ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να...ξηλωθούμε

ενφια  χρημα κομπιουτερακι ευρω

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Όσο και να θέλουμε να "ξεχάσουμε" αυτές τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, κάτι που θα μας συνιστούσαν οι κάθε λογής "ειδικοί", που επικαλούνται τη... «θετική ενέργεια», την «καλή διάθεση» και όλα τα σχετικά, υπάρχουν κάποια πράγματα που δε μας αφήνουν, όπως οι... φορολογικές υποχρεώσεις μας. 

 
Μην ξεχνάμε, δηλαδή, ότι ως το τέλος του χρόνου υπάρχουν "εκκρεμότητες" που, αν τις ξεχάσουμε, θα... τις θυμηθούμε θέμε δε θέμε όταν θα μας έρθουν... τα "ραβασάκια" με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις!
Ας ξεκινήσουμε από τα τέλη κυκλοφορίας. Όπως μας... υπενθυμίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, που τελειώνει και ο χρόνος (και για την ακρίβεια την ερχόμενη Παρασκευή, γιατί Πρωτοχρονιά έχουμε την Κυριακή θα συμπληρώναμε εμείς), λήγει η προθεσμία. Και αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν θα δοθεί παράταση. Ενδεχομένως, εάν μείνουν πολλοί χωρίς να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας τους, να δοθεί και φέτος παράταση. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε από αυτή τη στιγμή»...
Αλλά ξεκαθαρίζει στο σημείο αυτό ότι επίσημα η Γενική Γραμματεία του αρμόδιου υπουργείου έχει δηλώσει ότι δε θα δοθεί παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Βέβαια, αυτό ανακοινώνουν κάθε χρόνο και στη συνέχεια κάνουν πίσω. Αλλά είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το γνωρίζει και να πάρει αυτό το ρίσκο.
Για το ύψος των τελών κυκλοφορίας, ο Παύλος Μπαριτάκης ξεκαθαρίζει ότι «είναι τα ίδια. Δεν έχουμε αλλαγές»...

Τα ισχύοντα πρόστιμα
Τώρα, αν δεν πληρωθούν ως το τέλος του χρόνου; Το πρόστιμο είναι ίσο με το ύψος των τελών που θα έπρεπε να είχε εξοφληθεί. Πιο αναλυτικά, η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι: Τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του οχήματος εντός του έτους.
Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των τελών κυκλοφορίας για Ι.Χ. αυτοκίνητο, προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τα οφειλόμενα τέλη, δηλαδή το συνολικό ποσό που πρέπει να πληρώσει ο κάτοχος του οχήματος ισούται με το διπλάσιο των αναλογούντων τελών κυκλοφορίας.
Από τη στιγμή που βεβαιώνεται χρέος αποτελούμενο από το αναλογούν ποσό τελών κυκλοφορίας και από το προβλεπόμενο πρόστιμο, ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να εξοφλήσει εφάπαξ το συνολικό ποσό τελών και προστίμου μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει και δεν πληρωθεί το οφειλόμενο ποσό, τότε αυτό καθίσταται ληξιπρόθεσμο και επιβαρύνεται περαιτέρω με μηνιαίους τόκους. Μπορεί, δε, να ρυθμιστεί έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις, με βάση την «πάγια ρύθμιση» του Ν. 4152/2013. Η πάγια ρύθμιση προβλέπει 12 δόσεις για τις περισσότερες οφειλές και 24 δόσεις για τις έκτακτες οφειλές, όπως είναι αυτή από τα προσαυξημένα τέλη κυκλοφορίας.
Δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος εάν δεν καταβληθούν προηγουμένως τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου λαμβάνει χώρα η μεταβίβαση και τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενων ετών, τα οποία τυχόν οφείλονται για το χρόνο που το όχημα βρισκόταν στην κατοχή του μεταβιβάζοντος, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις προστίμων.

Ο ΕΝΦΙΑ
Επίσης, μην ξεχνάμε ότι μέχρι την Παρασκευή (αφού οι δύο τελευταίες μέρες είναι το Σάββατο και η Κυριακή) πρέπει να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για την τέταρτη και προτελευταία δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται στα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ.

Άλλοι φόροι
Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, μέχρι την Παρασκευή είναι και η δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το συνολικό ποσό της δόσης που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται στα περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, ο ΦΠΑ φορολογικής περιόδου Νοεμβρίου των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Στο μεταξύ, οι φορολογούμενοι που αδυνατούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές τους οφειλές έχουν στη διάθεσή τους δύο δυνατότητες:
- Να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης τμηματικής εξόφλησης οφειλών προς το Δημόσιο. Η ρύθμιση επιτρέπει την εξόφληση των οφειλών σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις (ή 24 δόσεις στις περιπτώσεις έκτακτων φορολογικών υποχρεώσεων).
- Να κάνουν χρήση των προγραμμάτων εξόφλησης φορολογικών οφειλών μέσω πιστωτικών καρτών σε έως και 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Ο συνολικός φορολογικός λογαριασμός που πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με το capital.gr, ξεπερνά τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ

Προσοχή στις δόσεις
Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως όσοι έχουν ενταχθεί στις 12 και τις 100 δόσεις πληρωμής των φορολογικών τους οφειλών προς το Δημόσιο;
Ο κ. Μπαριτάκης εξηγεί ότι «το πρόγραμμα των 12 δόσεων, ακόμη και αν κάποιος χάσει την καταβολή μιας δόσης, δεν ακυρώνεται. Απλώς παίρνει στη συνέχεια προσαύξηση. Αλλά το πρόγραμμα των 100 δόσεων στην περίπτωση αυτή χάνεται».
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1375867&srv=364

Δεν υπάρχουν σχόλια: