ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Τα φράγματα που θα λυτρώσουν τους αγρότες


Εντός του 2016, και συγκεκριμένα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, θα "δώσει νερό" στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Αρχανών το φράγμα του Χαλαυριανού Ποταμού, που ξεκίνησε το 2009 και αποτελούσε πάντα ένα μεγάλο στοίχημα του Σταύρου Αρναουτάκη από πολύ-πολύ πιο παλιά, όταν ήταν ακόμα δήμαρχος των Αρχανών. Στο μεταξύ, ο ίδιος ως γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ξεκαθαρίζει ότι δίνει ιδιαίτερο βάρος χρηματοδότησης, από το αμέσως επόμενο πακέτο, του έργου εκτροπής του Πλατύ Ποταμού στο Ρέθυμνο, που θα "ξεδιψάσει" μια για πάντα τον κάμπο της Μεσαράς!

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε χθες σε όλα εκείνα τα μεγάλα ή μικρότερα φράγματα της Κρήτης τα οποία έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται στους άμεσους στόχους της Περιφέρειας Κρήτης.

Η πρώτη καλή για τους αγρότες είδηση αφορά στο φράγμα του Χαλαυριανού Ποταμού, σε μια περιοχή όπως είναι οι Αρχάνες, όπου κάνουν τεράστιες επενδύσεις στο επιτραπέζιο σταφύλι και έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες σε νερό, για να αυξήσουν τις παραγωγές τους και να καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά στο μέλλον, χωρίς να "διψούν" από τις αναμενόμενες κλιματικές αλλαγές που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Εμάς ο στόχος μας ως Περιφέρεια είναι να ολοκληρωθούν τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει. Γιατί έχουμε δει πολλές φορές ότι φράγματα ολοκληρώνονταν και μετά από 15 και 20 χρόνια έπρεπε να γίνουν τα δίκτυα. Άρα εμείς έχουμε υποχρέωση να ολοκληρώσουμε αυτά τα έργα και ιδιαίτερα τα φράγματα τα οποία έχουν ξεκινήσει», λέει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης.

«Έτσι φέτος θα κάνουμε τα εγκαίνια του φράγματος του Χαλαυριανού Ποταμού, καθώς είναι και τα δίκτυα έτοιμα. Το φράγμα αυτό είναι δυναμικότητας 1 εκατομμυρίου κυβικών και έχει στοιχίσει συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ. Στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς εκτιμώ ότι θα γίνουν τα εγκαίνια», σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης.


Στο Αρκαλοχώρι

Τα δίκτυα Πανοράματος Αρκαλοχωρίου δημοπρατούνται σήμερα, μετά από 15 και πλέον χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τα εγκαίνια του φράγματος, το 2000, επί Κώστα Σημίτη. «Το 2010 ενέταξα εγώ τα δίκτυα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μετά από 2-3 χρόνια δόθηκε η έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου. Δηλαδή περνούν 15 και 16 χρόνια, μετά που ολοκληρώνεται ένα φράγμα, για να πάρει ο κόσμος νερό. Διότι λέμε ότι έχουμε έτοιμο το φράγμα, αλλά πρέπει να γίνουν και τα δίκτυα», εξηγεί ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι εντός του 2017 το φράγμα Πανοράματος Αρκαλοχωρίου - προϋπολογισμού 10 εκατομμυρίων ευρώ - θα είναι σε κατάσταση να δώσει νερό στους αγρότες της περιοχής.


Φράγμα Πλακιώτισσας

Το περίφημο φράγμα Πλακιώτισσας, χωρητικότητας 19 εκατομμυρίων κυβικών, θα είναι έτοιμο ως το τέλος του 2017 ή το αργότερο ως το πρώτο εξάμηνο του 2018, με τα δίκτυα να ακολουθούν. «Κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς. Έχουν πληρωθεί απαλλοτριώσεις κοντά στα 28 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων», λέει ο Σταύρος Αρναουτάκης. Ο ίδιος τονίζει ότι ως το τέλος του 2017 με αρχές του 2018 θα είναι έτοιμο το φράγμα, ενώ στο μεταξύ γίνονται προσπάθειες για να προκηρυχτεί η μελέτη των δικτύων μέχρι το τέλος του 2016.


ΕΚΤΡΟΠΗ ΠΛΑΤΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


Έργο... "μαμούθ" για το νησί

Την ίδια ώρα, η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, που ο Σταύρος Αρναουτάκης τη χαρακτηρίζει ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στην Κρήτη, βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ. Όπως τονίζει ο κ. Αρναουτάκης, γίνονται προσπάθειες ένταξης του έργου στο νέο πακέτο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στο πακέτο Γιούγκερ. «Είναι ένα έργο πνοής και για το Ρέθυμνο και για τη Μεσαρά και είμαι αισιόδοξος ότι θα προχωρήσει. Υπάρχουν αντιρρήσεις για το κόστος, αλλά εμείς το παλεύουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είναι ώριμα τα έργα των φραγμάτων Λιθίνων, Αμιρών Βιάννου και Ασιτών-Πρινιά, όπως επίσης και μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα των Χανίων, που έχουν ώριμες μελέτες. «Εμείς σε αυτά τα μικρότερα έργα ως Περιφέρεια Κρήτης επικαιροποιούμε τις μελέτες, για να μπορούμε να τα προτείνουμε για ένταξη στο νέο πακέτο Αγροτικής Ανάπτυξης», προσθέτει ο περιφερειάρχης.

Καταλήγοντας, συμφωνεί και ο ίδιος ότι «χρειαζόμαστε πολλά και μικρά φράγματα στην Κρήτη», σχολιάζοντας τη σχετική πάγια θέση των οικολόγων, αλλά εξαιρεί την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, λόγω γεωστρατηγικής θέσεως απέναντι στον πρωτογενή τομέα, τους αγρότες και ολόκληρη την κοινωνία.

ρεπορτάζ : Χρστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: