ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Τεράστια ζημιά από έναν παράλογο φόρο στο κρητικό κρασί


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Μεγάλη καταστροφή στον οινοπαραγωγικό τομέα για μόλις... 23,6 εκατομμύρια ευρώ, που θα μπορούσε το κράτος να τα βρει με πιο ανώδυνο τρόπο από άλλη δραστηριότητα, προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.



Τα αποτελέσματα αυτά αποκαλύπτει ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Ο διευθυντής της, μάλιστα, Παρασκευάς Κορδοπάτης μίλησε αναλυτικά στη "Νέα Κρήτη" χθες, φέρνοντας στη δημοσιότητα την πληροφορία ότι προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να επανεξετάσει τον ΕΦΚ στο κρασί, αμέσως μετά τη δεύτερη αξιολόγηση της οικονομίας, με ορατό πλέον το ενδεχόμενο να ξαναγυρίσουμε σε μηδενικό συντελεστή, πριν είναι πια αργά για το ελληνικό κρασί!

«Οι σημερινές πληροφορίες μάς λένε ότι, αμέσως μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο φόρος θα μπει στο "μικροσκόπιο"», αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Η ΚΕΟΣΟΕ είχε προειδοποιήσει για την κατάσταση αυτή από το Δεκέμβριο του 2015. Και σήμερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαθέτει, οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ στο κρασί ανήλθαν στο ύψος των 23,6 εκατ. ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών προϋπολόγιζε έσοδα 120.000.000 ευρώ (ΕΦΚ 40 €/HL), βασισμένα στην καθ' υπολογισμό επίσημη κατανάλωση βάσει των ισοζυγίων οίνου, που ανερχόταν κατά μέσο όρο στα 3.000.000 HL.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των συνεταιριστών, άνω του 65% της παραγωγής των σταφυλιών (οινοποιήσιμων και μη) διακινείται χωρίς να δηλώνεται, προκειμένου οι ιδιώτες που επιλέγουν αυτήν την οδό να αποφύγουν να πληρώσουν τα 20 λεπτά το λίτρο. Η ΚΕΟΣΟΕ ξεκαθαρίζει, μάλιστα, ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν τέτοια δυνατότητα και ως εκ τούτου δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος τους, πέρα βέβαια από την τεράστια φοροδιαφυγή σε βάρος του κράτους.


Το δίκαιο αίτημα

«Ο φόρος υπήρχε, αλλά ήταν μηδενικός. Υπάρχει σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά είναι μηδενικός. Εμείς λοιπόν ζητάμε την επαναφορά του μηδενικού συντελεστή», διευκρινίζει στη "Νέα Κρήτη" ο Παρασκευάς Κορδοπάτης.

Στο μεταξύ, να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο πρωθυπουργός διατύπωσε ρητά στη Βουλή ότι θα επανεξεταστεί ο ΕΦΚ στο κρασί.

«Πέραν της διαχειριστικής ζημιάς που δημιουργεί στα οινοποιεία, λόγω του μεγάλου διαχειριστικού κόστους του φόρου, δημιουργείται και η ζημιά στην οικονομία και το κράτος. Διότι έχουμε και πάρα πολύ μεγάλα φαινόμενα φοροδιαφυγής. Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο συνεταιριστικός χώρος δεν μπορεί να ενισχύσει την παραοικονομία, δηλαδή να διακινήσει το προϊόν χωρίς παραστατικά», λέει στην εφημερίδα ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ.


Εισαγωγές κρασιού... "μαύρες"

Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ελληνικό κρασί ενισχύει τις εισαγωγές του κρασιού, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τρίτες χώρες. Βέβαια, σήμερα οι εισαγωγές αυτές, όπως μας λέει ο κ. Κορδοπάτης, δεν είναι μεγάλες.

«Το κρασί στην ελληνική αγορά σήμερα πουλιέται σε πολλές περιπτώσεις σε χαμηλές τιμές, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος».

Αλλά προσθέτει ότι, όταν θα γίνουν εισαγωγές, αυτές θα είναι "μαύρες", από εμπορικά κυκλώματα που προσπαθούν να θησαυρίσουν φέρνοντας κρασιά τα οποία στη συνέχεια τα ελληνοποιούν. Μάλιστα, ο κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης μάς μίλησε για μια τέτοια περίπτωση στην Κρήτη το 2015, ενώ πρόσφατα εντοπίστηκαν περιπτώσεις με παράνομη εισαγωγή και διάθεση κρασιού που το έφεραν από τη Βουλγαρία. Αυτές οι περιπτώσεις εντοπίστηκαν στην Εύβοια και οι παρανομούντες τιμωρήθηκαν για λαθρεμπορία, όπως τονίζει ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ.

«Οι εισαγωγές οι επίσημες φέτος δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι γύρω στους 16.000 τόνους. Αλλά οι "μαύρες" εισαγωγές, ακριβώς επειδή δε δηλώνονται, δεν ξέρουμε σε τι ποσότητες ανέρχονται», επισημαίνει ο ίδιος.

«Το σίγουρο πάντως είναι ότι στην αγορά κυκλοφορούν κρασιά που δε δηλώνονται. Και θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι περίφημες ελληνοποιήσεις δεν είναι μόνο από τρίτες χώρες. Είναι και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα έλεγα κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ από τις τρίτες χώρες, κοντά έχουμε τα Σκόπια»...


ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Επιμένει η ΚΕΟΣΟΕ για νέες φυτεύσεις

Μπορεί να έχει πάρει απανωτά «όχι» από την Κομισιόν για τη χρηματοδότηση νέων φυτεύσεων οινάμπελων στη χώρα μας, αλλά δεν το βάζει κάτω η ΚΕΟΣΟΕ και επιμένει στο ίδιο αίτημα, αφού το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι τεράστιο.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα μας ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, «έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο του 2015 μια προσπάθεια, η οποία τώρα ουσιαστικά ολοκληρώνει τον κύκλο της, σχετικά με τη χρηματοδότηση των νέων αδειών φύτευσης, μιας και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης του εθνικού μας φακέλου δεν μπορούν να διαθέσουν πάνω από 10 με 16 εκατομμύρια ευρώ.

»Στην αρχή η Κομισιόν απάντησε αρνητικά, ενώ δεν είχε οικονομικό πλαίσιο για να στηρίξει την απάντηση αυτή. Αλλά δυστυχώς τον προηγούμενο μήνα ψηφίστηκε μια οδηγία που απαγορεύσει τη χρηματοδότηση των αδειών φύτευσης από τα κράτη-μέλη. Μέχρι τότε όμως, υπήρχε νομικό καθεστώς, όπου μπορούσαμε να το στηρίξουμε».

Κι ενώ η ΚΕΣΟΕ έστειλε μέσω του ελληνικού υπουργείου και επιστολή στον επίτροπο Γεωργίας, η Επιτροπή απάντησε αρνητικά για δεύτερη φορά.

Σήμερα έχει αρχίσει και μια τρίτη προσπάθεια. Αυτή τη φορά, το αίτημα έχει κατατεθεί από τον Ηρακλειώτη ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, υπό τη μορφή γραπτής ερώτησης.

Μέχρι σήμερα η Κομισιόν δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση αυτή. Αν και αυτή η προσπάθεια ναυαγήσει, η ΚΕΟΣΟΕ θα προχωρήσει σε πρόταση χρηματοδότησης των φυτεύσεων, από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1390803&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: