ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Μπάχαλο με τις επιδοτήσεις


Αντί να δώσει παράταση στη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αλλά και των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων για τη χώρα μας από τη φετινή χρονιά, ο επίτροπος Γεωργίας έρχεται και αποφασίζει παράταση της ημερομηνίας εξόφλησης των παραγωγών από τη νέα περίοδο, κάνοντας την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη για αγρότες και κτηνοτρόφους. Κι αυτό, ενώ σε μόλις πέντε μέρες λήγει και η τελευταία προθεσμία ενεργοποίησης και μεταβίβασης των φετινών δικαιωμάτων. Και αν δε δοθεί νέα παράταση, τινάζεται στον αέρα ολόκληρο το σύστημα και χάνονται εκατομμύρια ευρώ από την Κρήτη αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα!Πάνω από 300 χιλιάδες αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης παραμένουν σε εκκρεμότητα σε ολόκληρη τη χώρα, επί συνόλου 700 χιλιάδων. Όσοι παραγωγοί, λοιπόν, δεν ενεργοποιήσουν μέσα σε πέντε μέρες από σήμερα, ανήκουν ουσιαστικά σε δύο βασικές κατηγορίες: εκείνων που επειδή δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να προχωρήσουν σε νέες ενστάσεις έχασαν μέχρι και το 2019 τις επιδοτήσεις τους, που ειδικά στην Κρήτη εκτιμάται ότι θα είναι "μάστιγα", και εκείνων που θα ενεργοποιούν μετά τη 15η Ιουνίου, αλλά με ποινή 3% για κάθε μέρα καθυστέρησης και 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων...


Παράταση αποπληρωμής

Στο μεταξύ, την πρόθεσή του να παρατείνει την ημερομηνία κατά την οποία τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. μπορούν να προχωρήσουν στην εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους αγρότες, χωρίς να τους καταλογιστεί πρόστιμο λόγω καθυστερήσεων, ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Phil Hogan.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μέτρο που ουσιαστικά επεκτείνει την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να γίνουν οι πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων από το αρχικό όριο της 30ής Ιουνίου έως τις 15 Οκτωβρίου - γεγονός που, αν μη τι άλλο, δικαιολογεί τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στην εξόφληση των Ελλήνων αγροτών, και ενδεχομένως παρέχει τη δυνατότητα για γενίκευση του φαινομένου. Πάντως, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «η πρωτοβουλία αυτή του επιτρόπου Γεωργίας έρχεται ως απάντηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μια σειρά από κράτη-μέλη και περιφέρειες όσον αφορά την ολοκλήρωση των πληρωμών μέχρι τις 30 Ιουνίου».

Η παράταση αυτή δόθηκε, σύμφωνα με τον επίτροπο Γεωργίας, καθώς «αναγνωρίστηκε η ανάγκη που έχουν πολλοί αγρότες για άμεσες ενισχύσεις, ιδιαίτερα με δεδομένη την επίδραση των σημερινών δυσκολιών της αγοράς στη ρευστότητά τους». «Η παρέκκλιση αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των πληρωμών και πρέπει οι οργανισμοί πληρωμών να δώσουν προτεραιότητα στην έκδοση όλων των εκκρεμών πληρωμών, με στόχο τη μεγιστοποίηση του επιπέδου των πληρωμών μέχρι τις 30 Ιουνίου», καταλήγει ο επίτροπος.


«Είναι κακό»

«Μην το βλέπετε σαν καλό αυτό για μας τους αγρότες. Το να παραταθεί ο χρόνος εξόφλησης των επιδοτήσεών μας είναι ακόμα ένα κακό για μας», εξηγεί στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Όσο υπήρχε το όριο εξόφλησης της 30ής Ιουνίου κάθε έτους, αυτό ήταν για καλό δικό μας».

Ο κ. Στρατάκης επισημαίνει, εξάλλου, ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνεται είναι να ολοκληρώνει η Ελλάδα τις διαδικασίες της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο. «Η αίτηση πρέπει να πάρει το δρόμο για να πληρωθεί. Και το αφήνουν ανοιχτό πότε θα γίνονται οι πληρωμές και πότε θα γίνεται η ενεργοποίηση;» διερωτάται ο συνεταιριστής.


Χάνονται... εκατομμύρια

Στο μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου φαίνεται πως είναι από τις ελάχιστες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας που ως τις 15 Ιουνίου θα έχουν προλάβει να ενεργοποιήσουν τις αιτήσεις των παραγωγών τους. Όπως εξηγεί ο Ανδρέας Στρατάκης, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα χάνονται εκατομμύρια ευρώ από τις επιδοτήσεις, αν δε δοθεί παράταση στις ενεργοποιήσεις και τις μεταβιβάσεις, λόγω του μπάχαλου με τις επιλέξιμες εκτάσεις... ενώ όσοι θα καταφέρουν να ενεργοποιούν από τότε και μετά, θα έχουν την ποινή. «Εμείς έχουμε ενεργοποιήσει πάνω από 27.000 αιτήσεις, δηλαδή πάνω από το 90%. Αλλά από τα πανελλαδικά στοιχεία που εγώ έχω υπόψη μου, αναμφισβήτητα έχουν οριστικοποιηθεί περίπου 400.000 αιτήσεις και μένουν ακόμη για να οριστικοποιηθούν περίπου άλλες 300.000 αιτήσεις. Κι εγώ λέω πως αυτό σε πέντε ημέρες δεν μπορεί να γίνει»... Πάντως, ο Ανδρέας Στρατάκης δηλώνει αισιόδοξος για το θέμα, καθώς περιμένει ότι θα δοθεί στη χώρα μας μία λύση, προφανώς πολιτικού χαρακτήρα, για να μη χαθούν τα δικαιώματα χιλιάδων παραγωγών.


Ζητάει παράταση

Νέα παράταση και πέραν της 15ης Ιουνίου για ενεργοποίηση και μεταβίβαση δικαιωμάτων ζητάει με ερώτησή του και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Σύμφωνα με το βουλευτή, ο λόγος που διαπιστώθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε πολύ στην έναρξη του συστήματος, το οποίο στην «πλήρη ανάπτυξή του», ώστε να δεχθεί πράξεις δηλώσεων και μεταβιβάσεων, ήταν έτοιμο μόλις στις 5 του Μάη, όταν δηλαδή οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής στις περισσότερες περιοχές της χώρας απαιτούνταν εκ των πραγμάτων να βρίσκονται, το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας, στις καλλιέργειες για τη νέα σεζόν», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: