Του Χριστόφορου Παπαδάκη |
Ο σημερινός τίτλος, "οκτώ μέρες και μετά τέλος οι επιδοτήσεις για την Κρήτη", του ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε στην εφημερίδα "Ν.Κρήτη", είναι αφιερωμένος εξ ολοκλήρου σε όλους αυτούς, που ενώ δεν υπάρχει πλέον καμιά αμφιβολία, για το "πόσο Αριστερά" είναι η σημερινή κυβέρνηση, εξακολουθούν να κατηγορούν σαν..."λαμόγια", όσους ασκούν κριτική στο Συριζανέλ.
Διότι, όπως γράφω και στο σχετικό ρεπορτάζ, (που προφανώς δεν είναι "ουρανοκατέβατο" αλλά αποτελεί μια εικόνα της "Αριστερής" διακυβέρνησης της χώρας στον αγροτικό τομέα), οκτώ μέρες ακόμα... και η Κρήτη θα χάσει το 50-60% των επιδοτήσεων που έπαιρνε μέχρι σήμερα. Χθες αποκαλύφθηκε και η απώλεια μέχρι και 60% της αγροτικής σύνταξης για το συνταξιούχο που θα... συνεχίσει να παίρνει επιδότηση, στο μέλλον, βάσει του Ασφαλιστικού που ψήφισαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. Στο μεταξύ, φαίνεται πως το σχέδιο της συγκυβέρνησης είναι να εκπνεύσει και η τελευταία προθεσμία της 15ης Ιουνίου και να μη δοθεί δυνατότητα νέων ενστάσεων για τους παραγωγούς της Κρήτης!
Με μαθηματική ακρίβεια ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας της Κρήτης οδηγείται αργά αλλά σταθερά στην εγκατάλειψη. Κι αυτό διότι από τη μια αποδυναμώνεται με την τεράστια μείωση των επιδοτήσεων και, από την άλλη, υπάρχει και η ταυτόχρονη άγρια φορολόγησή του. Μια εξοντωτική φορολόγηση που ξεκινάει από φέτος με το 13% της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και με το 26% του χρόνου, συν την πληρωμή της προκαταβολής φόρου στο 100%, που θα πληρώσουν οι παραγωγοί από του χρόνου, έναντι της επόμενης χρονιάς...
"Εγκλήματα"... βουλευτών
«Όλα αυτά πέρασαν με την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών της Κρήτης», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αναφορικά με τη φορολόγηση του αγροτικού κόσμου. Τονίζει, μάλιστα, ότι αυτά τα μέτρα «θα καταργηθούν στην πράξη, αφού ήδη το 13% της Ν.Δ. δεν μπορεί να το αντέξει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος». Και χαρακτηρίζει ως εγκληματικές τις ψήφους των βουλευτών της Κρήτης, που ψήφισαν αυτά τα μέτρα.
«Ο συνδυασμός της μείωσης των επιδοτήσεων και της φορολόγησης του αγροτικού κόσμου θα κάνει τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο της Κρήτης να σταματήσει να παράγει. Μόλις δει στην πράξη πόσο θα εξανεμιστεί το εισόδημά του, θα απογοητευτεί και από του χρόνου και μετά θα σταματήσει να βγάζει προϊόντα. Και αυτός είναι και ο στόχος των Ευρωπαίων», καταγγέλλει ο συνδικαλιστής.
Ο κ. Ιερωνυμάκης χαρακτηρίζει ως σκοπιμότητες τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ σε βάρος χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων της Κρήτης. Αναφερόμενος και στις περίφημες ενστάσεις, ο συνδικαλιστής τονίζει: «Για τις ενστάσεις ο Αποστόλου έχει ξεκαθαρίσει ότι έχει λήξει το θέμα. Τώρα από 'κει και πέρα, επειδή έγιναν παρεμβάσεις βουλευτών στη Βουλή, είπε ο υπουργός ότι "σε ειδικές περιπτώσεις", τις οποίες δε διευκρινίζει, οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν ένσταση. Αλλά δεν υπάρχει και φόρμα για να γίνει ένσταση, μέχρι τώρα τουλάχιστον»...
Στο μεταξύ, όσοι μικροί παραγωγοί δεν κάλυψαν το ποσό των 250 ευρώ ως Ενιαία Ενίσχυση, ή τα 4 στρέμματα επιλέξιμης γης, που είναι πάρα πολλοί, έχουν χάσει οριστικά τις επιδοτήσεις τους μέχρι το 2019.
«Στημένο παιχνίδι»
Το αποτέλεσμα όλων αυτών; «Τα χρήματα φεύγουν από Κρήτη (από δεντρώδεις και θαμνώδεις καλλιέργειες και κτηνοτροφία) και μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Χρήματα η Ελλάδα δε χάνει. Η Ελλάδα παίρνει ακριβώς τα ίδια χρήματα που έπαιρνε και τα προηγούμενα χρόνια. Απλά μειώνεται η επιδότηση για τις καλλιέργειες που έχει η Κρήτη. Την κτηνοτροφία τη βγάζουν εκτός λόγω των ορεινών όγκων, Νatura κ.ά. Και θα τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές»...
Με αυτό τον τρόπο, όπως τονίζει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, θα φύγουν από την Κρήτη τουλάχιστον τα μισά χρήματα, μέχρι και το 60% των επιδοτήσεων που έπαιρνε μέχρι και την αλλαγή του προηγούμενου κανονισμού.
«Απλά συνεχίζουμε...»
Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης, λέει από την πλευρά του ότι όλα συνηγορούν σε μία κατεύθυνση: «Να παραμείνουμε εξαρτημένοι ως χώρα, όχι μόνο διατροφικά». Και χαρακτηρίζει τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα «θαυμάσιο αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο όμως δεν έχουμε αξιοποιήσει».
Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, «η επιδότηση είναι μία βοήθεια γι' αυτούς που παράγουν και έχουν και τα στρέμματα. Δεν είναι κοινωνικό έργο. Κοινωνικό έργο είναι η Εξισωτική Αποζημίωση. Αυτό που αποζημιώνει τους ανθρώπους που μένουν στην ενδοχώρα, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, για το διαφορετικό κόστος ζωής. Από 'κει και πέρα, αν δούμε πώς προκηρύχτηκε η ΚΑΠ, θα καταλάβουμε πως έρχεται να πληρώσει το στρέμμα που έχει ο καθένας. Και μάλιστα αν το προσέχει και το διαχειρίζεται οικολογικά, του δίνει συν 40% για το "πρασίνισμα". Όμως αν μπούμε μέσα να δείτε πώς διαχειρίζονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, θα διαπιστώσετε τρελά πράγματα»...
Καταλήγοντας, ο Αλέκος Στεφανάκης δηλώνει ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την ανάγκη του παραγωγού να παράγει, αφού δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση. Απλά, δε θα βγούμε ποτέ από τα σημερινά μας αδιέξοδα.
Σύνταξη; Τέλος...
Τι κι αν έλεγαν οι Ηρακλειώτες βουλευτές πως «τουλάχιστον δε μειώνονται οι συντάξεις από το νέο μνημόνιο»; Χθες, η Ράνια Μωραΐτη στην ΚΡΗΤΗ TV και στο neakriti.gr αποκάλυψε ότι, με βάση το άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες, όσοι από τους αγρότες έχουν επιδοτήσεις και θα λαμβάνουν σύνταξη στο μέλλον, θα βλέπουν τις συντάξεις τους μειωμένες μέχρι και 60%.
Οι αγρότες που πλήττονται, συγκεκριμένα, είναι κυρίως όσοι είναι γεννημένοι το 1949 και αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τους αμέσως επόμενους μήνες... Την αποκάλυψη επιβεβαιώνουν ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας Νίκος Δασκαλάκης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, αλλά και ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου