ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017

Καμπανάκι κινδύνου για τα φυτοφάρμακα

ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Η κατάχρηση των φυτοφαρμάκων στην Κρήτη στις εντατικές χημικές καλλιέργειες βρίσκεται πίσω από τη σταδιακή αύξηση της νοσηρότητας στο νησί, την υπογονιμότητα και τους παιδικούς καρκίνους.

 
Και είναι τεράστια η ανάγκη να στραφούμε σε ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, με αποκλειστικά βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Το συμπέρασμα αυτό, σε γενικές γραμμές, εξήχθη από την ημερίδα του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Αναλυτικότερα, τονίστηκε ότι, με βάση επιδημιολογικές μελέτες από το διεθνή και ελληνικό χώρο, τα φυτοφάρμακα ενοχοποιούνται για την κατακόρυφη αύξηση στις καρκινογενέσεις, αλλά και μεταβολικά νοσήματα, όπως ζαχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδή, κακοήθειες στην παιδική ηλικία και στειρότητα σε άνδρες και γυναίκες.
«Η πιθανότητα να νοσήσει από καρκίνο ένας άνθρωπος είναι περίπου 5-10%, βάσει κληρονομικότητας και DNA. Αυτή η πιθανότητα φτάνει στο 90% για κόσμο που έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.
Η διαδρομή όμως για να φτάσουμε στην εκδήλωση της νόσου είναι 15 με 25 χρόνια, οπότε τα "ίχνη του εγκλήματος" εξαφανίζονται για το γενικό πληθυσμό, όχι όμως και για τους επιστήμονες.
Πλέον έχουμε συνθέσει το "παζλ" κι έχουμε βρει τις αρχικές αιτίες όλων αυτών», τόνισε ο καρδιολόγος και μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Ανδρέας Γιαννόπουλος.
Ωστόσο, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι «οι χημικές βιομηχανίες, οι οποίες παράγουν τα προϊόντα αυτά, έχουν μέσα επιστήμονες, οι οποίοι είναι πληρωμένοι από αυτές για να βγάζουν ψεύτικες μελέτες. Έτσι παραπλανούν τον κόσμο.
Για παράδειγμα, μια πολύ βασική παραπλάνηση είναι ότι υπάρχει όριο ασφαλείας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ότι από μια ποσότητα και κάτω δήθεν είναι ασφαλής. Αυτό είναι μύθος, είναι παραπλανητικό, είναι αντιεπιστημονικό και χρήζει εισαγγελικής παρέμβασης.
Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικότερα και βλαπτικότερα κυρίως για το ενδοκρινολογικό μας σύστημα, όταν βρίσκονται σε απειροελάχιστες ποσότητες μέσα στο αίμα μας», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Δραματικές οι επιπτώσεις
"Οι επιπτώσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στα φυτοφάρμακα στην αύξηση νοσηρότητας και στο περιβάλλον" ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο παιδοχειρουργός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου και επίτιμο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας κ. Δημήτρης Πετράκης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πετράκης, κυρίως πλήττονται γυναίκες, με αύξηση των ποσοστών καρκίνου του μαστού, και παιδιά που εμφανίζουν κακοήθειες στην παιδική ηλικία.
Τα παιδιά είναι πολύ πιο εκτεθειμένα επειδή δεν έχουν τους μηχανισμούς άμυνας που έχουν οι μεγάλοι και εκτίθενται και μέσω της ενδομήτριας ζωής και μέσω του θηλασμού.

Υπογονιμότητα και στείρωση
Ειπώθηκε, εξάλλου, ότι το ποσοστό της στείρωσης στις γυναίκες αυξήθηκε κατακόρυφα από το 1970 και μετά, ενώ και το σπέρμα των ανδρών είναι περίπου ακατάλληλο για γονιμοποίηση σε ποσοστό 40% του ανδρικού πληθυσμού.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητα της γυναίκας να μείνει έγκυος, να κρατήσει το παιδί και να το γεννήσει υγειές, στοιχεία που σχετίζονται με την αλόγιστη χρήση των χημικών.
«Η Κρήτη είναι μια περιοχή με πολλές εντατικές χημικές καλλιέργειες. Υπάρχουν περιοχές προβληματικές, με σοβαρές επιβαρύνσεις στα εδάφη, στο νερό, ακόμη και στα ιζήματα του Λιβυκού Πελάγους», τόνισε ξεκάθαρα ο Δημήτρης Πετράκης.
«Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για να προστατεύσουμε τις επόμενες γενιές, διότι εμείς έχουμε εκτεθεί, αλλά αυτό μπορεί να μεταφερθεί γονιδιακά στις επόμενες γενιές», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι επιβάλλεται «να βρεθεί ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, που να εγγυάται καλλιεργητικό πλάνο με περιορισμό της χρήσης φυτοφαρμάκων».

«Χρειάζεται νέα στρατηγική»

Ενίσχυση βιολογικής καλλιέργειας
Ο Δημήτρης Πετράκης τόνισε ότι πληθυσμιακοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί, εμπορικοί, αναπτυξιακοί και κλιματικοί παράγοντες επιβάλλουν και στην Κρήτη τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής με ορθολογικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιορισμού χρήσης των φυτοφαρμάκων, τη δημιουργία καλλιεργητικού πλάνου, ενίσχυσης της βιολογικής καλλιέργειας, συνεργασίας επιστημόνων γεωπονίας, υγείας, περιβάλλοντος με τους φορείς της κυβερνητικής πολιτικής και τους εκπροσώπους των αγροτών.
Για να καταγραφεί και να αντιμετωπιστεί η μακροχρόνια έκθεση στα φυτοφάρμακα χρειάζεται βιοπαρακολούθηση των χρηστών και όσων έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα.
Επιβάλλεται να γίνουν επιδημιολογικές και κλινικές μελέτες, που να ερευνούν τη συσχέτιση έκθεσης και αύξησης νοσηρότητας. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα οδηγούν στην ανάγκη μείωσης χρήσης των φυτοφαρμάκων.
«Η ενίσχυση της οικολογικής γεωργίας με αρχές σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του παραγωγού και καταναλωτή θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων και θα αναδείξει την κρητική διατροφή μοχλό της αναγκαίας τουριστικής ανάπτυξης και παγκόσμιο διατροφικό πρότυπο.
»Η κρητική διατροφή δεν μπορεί να εννοηθεί με συμβατικά προϊόντα και φυτοφάρμακα, αλλά με εκείνα της οικολογικής γεωργίας», είπε ο γνωστός και δραστήριος επιστήμονας Δημήτρης Πετράκης, στην τοποθέτησή του στην ημερίδα στα Χανιά.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1395299&srv=364 

Δεν υπάρχουν σχόλια: