Μέχρι τα μέσα Μαρτίου το πρώτο σενάριο, τη Μεγάλη Πέμπτη 28 ή τη Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου το δεύτερο σενάριο, που αποκαλύπτει η "Νέα Κρήτη" σήμερα, ως χρονικό περιθώριο κατάθεσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, με την κυβέρνηση να πιέζεται από τους δανειστές, αλλά να επιδιώκει και πάση θυσία την ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων!
Χθες, η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε τα δύο αυτά σενάρια από εκπροσώπους φορέων, ενώ με τα μέσα Μαρτίου συμφωνεί περισσότερο ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.
Το σενάριο για τη Μεγαλοβδόμαδα αποκαλύπτει στη "Ν.Κ." σήμερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που μαζί με τους εκπροσώπους όλων των άλλων μαζικών φορέων του νομού Ηρακλείου κάλεσαν χθες τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που οργανώνουν για αύριο Τετάρτη.
Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, και συνδιοργανώνεται από το ΕΚΗ, το Ν.Τ. Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ/ΤΑΚ, την ΟΕΒΕΝΗ, την Ένωση Ελλήνων Αξιωματικών, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, τους εργαζόμενους στο Πυροσβεστικό Σώμα, το Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και το Παγκρήτιο Συντονιστικό των Αγροτών.
Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν στη Βουλή στα μέσα ή στα τέλη Μαρτίου, με βάση πάντα τις πιέσεις των δανειστών, αλλά και το συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα "απασχολήσει" τις ημέρες εκείνες τις ηγεσίες των εργατικών συνδικάτων στη χώρα μας.
Πιθανότερα σενάρια
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, «αυτή τη στιγμή, το γεγονός ότι κανένας φορέας δεν έχει ένα προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου δείχνει την προχειρότητα με την οποία λειτουργεί η κυβέρνηση»... Ο συνδικαλιστής κάνει χρήση των πληροφοριών που έχει, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα φέρει τα νομοσχέδια αυτά ή τη Μεγάλη Πέμπτη ή τη Μεγάλη Παρασκευή, για να έχει όσο γίνεται τις λιγότερες αντιδράσεις. Αλλά υπάρχει και το σενάριο για τα μέσα Μαρτίου.
«Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα μέσα Μαρτίου πραγματοποιείται το πανελλήνιο συνέδριο της ΓΣΕΕ στη Ρόδο, όπου και θα βρίσκονται όλα τα προεδρεία, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και ΓΣΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια δυσλειτουργία στο συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα».
Ο κ. Βοργιάς, εξάλλου, δηλώνει βέβαιος ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα είναι πολύ χειρότερο σε σχέση με αυτό που υπάρχει και έχει ήδη προκαλέσει σε όλη την Ελλάδα θύελλα αντιδράσεων. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Απ' ό,τι λένε, μέσα με τέλος Μαρτίου θα έχουν ψηφιστεί και το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τα εργασιακά. Οι ημερομηνίες που "παίζουν" είναι από τις 15 μέχρι τις 25 Μαρτίου»...
«Άθλια κατάσταση»
Με τα πιο μελανά χρώματα χαρακτηρίζει την κατάσταση στην αγορά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης.
«Ο κόσμος πλέον δεν έχει χρήματα να καταναλώσει. Και δε φάνηκε αυξημένη κίνηση στα ταμεία μας, ούτε κατά την περίοδο των εορτών. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και τώρα που είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων και ο κόσμος δεν κατεβαίνει να ψωνίσει. Άρα, από τη στιγμή που έχεις ένα καταναλωτικό κοινό, το οποίο δεν έχει χρήματα να διαθέσει, συμβαίνει αυτή η κατάσταση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «τώρα αρχίζουν να φαίνονται και όλα τα προβλήματα εννιά μήνες μετά τα capital controls. Η έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά διαπιστώνεται τώρα»...
Ο Μπάμπης Λεκάκης εκτιμά ότι στην αγορά της Κρήτης υπάρχει μια πτώση σε σχέση με το 2015 της τάξεως του 20%, αλλά τονίζει ότι αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο επόμενο διάστημα σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα.
Καταλήγοντας, μας είπε ότι στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι πανελλαδικά κλείνουν κάθε μέρα τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις, ενώ η ανεργία μόνο κατά τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 2,9%.
«Είμαστε έτοιμοι»
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε στην εφημερίδα μας ότι οι αγρότες σε όλη τη χώρα «δε χρειαζόμαστε ιδιαίτερη ενημέρωση και προετοιμασία. Όποτε και αν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή θα μας βρει έτοιμους να πάμε στην Αθήνα και να διαμαρτυρηθούμε έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα».
«Μας σκοτώνουν»
«Η ανεργία, η φτώχια, η μείωση του εισοδήματος, η καθημερινή ανασφάλεια αποτελούν ίσως τις κύριες στρεσογόνες αιτίες στις μέρες μας», λέει από την πλευρά του στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης.
«Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι το άγχος και η καθημερινή αγωνία του να είναι κανείς συνεπής στις υποχρεώσεις του επηρεάζουν την υγεία μας, προκαλώντας ή επιτείνοντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών και ψυχικών νοσημάτων. Η ανασφάλεια και η καθημερινή προσπάθεια για την επιβίωση οδηγούν επίσης τους περισσότερους από τους συμπολίτες μας να παραμελούν την υγεία τους και να επισκέπτονται το γιατρό τους μόνο όταν η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πρόγνωση να γίνεται βαρύτερη, οι θεραπευτικές επιλογές να μειώνονται, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών να αυξάνονται, ενώ πολλοί ασθενείς δε λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους εξαιτίας του κόστους της».
«ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΜΕ»
Οι "κόκκινες γραμμές" του Σ. Βαρδάκη
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, από τη δική του πλευρά δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" χθες: «Προσωπική μου απαίτηση ήταν, όπως και απαίτηση κάποιων άλλων βουλευτών που επισκεφτήκαμε τους αρμόδιους υπουργούς, να έρθουν ο αναπτυξιακός νόμος και οι εργασιακές σχέσεις και μετά να έρθει το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αυτό είχαμε προτείνει και το είχαμε μάλιστα και σε έντονο ύφος διατυπώσει. Δυστυχώς, η απάντηση ήταν ότι οι θεσμοί θέλουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό και μετά τον αναπτυξιακό νόμο».
Ως προς το χρονικό προσδιορισμό της κατάθεσης των νομοσχεδίων, ο Ηρακλειώτης βουλευτής απαντά: «Μέχρι τέλος Μαρτίου, για να γίνει η αξιολόγηση, πρέπει να έχουν περάσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό».
Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θα ψηφίσει το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών, ο κ. Βαρδάκης απαντά ότι έχει τρεις "κόκκινες γραμμές", τις οποίες και θα τηρήσει. Και τις προσδιορίζει, ζητώντας «αυτόνομο ταμείο ΟΓΑ», «να επεκταθεί το αφορολόγητο πάνω από τα 9.500 ευρώ, φτάνοντας μέχρι και τις 12.000 ευρώ» και «το δικαίωμα του ασφαλισμένου να επιλέγει ο ίδιος την ασφαλιστική του κλίμακα
Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου