Από 25.000 μέχρι και 30.000 τόνους εκτιμούν τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη από την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο συνεταιριστές και ιδιώτες, που πιστεύουν ότι, εκτός από το "άκοπο" λάδι που έχει παραδοθεί προς φύλαξη και παραμένει "άκοπο" σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ένα μεγάλο μέρος είναι αποθηκευμένο στις αποθήκες των αγροτών. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι έχουν σταματήσει να αγοράζουν, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή που αφορά στον ιδιώτη ελαιουργό Μιχάλη Αλμπαντάκη, ο οποίος και κρατάει σταθερή την τιμή στα 3 ευρώ το κιλό, στις τρεις γραμμές, χωρίς να αρνείται να αγοράσει λάδι στις εγκαταστάσεις του σε Ροδιά, Καλέσα και Πετροκέφαλο.
«Οι έμποροι, επειδή υπάρχει μια πτώση τιμών στην εξωτερική αγορά, έχουν σταματήσει να αγοράζουν ελαιόλαδο ή πάνε πιο πίσω τις παραγγελίες τους. Και υπάρχει μια ανησυχία στους παραγωγούς. Εμείς ως εταιρεία στηρίζουμε τους παραγωγούς μας. Δεν έχουμε σταματήσει. Η τιμή είναι σταθερή. Την έχουμε αφήσει στα 3 ευρώ το κιλό. Και λέμε στους παραγωγούς ότι είμαστε εδώ», λέει χαρακτηριστικά στη "Ν.Κ." ο κ. Αλμπαντάκης. Μάλιστα στέλνει κι ένα μήνυμα στους παραγωγούς-πελάτες του, λέγοντας πως δεν προτίθεται να μειώσει την τιμή του λαδιού, ενώ πάντοτε η πληρωμή γίνεται τοις μετρητοίς.
Μεγάλα αποθέματα
Ο Μιχάλης Αμπαντάκης, για τα αποθέματα του ελαιολάδου στο νησί μας, δηλώνει κατηγορηματικά: «Υπάρχουν πάρα πολλά αποθέματα στην Κρήτη. Μιλάμε για πάνω από 25.000, μπορεί και 30.000 τόνους λαδιού. Αυτό το λάδι είναι όλο προς διάθεση. Ξεχωρίζουμε το λάδι που κρατάμε στο σπίτι μας για να το φάμε. Είναι "άκοπο" στις εγκαταστάσεις, στις αποθήκες των ανθρώπων, σε ελαιουργεία κ.λπ.»... Και στο ερώτημα πού αποδίδει ο ίδιος αυτή την τακτική των παραγωγών, καθώς η περυσινή χρονιά ήταν ικανοποιητική από άποψη τιμών, παρότι βέβαια σε καμία περίπτωση δεν ήταν όπως την προπέρσινη "χρυσή" χρονιά, ο γνωστός ελαιουργός μάς λέει: «Πέρυσι δεν ήταν κακή η τιμή. Απλά ο Έλληνας νομίζει ότι κάθε χρόνο είναι "Λαμπρή". Και δε διαβάζει, δεν ενημερώνεται για το λάδι».
Για τα χαμηλότερα επίπεδα τιμών στην ελαιοκομική περίοδο 2015-2016, σε σχέση με την περίοδο 2014-2015, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης λέει ότι «γενικά στην παγκόσμια αγορά υπάρχει πάρα πολύ λάδι. Το λάδι δεν είναι ένα προϊόν το οποίο το βγάζουμε μόνο στην Ελλάδα. Και το ότι το δικό μας το λάδι είναι το καλύτερο στον κόσμο, είναι μύθος. Υπάρχουν κι αλλού καλά λάδια. Απλά τα δικά μας λάδια είναι σχεδόν όλα καλά»...
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δεν έχουν πλέον ανάγκη τα δικά μας λάδια... «με αποτέλεσμα το δικό μας λάδι να στηρίζεται κυρίως από τους Έλληνες εμφιαλωτές. Εγώ εμφιαλώνω κάθε χρόνο 2.000 τόνους ελαιολάδου. Το τυποποιημένο λάδι είναι μονόδρομος. Γι' αυτό μπορούμε και στηρίζουμε τους παραγωγούς. Αν ήμασταν κι εμείς απλοί έμποροι που κάνουν εξαγωγές σε χύμα λάδι, δε θα μπορούσαμε σήμερα να στηρίξουμε τους παραγωγούς», σύμφωνα με τον κ. Αλμπαντάκη.
«Καλή βεντέμα»
Όσον αφορά την κατάσταση της παραγωγής που διαφαίνεται ότι υπάρχει στα ελαιόδεντρα της Κρήτης, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης κάνει λόγο για μεγάλη βεντέμα σε ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη, εκτός από το Σέλινο των Χανίων, όπου υπάρχει μικρότερη παραγωγή. «Αλλά όλα σε σχέση με την παραγωγή του ελαιολάδου θα εξαρτηθούν από το αν θα ξανακάνει μια καλή βροχή, κάτι που θα περιμένουμε προς τα τέλη Αυγούστου με Σεπτέμβριο, όπως γίνεται συνήθως κάθε χρόνο. Διαφορετικά θα έχουμε, λόγω ανομβρίας, μείωση της παραγωγής ελαιολάδου», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης.
Από 2,90 έως 3 ευρώ το κιλό
Ο πίνακας τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) στην ηλεκτρονική διεύθυνση sedik.gr έχει τελευταία απεικόνιση τιμών παραγωγού στις 31 Μαΐου, δημοσιεύοντας τις τιμές που δίνουν στους αρμόδιους του Συνδέσμου διάφορες εταιρείες στο νησί.
Από αυτή την τιμή προκύπτει ότι στα Χανιά μόνο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων κράτησε τα 3 ευρώ το κιλό, που προσφέρει στους παραγωγούς εδώ και αρκετό καιρό.
Στα 2,90 ευρώ το κιλό έριξε την τιμή των 3 ευρώ που έδινε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σελίνου, στα 3 ευρώ το κιλό από 3,10 έριξε την τιμή η εταιρεία "Κολυμβάρι Α.Ε.", ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου συνεχίζει να μην αγοράζει.
Από το Ρέθυμνο, η ΕΑΣ Ρεθύμνου συνεχίζει να έχει την τιμή των 3 ευρώ σταθερά εδώ και καιρό, ενώ από το νομό Ηρακλείου έριξε την τιμή των 3,10 ευρώ το κιλό στα 3 ευρώ το κιλό η ΕΑΣ Ηρακλείου. Η ΕΑΣ Πεζών δεν αγοράζει, ενώ στα 3 ευρώ κρατάει σταθερά την τιμή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσαράς. Στο Λασίθι, δεν αγοράζει ελαιόλαδο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, ενώ στο Μυλοπόταμο έριξε την τιμή το "Μπραχίμο" Περάματος από 3 ευρώ το κιλό στα 2,90 ευρώ το κιλό.
Ρεπορτάζ: Χρισόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1325503&srv=127
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου