ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Σαλπάρουν οι αγρότες για την Αθήνα, τι προσδοκούν


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Μέχρι και την τελευταία στιγμή περιμένουν κόσμο στην απόβασή τους στην Αθήνα οι αγροτοσυνδικαλιστές της Κρήτης.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου θα αρχίσει από νωρίς σήμερα το απόγευμα να διαφαίνεται το μέγεθος των διαδηλωτών, που θα επιβιβαστούν απόψε στα καράβια της γραμμής, για να πάρουν μέρος στην αυριανή τους απόβαση στην Αθήνα, για να βρεθούν το πρωί έξω από τα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην πλατεία Βάθη. Ωστόσο, ήδη εκτιμάται ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα αν αρχίσουν και οι βροχές!



«Αν βρέξει, ο κόσμος θα είναι πολύ περισσότερος, απ' ότι αν συνεχιστεί και σήμερα η ξηρασία που χαρακτηρίζει τη φετινή χρονιά», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο αγροτοσυνεταιριστής και μέλος του Παγκρήτιου Συντονιστικού των αγροτών Μύρων Χιλετζάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτήν την περίοδο οι αγρότες, λόγω της ξηρασίας, βρίσκονται σε πολυήμερες αγροτικές εργασίες και συνεπώς πολύ πιο εύκολα θα πάρουν την απόφαση να μπουν στα καράβια αν θα βρέχει από το μεσημέρι και μετά. Επίσης, ανασταλτικός είναι ο παράγοντας της κακοκαιρίας που θα πλήξει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, την Αθήνα, αλλά και πάλι οι εκτιμήσεις είναι θετικές για τη συμμετοχή των Κρητικών.

Σε ό,τι αφορά τις ήδη συμπληρωμένες λίστες στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, οι πληροφορίες που μας έδωσε ο Μύρων Χιλετζάκης είναι πως σε επίπεδο νομού Ηρακλείου έχουν εγγραφεί για να πάρουν μέρος στην απόβαση περισσότεροι από 800 αγρότες, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι άλλων φορέων που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα των αγροτών.

Στην Ιεράπετρα, εξάλλου, έχουν καταγραφεί στην εκεί λίστα αγρότες που είναι περισσότεροι κατά 40% σε σχέση με την απόβαση του περυσινού Φεβρουαρίου.

Από το νομό Ρεθύμνου θα υπάρξει επίσης συμμετοχή, αλλά όχι τόσο μεγάλη, ενώ καλή αναμένεται η συμμετοχή του νομού Χανίων.

Αξίζει να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι γνωστές τυροκομικές εταιρείες έχουν προσφέρει προς τους αγωνιζόμενους αγρότες τυροκομικά προϊόντα για τις διατροφικές τους ανάγκες κατά το ταξίδι τους από και προς το Ηράκλειο, με τα πλοία της ΑΝΕΚ και των "Μινωικών Γραμμών".

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι για πρώτη φορά φέτος στον αγώνα των αγροτών συνεργάζονται και συμμετέχουν, τόσο με ανακοινώσεις τους όσο και με την παρουσία κόσμου από τους κλάδους που εκπροσωπούν, και οι εκπρόσωποι των άλλων μαζικών φορέων της Κρήτης, που βρίσκονται σε συνεχείς επαφές και συνεδριάσεις.


Σκέψεις, κινήσεις, ενδεχόμενα

Το πρώτο αγωνιστικό ραντεβού των αγροτών θα είναι αύριο το πρωί στην πλατεία Βάθη, έξω από τα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η εξέλιξη του αγώνα τους θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή που θα υπάρξει, αφού, εκτός από την Κρήτη, υπάρχουν και διαβεβαιώσεις συμμετοχής αγροτών από την Πελοπόννησο και τη βόρεια Ελλάδα.

Κανείς, δηλαδή, δεν αποκλείει τίποτα ως προς τις επιτόπου αποφάσεις, με τους διαδηλωτές να έχουν στο στόχαστρο της διαμαρτυρίας τους τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και τη Βουλή στην πλατεία Συντάγματος, χωρίς να λείπει από το στόχο της διαμαρτυρίας τους ακόμη και το Μέγαρο Μαξίμου!


Ψηφίσματα συμπαράστασης: Στο πλευρό των αγροτών οι φορείς

Με αφορμή την κινητοποίηση των αγροτών στην Αθήνα, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, εκπροσωπώντας τη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, εκφράζει την αλληλεγγύη του «στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν.

»Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ θα αφήσει χιλιάδες αγρότες ανασφάλιστους, η αύξηση της φορολογίας και του κόστους καλλιέργειας θα έχει σαν αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων αγροτών, με δραματικές συνέπειες για το κόστος και την ποιότητα της διατροφής των εργαζομένων στις πόλεις.

»Οι αγρότες μας και οι μικροκαλλιεργητές αποτελούν την παραγωγική βάση της χώρας μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εξόντωσή τους. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου καλεί την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μαζί με τον κλάδο του εμπορίου αποτελούν τους πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας».

* Η ΕΑΣΗ: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ηρακλείου αποφάσισε ότι θα παραμείνουν κλειστές όλες οι υπηρεσίες, τα καταστήματα και οι παραγωγικές της μονάδες για αύριο Τετάρτη 8 Μαρτίου, προκειμένου να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοί της στο παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, στην Αθήνα.

* Οι μικρομεσαίοι: Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Λασιθίου, με χθεσινή επιστολή της, δηλώνει ότι «στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού μας, της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδος στα δίκαια αιτήματά τους, ως προς τα εξοντωτικά μέτρα της κυβέρνησης, όπως το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Και τους συμπαραστέκεται σε όλους τους δίκαιους αγώνες τους, μιας και οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αυτοί που πρώτοι βίωσαν αλλά και συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τα αντιλαϊκά μέτρα εξόντωσης της κυβέρνησης, σε φορολογία και ασφαλιστικά ταμεία.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος μαζί με τους ελεύθερους επαγγελματίες αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της εθνικής μας οικονομίας».

* Οι "λαϊκατζήδες": Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές του Ηρακλείου δε στήνουν τους πάγκους τους για αύριο Τετάρτη, που θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Πρόκειται για τη λαϊκή αγορά της Τετάρτης, η οποία λειτουργεί σε δρόμους πέριξ της Παναγίτσας Μασταμπά, καθώς και στη Χριστομιχάλη Ξυλούρη. Την απόφαση αυτή έλαβε το Δ.Σ. των παραγωγών λαϊκών αγορών Ηρακλείου, με τον πρόεδρο Παντελή Παπαδάκη να καλεί τους παραγωγούς να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Ζητά, εξάλλου, τη συμπαράσταση και των εμπόρων των λαϊκών αγορών στη μάχη που δίνουν οι αγρότες ενάντια στο φορολογικό και ασφαλιστικό- "φωτιά".
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1391959&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: