Καθαρό πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στην De Volkskrant.
«Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οπως υποστηρίζει, το Eurogroup ποτέ δεν ανέχθηκε μια κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που ήταν προκλητικό, γι' αυτό και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.
«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς την εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».
Ως παράδειγμα της στάσης των Βρυξελλών, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται σε μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προτείνει έναν Γερμανό, ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε ο Σόιμπλε.
Πάντως από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι ο Σόιμπλε δεν μπορεί να θυμηθεί τέτοιο αίτημα από τον Βαρουφάκη, με το Βερολίνο να επισημαίνει ότι δεν είχε καμία δουλειά να τοποθετήσει οποιονδήποτε σε αυτή τη θέση.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπήρξε καμία ευχάριστη ανάμνηση τελικά από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».
Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν πρότεινε τίποτα ριζοσπαστικό, απλώς να αφήσουν την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της και συμπληρώνει ότι μια συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.
«Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.
Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών. Ο Ντάισελμπλουμ δεν έχει καμία πραγματική δύναμη, δεν έχει εξουσία, είναι ένας στρατιώτης, μία μαριονέτα. Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση εάν δεν μιλήσει με τον Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε αποφασίζει ποιος θα γίνει Πρόεδρος, αυτός καθορίζει την ατζέντα, αυτός ελέγχει τα πάντα.
Για αυτό και στην El Pais αποκάλεσε τον Ντάισελμπλουμ «πνευματικά ελαφρύ», όπως εξηγεί.
Όπως σημειώνει πότε δεν μίλαγε ο ίδιος μετον Ντάισελμπλουμ, καθώς δεν μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Με αυτόν που μιλούσε ήταν ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο και αποκαλεί εξαιρετικό οικονομολόγο. «Ο Σόιμπλε είναι πονηρός και έχει όραμα και εξουσία. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε μια μηχανή, την οποία ο ίδιος δεν καταλαβαίνει καν.
Σε ερώτηση για ο αν και τι μετανιώνει από τους μήνες της θητείας του ως ΥΠΟΙΚ, ο Βαρουφάκης απαντά: «Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: Λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου