ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Νίκος Χαλκιαδάκης - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης |
Περισσότεροι από 1.500 αγρότες της ανατολικής Κρήτης και εκατοντάδες από τη δυτική Κρήτη θα διαδηλώσουν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βάθη, μαζί με αγρότες και από άλλα μέρη της Ελλάδας.
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Απογοητευμένοι και οργισμένοι επιστρέφουν, ωστόσο οι αγρότες της Κρήτης. Το αίτημά τους για συνάντηση και διάλογο με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου δεν έγινε δεκτό και έτσι να επιστρέφουν με άδεια χέρια στην Κρήτη, δηλώνοντας ωστόσο αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Το χρονικό
Από τις 9 το πρωί - από την πρώτη στιγμή δηλαδή της άφιξης των αγροτών στην πλατεία Βάθη - ξεκίνησαν τα επεισόδια.
Στη θέα των αστυνομικών με τις δύο κλούβες των ΜΑΤ, που είχαν αποκλείσει την πρόσβαση προς την κεντρική είσοδο του υπουργείου, οι αγρότες αντέδρασαν.
Δεν πρόλαβαν καλά - καλά να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τους επικεφαλής των ΜΑΤ και δόθηκε η πρώτη εντολή για τη ρίψη δακρυγόνων. Αυτό το σκηνικό στάθηκε αρκετό για να ηλεκτριστεί επικίνδυνα η ατμόσφαιρα και να αρχίσει πετροπόλεμος εναντίον των Αστυνομικών.
Λίγο αργότερα οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, βρέθηκαν μπροστά στα ΜΑΤ και αφού διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα χημικά, ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου.
Η απάντηση του υπουργού καθυστερούσε και στο μεταξύ, οι αγρότες άρχισαν και πάλι να συσσωρεύονται μπροστά στην είσοδο, έχοντας μπροστά τους τις κλούβες και πίσω από αυτές τις δυνάμεις των ΜΑΤ και πυροσβεστικά οχήματα έτοιμα για…"δράση" …
Ώσπου λίγα λεπτά μετά τις 10, άρχισαν οι συγκρούσεις, οι συλλήψεις, ο πετροπόλεμος και η εκτεταμένη ρήψη χημικών. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας έριξαν και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στην προσπάθεια του να αποθήσουν τον εξαγριωμένο κόσμο, που αποτελούνταν από τουλάχιστον 1.500 αγρότες της Ανατολικής Κρήτης, άλλους 500 αγρότες της Δυτικής Κρήτης αλλά και ισχυρή αντιπροσωπεία αγροτών από την Πελοπόννησσο, τη Βόρεια Ελλάδα και τη Μακεδονία.
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ
Το κέντρο της Αθήνας μετατράπηκε σε κόλαση. Δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες κατοίκων και καταστηματαρχών, που φώναζαν εναντίον των ΜΑΤ, θεωρώντας τα ως κόκκινο πανί, που επέφερε και τις συγκρούσεις αυτές.
Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, από τον πετροπόλεμο, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και στα τζάμια των αστυνομικών οχημάτων.
Ήταν χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι μόλις ξεκίνησαν τα επεισόδια, κάποιοι νεαροί έσπαγαν τα τζάμια των παραθύρων στις κλούβες και ένα… χέρι από μέσα τους έριχνε με πυροσβεστήρα.
Οι προσαγωγές
Τη στιγμή της πρώτης προσαγωγής πυροδότησε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις. Μάλιστα μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς.
>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟ
Συνολικά έγιναν δύο προσαγωγές διαδηλωτών από την περιοχή της Μεσαράς. Έκτοτε ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να αφεθούν οι συλληφθέντες ελεύθεροι.
Ώρα λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, προσεγγίζουν τους επικεφαλής των ΜΑΤ στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τόσο ο Μύρος Χιλετζάκης όσο και άλλοι συνδικαλιστές από την Κρήτη ζητούν συνάντηση με τον Βαγγέλη Αποστόλου.
Αλλά ξεκαθαρίζουν ότι το αίτημα τους αυτό δεν αφήνει έξω από τη συνάντηση τους δημοσιογράφους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης της Κρήτης και το κρατικό κανάλι για να δώσει υλικό στα ιδιωτικά των Αθηνών.
Αναστάτωσαν την Αθήνα
Και ξαφνικά, οι κρητικοί, σηκώνονται από τις καφετέριες και σχηματίζουν πορεία με φωνές και συνθήματα, αρχίζοντας να προχωρούν γρήγορα από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Η πορεία μετά από αρκετή ώρα, υπό το άκουσμα κρητικής μουσικής, μπλοκάρει στο τέλος της Παναγή Τσαλδάρη, κάτω από τα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί, κλούβες των ΜΑΤ κρατούν κλειστό το δρόμο. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, προσπαθεί να διεκδικήσει να φύγει μια αντιπροσωπεία των διαδηλωτών, πάντα παρουσία των δημοσιογράφων, για να συναντηθεί με τον Βαγγέλη Αποστόλου.
Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Και μετά από πολλές συζητήσεις, γύρω στις 3 το μεσημέρι, τα μέλη της συντονιστικής αποφασίζουν να επιστρέψει ο κόσμος πίσω στην Πλατεία Βάθης, για να γίνουν νέες προσπάθειες συνάντησης με τον υπουργό.
Η Αθήνα ήταν κυριολεκτικά ζωσμένοι από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Στη διάρκεια των γεγονότων, διαρκώς αγρότες έβαζαν φωτιά σε κάδους, ενώ έκαψαν συμβολικά και μια σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1392469&srv=364
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου