Του Χριστόφορου Παπαδάκη |
«Μα η χώρα μας δεν παράγει πλέον τίποτα, ή σχεδόν τίποτα»... Μεγάλη αλήθεια, που λέγεται τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα... “φοριέται πολύ”, από ανθρώπους που τους αρέσει να το λένε για να κατηγορήσουν τους αγρότες.
Δεν είναι άμοιροι ευθυνών, βέβαια, οι αγρότες. Αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν η Ελλάδα άρχιζε να προσαρμόζεται στη γνωστή φράση «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ» και να τρώει τα παιδιά της, υπήρχαν πολλές και σοβαρές φωνές στον αγροτοκτηνοτροφικό χώρο, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την τότε κυβέρνηση (γνωστή και ως κυβέρνηση της “Αλλαγής”) να πάρει μέτρα κατά της ξέφρενης αύξησης των εισαγωγών, μείωσης των εξαγωγών μας και συρρίκνωσης της παραγωγής.
Το σχέδιο άρχιζε τότε αργά αλλά σταθερά να υλοποιείται. Και δε χρειάζεται να αμφισβητήσουμε καθόλου, γιατί είναι πάρα πολύ λογικό, αυτό που λένε κάποιοι, έστω για να δικαιολογήσουν την κυβέρνηση του Ανδρέα, ότι δηλαδή «αυτό το σχέδιο είχε ουσιαστικά στηθεί πολλά χρόνια πριν, ίσως και αμέσως με την έναρξη της μεταπολίτευσης»...
Αλλά μέσα στη δεκαετία του ’80, η ελληνική κοινωνία πραγματικά έγινε θεατής ενός μεγάλου εγκλήματος. Η απόλυτη επάρκεια της χώρας μας σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα χανόταν αργά αλλά σταθερά. Κι ενώ το τέλος της δύσκολης δεκαετίας του ’70 άφηνε πίσω του μια χώρα τραυματισμένη πολιτικά αλλά τουλάχιστον παραγωγική, όχι μόνο στα αγροτικά και ζωικά προϊόντα αλλά και στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά προϊόντα και αγαθά, η νέα δεκαετία, με τα γνωστά γεγονότα της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, σηματοδοτούσε την ανεπανόρθωτη μείωση της παραγωγής αγαθών.
Αυτό λοιπόν το «Είσαι στην ΕΟΚ, μάθε για την ΕΟΚ», η χώρα μας το έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Και θα συνεχίσει να το πληρώνει όσο ακολουθεί πιστά τις εντολές των Βρυξελλών. Μας είπαν να πάψουμε να παράγουμε για να εισάγουμε τα προϊόντα τους κι εμείς το κάναμε. Κλείσαμε τα εργοστάσιά μας, εγκαταλείψαμε την τεχνογνωσία μας, αφήσαμε να καταρρεύσει η γεωργική έρευνα, φέραμε “σαβούρες” από τις βόρειες χώρες και έμειναν τα δικά μας αγνά προϊόντα απούλητα, μέχρι που “έσβησε” η παραγωγή τους. Γι’ αυτό, όσοι κατηγορούν τους αγρότες ότι «δεν παράγουν» ας απαντήσουν επιτέλους στο ερώτημα... «Πόσο... “Ευρωπαίοι” είστε»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου