Λήγει στις 10 Ιουνίου η προθεσμία για την απαγόρευση στην κυκλοφορία «του καρκινογόνου και επιβλαβούς ρυπαντή του περιβάλλοντος» (σύμφωνα με την Ε.Ε., αλλά και τον Έλληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), του νηματοδοκτόνου διχλωροπροπενίου. Η δέσμευση αυτή ανήκει στον Βαγγέλη Αποστόλου. Είχε τονίσει, μάλιστα, ότι τέτοια τοξικά φυτοφάρμακα δεν έχουν θέση στην ελληνική αγορά.
Οι δηλώσεις έγιναν πριν από ένα χρόνο και 3 ημέρες, μετά την κατάθεση σχετικής επερώτησης 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοσέλιδες αποκαλύψεις της εφημερίδας "Νέα Κρήτη" από το 2014, αλλά και παλαιότερων αναφορών, που προκάλεσαν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή όλων σχεδόν των τότε βουλευτών του Ηρακλείου!
Τότε, όπως και παλαιότερα για την ίδια υπόθεση ή και σε άλλες ανάλογες, ασκήθηκαν εξωτερικές και εσωτερικές πιέσεις πολυεθνικών εταιρειών, που δημόσια - μέσω των συνεργατών τους - παραδέχτηκαν επερωτώντες βουλευτές και υψηλοί κομματικοί παράγοντες, και βρέθηκε μια προσωρινή «πολιτική» λύση, να ισχύσει η απαγόρευσή του, αφού χρησιμοποιηθεί «για τελευταία φορά ως νηματοδοκτόνο στην καλοκαιρινή προφυτευτική θερμοκηπιακή καλλιέργεια του 2015».
Για λόγους επικοινωνίας χρησιμοποίησαν τις δικαιολογίες ότι δεν ήταν σωστό να αιφνιδιαστούν οι αγρότες με μια άμεση ισχύ της απόφασης απαγόρευσης ή να ζημιωθεί η παραγωγή κηπευτικών προς όφελος ανταγωνιστικών χωρών της Αφρικής ή της Τουρκίας, και για να βρεθεί χρόνος για την αντικατάσταση του νηματοδοκτόνου με ανάλογο ηπιότερης τοξικότητας.
Κατακραυγή κινημάτων
Τόσο η Greenpeace όσο και όλες οι οικολογικές οργανώσεις και όλα τα κινήματα παγκοσμίως έχουν καταγγείλει ότι το διχλωροπροπένιο είναι ένα προϊόν που παράγεται με χλωρίωση υποπροϊόντων διάσπασης πετρελαίου και περιέχει βρόμικες προσμείξεις ισχυρής τοξικότητας, που ενισχύεται με τη συμπλήρωση στο εμπορεύσιμο παρασκεύασμα του καρκινογόνου σταθεροποιητή επιχλωροχυδρίνη. Πολλές μελέτες τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία, όσο και από πειράματα σε ζώα έχουν επιβεβαιώσει την τοξικότητα του διχλωροπροπενίου.
Αν και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. είχαν από την αρχή επιφυλάξεις, έδωσαν άδεια κυκλοφορίας, με τον όρο να προσκομίσει η κατασκευάστρια εταιρεία τα στοιχεία τοξικότητας του παρασκευάσματος μαζί με την επιχλωροχυδρίνη. Η εταιρεία δεσμεύτηκε να τα προσκομίσει, αλλά ποτέ δεν τα παρουσίασε. Αυτός ήταν και ο λόγος που η Ε.Ε. απαγόρευσε το 2012 την κυκλοφορία του, σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασής της.
Στις 10 Ιουνίου, λοιπόν, κλείνει ένας χρόνος από τότε που ο υπουργός ΥΠΑΑΤ Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε δημόσια ότι θα έβαζε τέλος στην κυκλοφορία του καρκινογόνου και επιβλαβούς ρυπαντή του περιβάλλοντος νηματοδοκτόνου διχλωροπροπενίου.
Τι θα κάνει ο υπουργός;
Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα δε βλέπουμε να υπάρχουν ενδείξεις υλοποίησης της δέσμευσης Αποστόλου. Αντιθέτως, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες και ιδιαίτερα στην Κρήτη έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές πωλητών φυτοφαρμάκων σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων από εμπορικούς αντιπροσώπους του διχλωροπροπενίου για να υποβάλουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το σχετικό φάκελο έγκρισης.
Τι έχει να πει ο υπουργός; Θα ακούσει τα όργανα της Ε.Ε. που απαγόρευσαν το διχλωροπροπένιο ως τοξικό και καρκινογόνο, θα ακούσει τους βουλευτές του κόμματός του, θα ακούσει την υπόσχεση που ο ίδιος έδωσε στις 10/6/2015, ή τις εταιρείες;
Κι ενώ έχουν μείνει δηλώσεις και μόνο δηλώσεις, μέχρι τώρα, αυτά που έλεγε ο κ. Αποστόλου, αντιθέτως, στο θέμα της κατά 90% δραστικής μείωσης των αποστάσεων ψεκασμών, η ισχύς της νέας ΚΥΑ της 15ης/7/2015 ισχύει διά νόμου από την ίδια ημέρα της απόφασης. Κι ας είχε ληφθεί στις 15 Ιουλίου 2015, όταν όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή για το τέταρτο μνημόνιο της "Αριστεράς"... Θα ισχύσουν οι δηλώσεις του για την απαγόρευση κυκλοφορίας του διχλωροπροπενίου ή θα βρεθούν νέα επιχειρήματα παράτασης; Σε λίγες μέρες θα γνωρίζουμε...
Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1327071&srv=364
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου