ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ο εφιάλτης επιστρέφει, οι βροχές που έπεσαν δεν επαρκούν

Ελιά - ελαιόδεντρο - ξηρασία
 

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
Το φάντασμα της... ξηρασίας αιωρείται ξανά πάνω από την Κρήτη... Την ίδια ώρα, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει "καλό" νερό. Το ίδιο και οι πηγές.

 
Αλλά αυτή η επάρκεια που υπάρχει (με εξαίρεση πάντοτε τις νότιες περιοχές του νησιού μας, όπου πάντα έχουμε το πρόβλημα με το νερό) δεν έχει σχέση με τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να διψούν.
Η "Νέα Κρήτη" αναδεικνύει σήμερα την υπόθεση αυτή, σε συνεργασία με γεωτεχνικούς, αλλά και ανθρώπους από τη μετεωρολογική επιστήμη και τον αγροτικό τομέα, ενώ δημοσιεύει και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις καλλιεργητικές δραστηριότητες που γίνονται αυτήν την περίοδο και εκείνες που πρέπει να γίνουν από τώρα μέχρι και το αμέσως προσεχές διάστημα.
Αλλά ας ξεκινήσουμε την ενημέρωση αυτή με τις πληροφορίες που καταγράψαμε από το μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, ο οποίος και ξεκαθαρίζει ότι είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα σχετικά με το αν θα έχουμε νερό ή όχι, μέχρι να μπει και επίσημα η ανοιξιάτικη περίοδος και φυσικά να αρχίσει το καλοκαιράκι.
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι πολύ καλός μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, μέχρι και μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Από 'κει και μετά, ίσως κάτι να αλλάξει. Ίσως... Είναι μακρινό όμως και δεν μπορούμε να πούμε κάτι», λέει στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Λέκκας.
«Πάντως όλες αυτές τις μέρες», λέει παρακάτω, «φαίνεται ότι ο καιρός θα είναι αρκετά καλός. Οι άνεμοι θα είναι εξασθενημένοι και οι θερμοκρασίες θα είναι σε λίγο υψηλά για την εποχή επίπεδα. Δηλαδή θα φτάνουν τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και το βράδυ θα έχει κάποια ψύχρα, αλλά και αυτή δε θα είναι πάρα πολύ έντονη»...

Οι κτηνοτρόφοι
«Αν άμεσα δε βρέξει, θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα», λέει στην εφημερίδα μας και ο κτηνίατρος-ερευνητής και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέκος Στεφανάκης.
Ιδιαίτερα μεγάλο θα είναι το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους, όπως μας λέει. «Ειδικά στο κομμάτι των κτηνοτροφικών φυτών, που ξέρω εγώ από πρώτο χέρι, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο. Διότι πάνω που πάνε να μεγαλώσουν, αφού τα είχαν καθηλώσει το κρύο και η παγωνιά, αν μείνουν χωρίς νερό, δε θα τα καταφέρουν. Διότι τώρα που πάνε να ανοίξουν, χρειάζονται νερό. Χρειάζονται λίπανση. Αλλιώς δεν προχωρούν», όπως επισημαίνει.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Αν δεν πέσουν όψιμα νερά, θα μείνουν νάνοι και θα μείνουν οι κτηνοτρόφοι μας μόνο με τα κόστη καλλιέργειας, αλλά και τα τρομακτικά κόστη αγοράς χρονδροειδών ζωοτροφών, που ήδη έχουν διατεθεί. Αυτό, αν το συνδυάσει κανείς και με τις χαμηλές τιμές των ζωικών προϊόντων, το σενάριο είναι εφιαλτικό για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων»...
Για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών μας, «είμαστε σε καλό στάδιο ως προς το νερό που θα αντλήσουμε. Όπως λένε οι συνάδελφοι γεωλόγοι, έχει γίνει ένας καλός εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Αλλά τα φυτά και οι καλλιέργειες χρειάζονται βροχές. Μέχρι το Μάιο μπορεί να βρέχει;».

Οι αγρότες
«Χρειάζονται όψιμα νερά για να αντεπεξέλθουν οι καλλιέργειες στις απαιτήσεις», λέει από την πλευρά του, συμφωνώντας με τον Αλέκο Στεφανάκη, ο τεχνολόγος γεωπόνος Άρης Κοζής.
«Και ευελπιστώ ότι θα έχουμε πάρα πολλά νερά ακόμη. Γιατί, αν μείνουμε έτσι, όντως οι καλλιέργειες θα δυσκολευτούν πάρα πολύ. Όλες οι καλλιέργειες. Και κυρίως οι ξηρικές. Και θα έχουν πρόβλημα μετά και οι γεωτρήσεις, αφού θα είναι αναγκασμένοι οι αγρότες να τραβούν νερό για να καλύψουν τις ανάγκες των καλλιεργειών τους».
Όπως εξηγεί στο σημείο αυτό, οι παραγωγοί σε γενικές γραμμές δεν ποτίζουν σωστά τις καλλιέργειές τους. «Αλλά θα πρέπει να γίνεται και μια σχετική οικονομία στο πότισμα και να ποτίζουμε ορθολογικά, όπως κάνουν στο Ισραήλ, όπως κάνουν στην Κύπρο. Να εκτιμούμε το νερό. Γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε προβλήματα».

Στις ελιές
Στο μεταξύ, ιδιαίτερα για τα ελαιόδεντρα, έχει μεγάλη σημασία να έρθουν όψιμες βροχές, όχι όμως χαλάζι. Κι αυτό διότι η ανθοφορία τους είναι τέτοια, που μας δείχνει ότι του χρόνου θα έχουμε βεντέμα στο λάδι, αρκεί να έχουμε φέτος σύμμαχο τον καιρό.
«Ήδη φαίνεται πως τα δέντρα θα έχουν πολλή παραγωγή, αρκεί να βοηθήσει ο καιρός», όπως λέει ο Άρης Κοζής. «Αλλά, εκτός από το χαλάζι, που δε θα θέλαμε να έχουμε, δεν πρέπει να έχουμε ούτε νοτιάδες στην περίοδο της ανθοφορίας και ούτε βέβαια κάποιες ζέστες. Μέχρι στιγμής, πάντως, μας δείχνουν τα δέντρα ότι θα μας δώσουν πολύ καλή παραγωγή»...
Την ίδια διαπίστωση κάνει στη "Νέα Κρήτη" και ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Καμπιτάκης. «Όπου έχουμε πρώιμες περιοχές, δείχνουν οι ελιές ότι θα είναι γεμάτες. Από 'κει και μετά αυτό εξαρτάται από ένα σωρό παράγοντες. Πέρα από την ξηρασία, θα εξαρτηθεί και από το δάκο αν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την καλή παραγωγή του ελαιοκάρπου μέχρι και την ώρα της συγκομιδής», λέει ο κ. Καμπιτάκης και προσθέτει: «Τώρα στις περισσότερες περιοχές έχει κάνει ένα μήνα να βρέξει.
»Ο Φεβρουάριος δεν έβγαλε καθόλου νερά. Και αν συνεχίσει έτσι, δε γίνεται να μείνουν οι καλλιέργειες 10 μήνες μετά χωρίς νερό. Βέβαια, το ότι εμπλουτίστηκαν οι γεωτρήσεις και μαζεύτηκε νερό στα φράγματα από το φετινό χειμώνα, αυτό δεν αμφισβητείται. Αλλά ο μεγάλος όγκος των καλλιεργειών που δεν ποτίζεται θα ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν και πέρυσι»!

Καλλιεργητικές δραστηριότητες: Τι φυτεύουμε την άνοιξη
Στο ερώτημά μας αν ο αγροτικός κόσμος μπορεί από τώρα να ετοιμάζεται για τις φυτεύσεις της άνοιξης, ο Άρης Κοζής μάς είπε ότι ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει, αν και είναι λίγο νωρίς.
Βέβαια, αυτήν την περίοδο μπορούμε να φυτεύσουμε τα πρώτα κολοκύθια, καθώς και ντομάτα, όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ καλά είναι τώρα να αρχίσουμε και τις σπορές ή αλλιώς τις λεγόμενες "πρασές", για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δημιουργίας σπορόφυτων, προκειμένου να φυτέψουμε στη συνέχεια στο χώμα.
Για τη λίπανση, ο κ. Κοζής ξεκαθαρίζει ότι, αν είναι ποτιστική μια καλλιέργεια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνθετικό λίπασμα. Διαφορετικά, μια καλή και φτηνότερη λύση είναι η αμμωνία, τόσο στην ελιά όσο και στο αμπέλι, που λειώνει εύκολα και την έχουν μεγάλη ανάγκη τα φυτά, ώστε να πετάξουν καινούργια βλάστηση για την επόμενη χρονιά.
«Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα λίπασμα έχουν βάλει μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί, που βγάζουν αρκετό λάδι. Και όσοι έχουν μια δεύτερη εργασία ή μια καλή σύνταξη», σύμφωνα με το γεωπόνο.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1390813&srv=95 

Δεν υπάρχουν σχόλια: