ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

ΕΛΓΑ: Εισπράττει την εισφορά, δεν δίνει αποζημιώσεις




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Μπορεί ο κάθε παραγωγός να μην πήρε το 90% του 52% του 100% της ενιαίας του ενίσχυσης (αν και ούτε αυτά τα ποσοστά μοιράστηκαν στον κόσμο), όμως ο ΕΛΓΑ, κάνοντας χρήση του νόμου που ψήφισε το 2010 με τις ευλογίες των συνδικαλιστικών φορέων των αγροτών της χώρας η τότε  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μπήκε στα βιβλιάρια των δικαιούχων και εισέπραξε το 90% επί του συνόλου της ασφαλιστικής εισφοράς.

Την καταγγελία αυτή κάνουν σήμερα οι εκπρόσωποι των αγροτών, τονίζοντας ότι την ώρα που οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε το 50% των ενισχύσεών τους, ο ΕΛΓΑ βιάστηκε να "βάλει χέρι" στους λογαριασμούς τους, λες και... "ξεβαρέθηκε" να τους αποζημιώνει κάθε φορά που καταστρέφονται!

Όταν το 2010 η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή έφερνε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ, ελάχιστες ήταν οι αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτικών φορέων, τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. Από τότε μέχρι σήμερα, η Κρήτη παρέμεινε ο φτωχός συγγενής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά τις αγροτικές αποζημιώσεις, σε αντίθεση με τις μονίμως ωφελημένες περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Αλλά από την άλλη, ήταν και παραμένει ένας "καλός πελάτης" ασφαλιστικών εισφορών προς τον οργανισμό, που εισπράττει κάθε χρόνο κάμποσα εκατομμύρια από το νησί μας.

Κι όμως, αν και πρόκειται για τον αιώνιο "κακοπληρωτή", ο ΕΛΓΑ δε δίστασε τις τελευταίες μέρες, να μπει στις πετσοκομμένες επιδοτήσεις των αγροτών και να πάρει το 90% των εισφορών, αφήνοντάς τους τα... "υπόλοιπα", δηλαδή κάποια ψίχουλα, από τα οποία "κάνει να παίρνουν" κι άλλοι...

Τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ - που καλείται η κυβέρνηση να εξηγήσει και να απολογηθεί γι' αυτήν - κατήγγειλαν στην ευρεία σύσκεψη που διοργάνωσε η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτών στον Προφήτη Ηλία, την περασμένη Κυριακή, οι ίδιοι οι αγρότες.


Εισπρακτικός μηχανισμός

Όπως έχει επανειλημμένα (μόνο) η "Νέα Κρήτη" γράψει επί σειρά ετών, ο κανονισμός του 2010, που ισχύει μέχρι σήμερα, έχει έναν απίστευτο παραλογισμό σε ό,τι αφορά την ασφάλιση της παραγωγής... Έρχεται εκ των προτέρων και ασφαλίζει μια παραγωγή, πριν αυτή... παραχθεί, και μάλιστα, αν ο παραγωγός δεν πληρώσει τις εισφορές του (που ποικίλλουν ανά κλάδο και ανά προϊόν), τότε υπογράφει εξουσιοδότηση είσπραξης μέσα από το βιβλιάριο, όταν θα μπει η επιδότηση. Αν αρνηθεί να υπογράψει, τότε η ανεξόφλητη εισφορά του θα βεβαιωθεί στο Δημόσιο και θα αρχίσει να τοκίζεται σε βάρος του σαν χρέος του Δημοσίου!


«Προκλητική συμπεριφορά»

Δεν είναι λίγοι σήμερα εκείνοι που μιλούν για «προκλητική συμπεριφορά» του Ελληνικού Λογαριασμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, όπως ο νέος αγρότης από τα Πάρτιρα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, Γιώργος Βιολάκης.

«Να φανταστείτε», λέει στη "Ν.Κ.", «ότι μια εισφορά του ΕΛΓΑ γύρω στα 500 ευρώ, που μου κρατάει εμένα, αντιστοιχεί σε επιδότηση 10.000 ευρώ. Μιλάμε για ένα ποσό μεγάλο, χωρίς να μου έχει δώσει ποτέ ένα ευρώ ως αποζημίωση για ζημιές που έχω υποστεί και ούτε ζήτησα ποτέ αποζημίωση».

Την ίδια ώρα, όπως τονίζει ο ίδιος, ο ΕΛΓΑ αποκλείει από το δικαίωμα της αποζημίωσης αγρότες ή κτηνοτρόφους που έχουν περιουσίες σε μεγάλα υψόμετρα, αλλά δεν τους απαλλάσσει από την άλλη και από το να μην πληρώνουν εισφορές για τα προϊόντα που παράγουν.

«Οι Ενώσεις και ο ΕΛΓΑ στα βιβλιάρια των αγροτών είναι οι πρώτοι δικαιούχοι. Και μετά, αν μείνει κάτι, το παίρνουν και οι αγρότες», σύμφωνα με τον κ. Βιολάκη.

Ο κ. Βιολάκης λέει, εξάλλου, ότι φέτος η αδικία είναι πολύ μεγάλη ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες, που είναι δικαιούχοι του σχετικού προγράμματος και όσοι είχαν ενταχθεί το 2009 βλέπουν τις ενισχύσεις τους να μειώνονται διαρκώς, από χρόνο σε χρόνο.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουμε εμείς οι νέοι αγρότες, που ζητούσαμε δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα. Δεν έχουμε πάρει. Μας υποχρέωσαν να αναπτύξουμε τις εγκαταστάσεις μας, να μεγαλώσουμε τη γη μας κ.λπ., και στο τέλος δεν μπαίνει τίποτα στην τσέπη μας. Μπαίνει ο ΕΛΓΑ και μας εισπράττει από τη μια και η Ένωση από την άλλη κι εμείς μένουμε χωρίς επιδότηση στο τέλος», καταλήγει ο κ. Βιολάκης.


«Είναι άδικο»

«Αυτή η αδικία δεν έπρεπε να συμβεί», λέει στην εφημερίδα μας για την είσπραξη του 90% των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΛΓΑ μέσα από τις επιδοτήσεις, ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Τζουλιαδάκης. Ωστόσο, ο ίδιος αναφέρει ότι με εξαίρεση κάποιες αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμα, η Κρήτη από το 2010 μέχρι σήμερα, είναι λιγότερο αδικημένη σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς του ΕΛΓΑ.

Αλλά τονίζει ότι οι αδικίες σε βάρος της Κρήτης σε γενικές γραμμές παραμένουν και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να βελτιωθεί, επεκτείνοντας τις ασφαλιστικές καλύψεις σε περισσότερα αίτια του γεωργικού και του κτηνοτροφικού τομέα, σε σχέση με αυτά που καλύπτει σήμερα.


«Χρειάζεται ενίσχυση»

Στο μεταξύ, πάντως, η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών αναφέρεται θετικά στις προσπάθειες των εργαζομένων του ΕΛΓΑ στην Κρήτη, τουλάχιστον κατά τα τελευταία χρόνια. Αλλά εντοπίζει την άδικη αντιμετώπιση του νησιού μας στις ελλείψεις προσωπικού, που απαιτείται για να δρομολογηθούν αποζημιώσεις που εκκρεμούν.

Όπως λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «ο ΕΛΓΑ έπρεπε να κρατήσει μόνο το 50% και το υπόλοιπο ποσοστό της εισφοράς να το εισπράξει την επόμενη φορά που θα δοθούν τα υπόλοιπα χρήματα στους αγρότες. Αλλά, αφού έγινε έτσι, τουλάχιστον ας αντιμετωπιστούν και οι ελλείψεις του προσωπικού, για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες σε απλήρωτες αποζημιώσεις», σύμφωνα με το συνδικαλιστή.

Παρακάτω, υπενθυμίζει ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ, που ήταν γύρω στα 170 εκατομμύρια ευρώ, έχουν μεταφερθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Έτσι, σοβαρές ζημιές στη ζωική και τη φυτική παραγωγή είναι απλήρωτες», λέει, αναφέροντας τις ζημιές των αμπελουργών από την ανεμοθύελλα και τους παγετούς της περυσινής άνοιξης, όπως και από τις βροχές του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, που κατέστρεψαν τα επιτραπέζια σταφύλια.

Παραμένουν όμως απλήρωτες και οι αποζημιώσεις για τον περονόσπορο του 2011, με πολύ λίγα χρήματα μέχρι σήμερα να έχουν δοθεί, καθώς και αποζημιώσεις για την ακαρπία των ελαιοδέντρων της Κρήτης.

Καταλήγοντας, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης λέει ότι κανείς δε δέχεται να διοριστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα στον ΕΛΓΑ Κρήτης για να δουλέψει, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση. Οι διορισμοί γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, με διαδικασίες που καθυστερούν, όπως λέει, και πρέπει να βρεθεί λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: