ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Σήμα κινδύνου για το BPA, το αόρατο δηλητήριο


Ακόμα και οι αποδείξεις που παίρνουμε από τα ΑΤΜ αλλά και τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες, εκτός βέβαια από παλιά τάπερ που μπορεί να έχουμε στα σπίτια μας, εμπεριέχουν την ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), που μπορεί συσσωρευτικά να προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας στον οργανισμό του ανθρώπου. Βέβαια, σε βάθος δεκαετιών, με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ό,τι εμπεριείχε ΒΡΑ έχει σχεδόν αντικατασταθεί.

Και λέμε σχεδόν, διότι ολοένα και σε κάποια είδη που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα υπάρχει η ουσία αυτή και θα πρέπει να την αποφεύγουμε, ειδικά σε χρήσεις που έχουν ως συνέπεια την επαφή της ουσίας αυτής με τα παιδιά!

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν τα γνωστά σε όλους δοχεία τύπου "τάπερ", στα οποία αποθηκεύουμε τροφές και συνήθως τα βάζουμε στο ψυγείο. Αν, όμως, τα τάπερ τα έχουμε πολλά χρόνια, τότε μπορεί να διατρέχουμε έναν σοβαρό κίνδυνο. Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αυτών των πλαστικών δοχείων έχουν σταματήσει να χρησιμοποιούν την ουσία δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ). Είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα πολυκαρβονικά πλαστικά και τις εποξικές ρητίνες.



Το πολυανθρακικό πλαστικό χρησιμοποιείται συχνά σε δοχεία που αποθηκεύουν τρόφιμα και ποτά, όπως μπουκάλια νερού. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να "διεισδύσει" στις τροφές ή τα ποτά στα δοχεία που είναι φτιαγμένα με αυτήν. Η έκθεση του ανθρώπου στην BPA είναι επικίνδυνη, λόγω των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία του εγκεφάλου και τον προστάτη των εμβρύων, των βρεφών και των παιδιών.

Οι ειδικά μας συνιστούν: «Ελέγξτε τα παλιά τάπερ που έχετε στο σπίτι και πετάξτε οποιοδήποτε είναι κατασκευασμένο από διαφανές, άκαμπτο πλαστικό, και φέρει τη σφραγίδα με ένα "PC" (σημαίνει πολυανθρακικό) ή με τον αριθμό "7". Αυτοί είναι οι τύποι των δοχείων που μπορεί να περιέχουν BPA. Αν και οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τη χρήση BPA στα νεότερης κατασκευής δοχεία με πολυανθρακικό, τα παλιά δοχεία πιθανώς να έχουν ακόμα ΒΗΑ. Και οι πολλές πλύσεις στο πλυντήριο πιάτων ή στο χέρι μπορεί να επιταχύνουν τη "διαρροή" της χημικής ουσίας».


Στα βρέφη

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για το σοβαρό αυτό ζήτημα, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, νυν επιστημονικός συνεργάτης του "Δημόκριτου" Νίκος Κατσαρός, τονίζει στην εφημερίδα μας: «Όπως ξέρετε, η μητέρα ζεσταίνει το γάλα μαζί με το μπουκάλι του μπιμπερό, μέσα σε ένα μια κατσαρόλα με νερό. Όπως, λοιπόν, ζεσταίνεται το πλαστικό, περνάει από το πλαστικό μπιμπερό στο γάλα μία ουσία που λέγεται BPA. Είναι η δισφαινόλη-Α, που βρέθηκε να προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήματα, να προκαλεί διαβήτη τύπου 2 και να προκαλεί ακόμα και ορμονικές διαταραχές. Και γι' αυτό, μετά από αγώνες που έγιναν, πριν από τρία χρόνια, αποσύρθηκαν τα πλαστικά μπιμπερό απ' όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού ένα χρόνο πριν είχαν αποσυρθεί από τον Καναδά και τις ΗΠΑ».

Όπως προσθέτει ο γνωστός επιστήμονας, «γι' αυτό το λόγο σήμερα, αν πάμε σε ένα σούπερ-μάρκετ, θα δούμε ότι υπάρχουν πλαστικά που γράφουν "ελεύθερα από δισφαινόλη ή ΒΡΑ". Και βέβαια συνιστούμε εμείς γυάλινα μπουκάλια, ή πλαστικά που γράφουν όμως ότι είναι ελεύθερα από ΒΡΑ».


Από το χαρτί... στο δέρμα

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο Νίκος Κατσαρός, «γίνεται μεγάλος θόρυβος για τα χαρτάκια που παίρνουμε ως αποδείξεις από τα ΑΤΜ. Αυτό το χαρτί, για να μπορέσει να τυπώνεται επάνω το νούμερο, "τρίβεται", για να είναι πιο ανθεκτικό, με αυτή την ουσία. Και δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα για τις αποδείξεις από τα ΑΤΜ. Και πράγματι βρέθηκε ότι από το χαρτάκι περνάει στο χέρι. Αλλά όμως από αυτό κινδυνεύουν περισσότερο οι τραπεζοϋπάλληλοι που διαχειρίζονται πολλά τέτοια χαρτάκια».

Εξάλλου, BPA εμπεριέχεται και στο επίχρισμα που υπάρχει εσωτερικά στη συσκευασία μιας κονσέρβας, ώστε το τρόφιμο να μην έρχεται σε επαφή με το μέταλλο. Και γίνεται μεγάλος αγώνας για να αλλάξει η συσκευασία στις κονσέρβες, ώστε αυτή η καρκινογόνος ουσία να μην υπάρχει και να δηλητηριάζει τους καταναλωτές.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1328242&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: