ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Θραύση κάνουν στην Κρήτη τα "κόκκινα δάνεια"


Η Κρήτη είναι μια από τις περιοχές της Ελλάδας όπου βρίσκονται οι περισσότεροι "κακοπληρωτές" δανειολήπτες, αφού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν ...το 45%!

Οι άλλες περιοχές που έχουν ανάλογες... επιδόσεις, είανι τα Δωδεκάνησα, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος, που επίσης έχουν «κοκκινίσει» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη «κόκκινων» δανείων, με το ποσοστό να είναι κοντά στο 45%. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου παρουσιάζουν αυτή την εικόνα, παρότι πρόκειται για περιοχές που έχουν επωφεληθεί από τη θετική πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια.  Κάτι που δείχνει ξεκάθαρα βεβαίως και ότι η "διασπορά" των χρημάτων που μπαίνουν στην χώρα από τον τουρισμό, είναι πλέον πολύ περιορισμένη, λόγω της τεράστιας πτώσης των μισθών. Ουσιαστικά, η μερίδα του λέοντος πάει σε ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες, ένα αξιόλογο κομμάτι κατευθύνεται στους καταστηματάρχες και... οι μισθωτοί παίρνουν πενταροδεκάρες.

Αντίθετα, χαμηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων- σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή»- παρουσιάζουν η Ηπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, με το ποσοστό εκεί να είναι κοντά στο 35%, παρότι πρόκειται για περιοχές που έχουν υποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων λόγω της κρίσης.

Στις «κόκκινες» περιοχές σε αυτό το ζήτημα περιλαμβάνονται και η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία, όπου σύμφωνα με στελέχη τραπεζών τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα- ειδικά σε ό,τι αφορά την Πελοπόννησο- τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια σε σεισμόπληκτους, τα οποία ήταν από νωρίς σε καθεστώς οριακής καθυστέρησης. Οσο για τη Θεσσαλία, το μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων αφορά αγρότες και νοικοκυριά.

Αναλυτικά ανά περιοχή το ποσοστό «κόκκινων» δανείων ανά περιοχή

Πελοπόννησος 46%
Κρήτη 45%
Ανατολική Μακεδονία 45%
Δωδεκάνησα 44%
Ιόνια Νησιά 43%
Στερεά Ελλάδα 43%
Θεσσαλία 42%
Αττική 42%
Δυτική Μακεδονία 34%
Ηπειρος 33%
Βόρειο Αιγαίο 32%

Δεν υπάρχουν σχόλια: