"Χρυσάφι", που τα αποτελέσματά του θα φανούν πάρα πολύ γρήγορα, λόγω καρποφορίας, ζωντάνιας, ποσότητας και ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, χαρακτηρίζεται η βροχή των τελευταίων ημερών, σε μια περίοδο που η φύση είχε αρχίσει και πάλι να διψάει, επειδή είχε περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν είχε βρέξει, αλλά υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες.
Έτσι, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, φέτος εξελίσσονται οι καιρικές συνθήκες για όλες τις καλλιέργειες της Κρήτης με τις καλύτερες προοπτικές, τόσο για τα κτηνοτροφικά φυτά, όσο και για τις ελιές, τα αμπέλια και τα ανοιξιάτικα είδη κηπευτικών.
Η "Νέα Κρήτη" επικοινώνησε με γεωτεχνικούς και μεταφέρει σήμερα σημαντικές πληροφορίες, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγρότες που επιθυμούν από τώρα και μετά να προχωρήσουν σε καλλιέργειες και σε γεωργικές εργασίες προετοιμασίας του εδάφους, αλλά και γενικότερα στους αγρότες σε θέματα φύτευσης, καλλιέργειας και παραγωγής.
«Μοναδικά θετικά»...
«Μοναδικά θετικά εξελίσσονται ο καιρός», είπε στη "Νέα Κρήτη" ο κτηνίατρος και πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.
«Έχει κάνει πάρα πολλά νερά. Είναι χαρά. Για την Κρήτη βρέχει "χρυσάφι" αυτές τις μέρες. Και αν εξαιρέσει κανείς κάποιες καταστροφές, γενικά είναι μια πάρα πολύ καλή εξέλιξη του καιρού», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, «από αυτές τις βροχές ευνοούνται πάρα πολύ, όλες οι καλλιέργειες. Καταρχήν θα προχωρήσουν οι δεντρώδεις καλλιέργειες (αμπέλια, ελιές κ.λπ). Και ασφαλώς θα πάνε πολύ ψηλά και τα κτηνοτροφικά φυτά»... Στο ερώτημα μας αν αυτά τα νερά είναι αρκετά πριν μπούμε για τα καλά στην περίοδο της άνοιξης, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ απαντά πως «χρειαζόμαστε κι άλλο νερό. Από 'δω και πέρα, όσο πιο συχνά βρέχει, τόσο πιο καλά είναι», καταλήγει χαρακτηριστικά.
Σπορές και φυτεύσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι όμως και οι απαντήσεις που δίνει στη "Νέα Κρήτη" η γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου, που μαζί με τον Μανόλη Βαρδάκη εκπροσωπεί την εναλλακτική κοινότητα "Πελίτι" στο Ηράκλειο, με εθελοντική δουλειά, κάνοντας παραγωγή σπόρων, με τους οποίους στη συνέχεια τροφοδοτούν δωρεάν όσους ενδιαφέρονται, στο δίκτυο που έχουν δημιουργήσει, και το οποίο διευρύνεται διαρκώς. Ανάλογα δίκτυα διαθέτει η οργάνωση αλλά και άλλες ομάδες σε ολόκληρη τη χώρα, με τους παραγωγούς να αναλαμβάνουν την υποχρέωση, φυτεύοντας τους σπόρους που παρέλαβαν, να προχωρούν και οι ίδιοι στη συνέχεια σε νέα παραγωγή σπόρων (κρατώντας "σπορικά"), τους οποίους και να διακινούν σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους.
Για τη δυνατότητα να γίνουν σπορές στην παρούσα φάση, παρά τις βροχές, σε είδη ανοιξιάτικα, όπως τα κολοκύθια, οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες, τα καρπούζια, τα πεπόνια κ.ά., η γνωστή και εργατική γεωπόνος απαντά ότι δεν επηρεάζονται οι σπορές αυτές από τις βροχές. Αλλά το πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη μιας σποράς είναι ο παγετός.
«Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος ο καιρός ότι έχει στρώσει και είναι ανοιξιάτικος από άποψη θερμοκρασιών. Για το λόγο αυτό, δημιουργούμε σπορεία σε χώρους επιλεγμένους και σκεπασμένους με νάιλον. Τα σπορεία θέλουν προφύλαξη, γιατί μιλάμε τώρα για καλοκαιρινά φυτά. Και όταν βγουν τα φυτά, τα μεγαλώνουμε μέχρι το στάδιο που θέλουμε και στη συνέχεια τα παίρνουμε και τα φυτεύουμε στο χωράφι. Ή τα κρατάμε μέσα στον ελεγχόμενο χώρο, μέχρι να γλυκάνει ο καιρός και να ετοιμάσουμε τα χωράφια για να τα φυτέψουμε»...
Ωστόσο, αν ο καιρός συνεχίσει να έχει χαμηλές θερμοκρασίες, τότε με νάιλον μπορούμε να κάνουμε χαμηλή κάλυψη στα φυτά για να τα προφυλάξουμε από ενδεχόμενο παγετό.
Όπως εξηγεί η κ. Χατζηγεωργίου, η χαμηλή κάλυψη είναι περισσότερο απαραίτητη για τα κολοκύθια, που είναι περισσότερο ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες.
«Τα σκεπάζουμε για να τα προφυλάξουμε και τα ξεσκεπάζουμε όταν βελτιωθεί ο καιρός», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
Καλό κάνουν οι βροχές για τη σπορά
Σε ό,τι αφορά τη σπορά, η Στέλλα Χατζηγεωργίου τονίζει ότι οι βροχές όχι μόνο δε δημιουργούν πρόβλημα, αλλά αντιθέτως έχουν πολλαπλά οφέλη.
«Κάνουν καλό και στα χωράφια που θα κάνουμε τις φυτεύσεις, είτε στα κηπευτικά, είτε στα σιτηρά και τα όσπρια, είτε στις ελιές και τα αμπέλια. Αλλά υπάρχει μεγάλο όφελος και για τους μελισσοκόμους. Είχαν αγχωθεί όσο καιρό δεν έβρεχε. Γιατί, αν δε βρέξει να υπάρξει βλάστηση να ανθίσουν τα φυτά, θα υπήρχε πρόβλημα και στις μέλισσες».
Έτσι, η ίδια καλεί τους αγρότες να φυτεύουν σε σπορεία τα καλοκαιρινά κηπευτικά, ενώ όσοι επιθυμούν, κάποια είδη μπορούν να τα φυτέψουν αργότερα κατευθείαν στη γη, βάζοντας το σπόρο στο χώμα.
«Το σίγουρο είναι όμως ότι τώρα σε σπορεία πρέπει να μπουν οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες, που είναι μικρά σποράκια και δεν μπαίνουν κατευθείαν στο χώμα», εξηγεί η κ. Χατζηγεωργίου.
Μπαίνουν εξάλλου τώρα, αλλά και λίγο αργότερα κατευθείαν στο χώμα, οι κολοκυθιές και τα αγγουράκια, ενώ σε ό,τι αφορά το καρπούζι και το πεπόνι, ένας επαγγελματίας που θέλει να έχει πρώιμη παραγωγή μπορεί να βάλει τώρα το σπόρο στο κυπελάκι, αλλά έχει περιθώριο και για αργότερα.
«Αυτά βγαίνουν και γρήγορα. Μπορεί δηλαδή αυτά τα είδη να είναι έτοιμα για φύτευση και σε δύο εβδομάδες και, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος καιρός την περίοδο εκείνη, τότε θα μπορεί ο παραγωγός να τα βάλει στο χωράφι και να κάνει και χαμηλή κάλυψη για να τα προφυλάξει».
Στο σημείο αυτό, η ίδια ξεκαθαρίζει ότι μέχρι και τις αρχές Απριλίου παρατηρούνται πολλές φορές φαινόμενα παγετού σε διάφορες περιοχές της Κρήτης. Στο μεταξύ, τα κολοκυθοειδή σε μορφή σπόρου βγαίνουν πιο γρήγορα από τα ντοματοειδή. Αλλά πάντα ο χρόνος εξαρτάται από τις θερμοκρασίες. Συνήθως τα κολοκυθοειδή βλασταίνουν σε 4-5 μέρες από τη στιγμή της φύτευσης, ενώ μετά από περίπου 10 μέρες έχουν μεγαλώσει στο στάδιο της μεταφύτευσης από το κυπελάκι στο χώμα. Τα ντοματοειδή μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 15 με 20 μέρες τουλάχιστον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου