ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται τα κοράκια


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ - ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΚΑΚΗ

Να αντιδράσουν νομικά μέσα από τις Ενώσεις Καταναλωτών γιατί... έρχονται τα "κοράκια" καλεί τους δανειολήπτες επιχειρηματίες, αλλά και τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας που βρίσκονται στη δυσάρεστη κατηγορία των κόκκινων δανείων, ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης.

Όπως καταγγέλλει, οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν τις τελευταίες μέρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ευνοούν μόνο τις τράπεζες και τις εισπρακτικές εταιρείες που πρόκειται να δημιουργηθούν, ενώ αποτελούν έναν πολύ άσχημο προπομπό ανάλογων καταστάσεων που προφανώς θα έρθουν από το Φεβρουάριο και μετά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά της χώρας μας!


Η ερμηνεία

Αναλυτικότερα, για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ο Νίκος Τζανάκης μας λέει χαρακτηριστικά ότι «η ρύθμιση που συμφωνήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τους δανειστές αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, στα οποία υπάρχουν μη ενυπόθηκες διαδικασίες πρώτης κατοικίας. Αυτό σημαίνει ότι δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, όχι μικρομεσαίων, σε πρώτη φάση διατίθενται προς πώληση, μετά από μία διαδικασία ειδοποιήσεων για ένα δεκαπενθήμερο και μία διαδικασία τρίμηνης αναμονής, διακανονισμού του δανείου από τον επιχειρηματία.

Εάν ο διακανονισμός δε γίνει κατορθωτός, το δάνειο μεταπωλείται σε κάποιες εταιρείες που θα φτιαχτούν και θα είναι υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Και αυτές οι εταιρείες από τότε και μετά θα τα διεκδικήσουν από το δανειολήπτη με όλους τους νόμιμους τρόπους»!

Εννοείται, βέβαια, ότι από το σημείο αυτό και μετά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου Νίκος Τζανάκης, «αυτές οι εταιρείες θα εκποιούν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο έχουν οι επιχειρηματίες προκειμένου να αποπληρωθεί το επιχειρηματικό αυτό δάνειο. Ή θα έρχονται σε συμφωνία με τον επιχειρηματία, ώστε να δώσει μέρος ή ολόκληρο το απαιτηθέν ποσό στη συγκεκριμένη εταιρεία»...

Σύμφωνα πάντα με τον Νίκο Τζανάκη, «οι εταιρείες αυτές θα είναι με συγκεκριμένη δομή, θα είναι δηλαδή εισπρακτικές εταιρείες που θα γίνουν γι' αυτό το λόγο και που έχουν σαν απώτερο σκοπό να αγοράσουν τα δάνεια από τις τράπεζες. Και με όλους τους νόμιμους τρόπους θα διεκδικήσουν αυτά τα δάνεια, προφανώς με ρευστοποιήσεις των περιουσιακών στοιχείων των επιχειρηματιών που τα έχουν πάρει. Και των προσωπικών τους περιουσιακών στοιχείων και των περιουσιακών στοιχείων των ίδιων των εταιρειών»...


Κατάρρευση προστασίας

Στο μεταξύ, όλα αυτά, κατά την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου, είναι «προάγγελος των όσων θα έρθουν τον Φεβρουάριο»... Όπως καταγγέλλει ο κ. Τζανάκης, «από το Φεβρουάριο, που πρόκειται να μπει στο τραπέζι το θέμα των στεγαστικών δανείων, ένας στους τέσσερις ή ίσως και το 25% το πολύ των Ελλήνων θα έχει τη δυνατότητα να σώσει την πρώτη κατοικία από την εκποίηση υπό όρους και για τρία χρόνια. Οι υπόλοιποι τρεις θα πρέπει να είναι "ενήμεροι" ή θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να έρθουν σε συμφωνία με την τράπεζα, πώς και για πόσο χρόνο θα προσπαθήσουν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους»!

Συνεχίζοντας, ο ίδιος χαρακτηρίζει την κατάσταση ως πάρα πολύ δύσκολη. Μάλιστα, αναφέρει ότι «η υποχώρηση της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα είναι τεράστια. Και πραγματικά αυτήν τη στιγμή η Ένωση Καταναλωτών διαισθάνεται ότι πλέον μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς ως προς την πρώτη κατοικία. Ένα ποσοστό που δεν ξεπερνάει προφανώς το 20 με 25%. Και αυτοί που θα διασφαλίζονται θα είναι πρακτικά άνθρωποι με μηδενικό εισόδημα ή με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα ή που έχουν ένα εισόδημα που δεν υπερβαίνει το λεγόμενο σεβαστό ποσό για μια ευπρεπή διαβίωση».

Για τους υπόλοιπους θα τίθενται σε εφαρμογή διαδικασίες εξπρές, που κατά τον Νίκο Τζανάκη «διευκολύνουν το τραπεζικό σύστημα να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί»...

Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης μάς είπε ότι η Ένωση Καταναλωτών περιμένει το νομοθετικό πλαίσιο για την υπόθεση αυτή, προκειμένου να το μελετήσει και να δει τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να έχει ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα για την ενημέρωση του κόσμου.

«Βέβαια, θεωρώ», είπε, «ότι ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει και νομικά και πρακτικά, διότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να επιβάλλεται με αυτόν τον τρόπο από μια δημοκρατική κυβέρνηση. Να αντιδράσει και με νομικούς τρόπους και μέσα από τις Ενώσεις Καταναλωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: