε στη "Ν.Κρήτη" σήμερα, μετά το οδοιπορικό στον Πύργο Μονοφατσίου όπου και καταγράψαμε τη δράση των βιοκαλλιεργητών της Ομάδας Ηρακλείου του Πελίτι. Ο Συντονιστής της Ομάδας Μανόλης Βαρδάκης, μας υποδέχτηκε στο σπίτι του, σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον Πύργο και μας έδειξε πώς μέσα σε παρτέρια με καλάμια, μπορούν να αναπτυχθούν διάφορες καλλιέργειες, που θα εξασφαλίσουν την επιβίωση ολόκληρων οικογενειών!




Στο οδοιπορικό που κάναμε, καταγράψαμε  ενδιαφέροντα στοιχεία που έρχονται να "απαντήσουν", σε όσους υποστηρίζουν πως "άμα δεν ψεκάσεις και δεν βάλεις λίπασμα, δεν θα φας".
"Ναι, αυτό ισχύει. Αλλά το θέμα είναι, με τί ψεκάζεις και τί λιπαίνεις", τονίζει κατηγορηματικά στη "Ν.Κρήτη" ο γνωστός για τη δράση του στον χώρο της βιολογικής γεωργίας στην Κρήτη Μανόλης Βαρδάκης που μαζί με τη γεωπόνο Στέλα Χατζηγεωργίου, εκπροσωπούν την Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι.

Παρτέρια...επιβίωσης

Λίγο μετά τις 11 το πρωί και το οδοιπορικό μας, στο σπίτι του Μανόλη Βαρδάκη, όπου βρίσκεται το μικρό θερμοκήπιο της Ομάδας Ηρακλείου του Πελίτι και μία μικρή Τράπεζα Σπόρων, για να τροφοδοτήσει για άλλη μια χρονιά τη γιορτή που θα γίνει στον Πύργο με την δωρεάν διάθεση τους σε όσους ενδιαφέρονται, μόλις έχει ξεκινήσει.
Το αγροτικό αυτοκίνητο που οδηγεί ο Μανόλης κι εμείς ακολουθούμε, είναι γεμάτο με καλάμια. Φτάνει κάτω από το σπίτι. Εκεί βρίσκονται εθελοντές. Ξεφορτώνουν τα καλάμια και λίγο πιο πέρα, βλέπουμε τα πρώτα παρτέρια - επιβίωσης.

Είδαμε από κοντά την Αλληλεγγύη στην πράξη, από τους εθελοντές του Δικτύου 
Αμέσως μόλις το φορτωμένο αγροτικό έφτασε στην περιοχή, άρχισε το ξεφόρτωμα
Τα καλάμια μεταφέρονται από τρία άτομα στον χώρο όπου φτιάχνονται αυτές οι κατασκευές.
"Εδώ βλέπετε αυτά τα παρτέρια. Είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι γης, αλλά μπορεί να θρέψει μέχρι και τέσσερα και πέντε και έξι άτομα, όταν τμηματικά, βγάζεις τη μία καλλιέργεια και βάζεις την άλλη. Για τρία-τέσσερα χρόνια, αυτή εδώ η κατασκευή θα μας προσφέρει τα αγαθά της γης, χωρίς να σκάβουμε, χωρίς να καταναλώνουμε ενέργεια, χωρίς να αφήνουμε αποτύπωμα στο περιβάλλον. Αυτό, λοιπόν, το κομμάτι, μπορεί να ταϊσει άνετα μία πενταμελή οικογένεια και να έχει και την αυτάρκεια του".

Στο κάθε παρτέρι θα φυτευτούν σπόροι και φυτά. "Το σύστημα είναι, χειμώνα - καλοκαίρι. Δηλαδή τον Αύγουστο θα βάλουμε τα λάχανα μας. Τώρα θα βάλουμε τις ντομάτες μας. Τα κολοκυθάκια μας. Τα κρεμυδάκια μας. Τα σκόρδα μας. Τα πάντα. Ότι χρειαστούμε", εξηγεί χαρακτηριστικά ο Μανόλης Βαρδάκης.
Μας δείχνει, ο Μανόλης Βαρδάκης, όμως και το κομπόστ το οποίο είναι έτοιμο να μπει στα παρτέρια. "Αυτό που σας δείχνω περιέχει φύλα από φακές και ρεβύθια. Έχει μέσα τσάμπουρα από σταφύλια. Έχει μέσα λιόφυλα. Έχει μέσα διάφορα. Και βλέπετε και τον γεωσκόλικα"...


 "Θερμό κρεβάτι"

Το σπίτι είναι φτιαγμένο με οικολογικά υλικά. Και πάνω από αυτό, υπάρχει ένα μικρό σπορίο. Προς έκπληξη μας, είδαμε πως από αυτή την εποχή, υπάρχουν έτοιμα φυτά, κυρίως ντομάτας. Ο Μανόλης Βαρδάκης εξηγεί, ότι ξεγελάστηκαν από τον καιρό φέτος τα μέλη της Ομάδας. "Φτιάξαμε το "θερμό κρεβάτι". Έτσι λέγεται αυτή η τεχνική. Βάλαμε κάτω ένα νάυλον για να μην φεύγουν τα ζουμιά. Και βάλαμε πάνω 50 πόντους άσβηστη κοπριά, κατευθείαν απ' τα ζώα. Πάνω στην κοπριά βάλαμε τα τελαράκια με την τύρφη, πάλι με κοπριά, όπου και σπείραμε. Έτσι αναπτύχθηκε μεγάλη θερμοκρασία. Ήταν και ο καιρός πολύ καλός και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Πιάναμε και τους 40 βαθμούς. Και έτσι "έφυγαν τα φυτά" πολύ γρήγορα"...
Τώρα για να καθυστερήσουν λίγο την ανάπτυξη των φυτών, αφήνουν ανοικτό το θερμοκήπιο και από τις δύο πλευρές...




                          
                           

Χωράφι...καταφύγιο

Στο κάμπο του Πύργου, (λίγο πιο κάτω απ΄το γυμνάσιο), βρίσκεται το χωράφι των δύο στρεμμάτων, που προσέφερε πριν από πέντε χρόνια δωρεάν στην Ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι ο δήμος Αρχανών - Αστερουσίων. Εκεί θα γίνει και φέτος, (8,9,10 Απριλίου), η γιορτή ανταλλαγής σπόρων, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους ανθρώπους κάθε ηλικίας.

Στη μέση του χωραφιού, ο Μανόλης Βαρδάκης, μας δείχνει μία ξύλινη κατασκευή. Μία ομάδα παιδιών από την Γαλλία, που είχαν φιλοξενηθεί πέρυσι και έμεναν μέσα στο χωράφι όπου και καλλιεργούσαν, έφτιαξε αυτό το ξύλινο καταφύγιο, διαφόρων ειδών της φύσης. "Αυτό είναι ένα σπίτι που μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα ζωίφυα. Όταν χρειαστεί, το ένα ζωίφιο βοηθάει το άλλο. Και τώρα που μιλάμε μπορεί να είναι ένα φίδι μέσα εκεί. Μπορεί να είναι μια αράχνη, μια σαύρα, ένα μυρμίγκι. Ένα κουνούπι που μπορεί να έρθει να κάνει τα αυγά του. Όλα χρειάζονται. Τα πάντα".
Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι σε όλα υπάρχουν φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης. "Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα κουνούπια σε ένα χωριό, μπορούμε να φτιάξουμε μικρές λιμνούλες, που να έχουν μέσα ψαράκια. Τα κουνούπια πάνε και γενάνε μέσα σε αυτή τη λιμνούλα και τα ψάρια τρώνε τα αυγά των κουνουπιών. Δεν χρειάζεται να ραντίσουμε τα κουνούπια. Και κάθε σπίτι, θα μπορούσε να έχει αυτή τη μικρή λιμνούλα"...




Αντί...πατάτας

Στη μέση του χωραφιού, υπάρχει ένα δέντρο. Αυτό λέγεται Λευκοκέφαλη Ακακία. Κάτω από το δέντρο, βλέπουμε ένα φυτό που μας προκαλεί εντύπωση...
"Κάθε Ακακία, ως δέντρο, κατεβάζει μεγάλη ποσότητα αζώτου. Κι έτσι δεν χρειάζεται να βάλουμε λίπασμα. Εδώ αυτή η Ακακία που βλέπετε, έχει ριζικό σύστημα που έχει πάει περίπου 10 μέτρα μακριά από τον κορμό. Και όλη την επιφάνεια της γης, την λιπαίνει με το άζωτο"...

Κάτω από το δέντρο υπάρχει το φυτό που το λένε Κολοκάσι. "Είναι βολβοί μικροί, που τους καλλιεργούσαν πριν από πολλά χρόνια στην Κρήτη, πριν έρθει η πατάτα". Χωρίς καθόλου απαιτήσεις σε λίπασμα και φυτοφάρμακα, από ένα φυτό Κολοκάσι, ο Μανόλης Βαρδάκης μας γέμισε μία σακκούλα με βολβούς, που τρώγονται και ωμοί, αλλά μαγειρεύονται ακριβώς όπως και η πατάτα.

 Έχει γλυκιά γεύση και είναι αρκετά νόστημος αυτός ο βολβός. Όταν τον ρωτήσαμε αν υπάρχει στα γεωπονικά καταστήματα της Κρήτης, μας απάντησε αρνητικά. "Είναι ένα φυτό που δεν αρρωσταίνει. Και γι αυτό δεν θα το βρείτε στην αγορά"...   

 Ολοκληρώσαμε το οδοιπορικό μας, με μία επίσκεψη σε ένα άλλο χωράφι στον κάμπο του Πύργου. Καλλιεργούν αμπέλια και ελιές, σπέρνοντας τη γη, με φυτά που δίνουν τροφή στον άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίζουν και τη γη, με όλα τα απαραίτητα για τις καλλιέργειες συσταστικά, ώστε να μην χρειάζονται λιπάσματα.



                
                             
Οι αγρότισσες από τα χωράφια που είναι δίπλα, αφού ψέκασαν τα χόρτα στις δικές τους περιουσίες, μαζεύουν χόρτα από το χωραφάκι του Πελίτι...










Δεν υπάρχουν σχόλια: