ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Κάλεσμα ξεσηκωμού του αγροτικού κόσμου εδώ στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα, για την ανατροπή της σημερινής αγροτικής πολιτικής, απευθύνει μέσω της "Ν.Κ." το μέλος του Συντονιστικού της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος θα βρεθεί σήμερα στον τόπο μας, για να συμμετάσχει σε παγκρήτια αγροτική σύσκεψη στις Αρχάνες, που συγκαλεί η Παγκρήτια Σύσκεψη των Χανίων της 28ης Νοεμβρίου.
Ενόψει της σημερινής σύσκεψης, στην οποία συμμετέχουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Αστερουσίων, Καζαντζάκη, Αρχανών και Αρκαλοχωρίου και θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, στο παλιό δημοτικό σχολείο Αρχανών, ο Βαγγέλης Μπούτας έδωσε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη "Ν.Κ.".
Με το γνώριμο, χειμαρρώδες ύφος του, ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας καυτηριάζει πρόσωπα και καταστάσεις στο αγροτικό μέτωπο. Εμφανίζεται καταπέλτης για την κάθε άλλο παρά αριστερή - όπως χαρακτηριστικά αναφέρει - κυβέρνηση και την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται στον αγροτικό τομέα. Την ίδια ώρα, δεν παραλείπει να στείλει τα δικά του μηνύματα προς τους αγροτοσυνδικαλιστές και προς τον αγροτικό κόσμο του νησιού.
* «Πρώτη φορά Αριστερά». «Δεύτερη φορά Αριστερά». Δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει και... τρίτη... Αλλά η θέση του Έλληνα αγρότη, πόσο... "αριστερά" έχει βρεθεί, κύριε Μπούτα, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι σήμερα; Διότι, όλοι θυμόμαστε τις μεγαλόστομες δεσμεύσεις που είχαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και προσωπικά τον Βαγγέλη Αποστόλου, για κρατική στήριξη της παραγωγής των προϊόντων.
«Καλά, το ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ουδεμία σχέση έχει με την πραγματική Αριστερά το κατάλαβαν, πλέον, και οι πιο ευκολόπιστοι. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι πολλοί και μέσα στους αγρότες είχαν πιστέψει - είχαν ελπίσει να πω καλύτερα - πως μ' αυτήν την κυβέρνηση κάτι θα άλλαζε προς το καλύτερο για το λαό. Όμως, μας πήγαν στα χειρότερα. Γιατί τούτοι εδώ οι "αριστεροί" ήρθαν για να κάνουν τη "βρόμικη δουλειά". Δηλαδή, να πάρουν τα ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, που απαιτούσαν όχι μόνο οι λεγόμενοι Θεσμοί, αλλά και η ντόπια πλουτοκρατία. Αυτά τα μέτρα που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., έτσι όπως είχαν ξεφτιλιστεί και ξεπέσει στα μάτια του κόσμου, δεν μπορούσαν να τα πάρουν, κι αν το τολμούσαν, θα ξεσηκώνονταν και οι πέτρες.
Όσο για τις "δεσμεύσεις" της κυβέρνησης προς τους αγρότες, "λόγια του αέρα" ήταν και πάνε. Οφείλω, όμως, να αναγνωρίσω ότι τούτοι οι κυβερνώντες έχουν αποδειχτεί "μαστόρια" στα ψέματα και "ξεφτέρια" στην πολιτική απατεωνιά. Υπόσχονται τα πάντα και όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα απ' αυτά, αλλά κάνουν τα αντίθετα.
Κρατική στήριξη στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Όμως δεν αφορά στο μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο, που παλεύει μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να έχει παραγωγή, για να την πουλήσει για να ζήσει την οικογένειά του. Αφορά μια χούφτα μεγαλοαγροτών-αγροτοκαπιταλιστών. Αυτοί οι λίγοι είναι που παίρνουν τη "μερίδα του λέοντος" των κοινοτικών επιδοτήσεων/ενισχύσεων (το 20% των δικαιούχων που είναι "μεγάλοι" παίρνουν το 80% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων και το υπόλοιπο 20% το μοιράζεται το 80% των αγροτών που είναι μικρομεσαίοι), αυτοί καρπώνονται τις κρατικές ενισχύσεις που δίνονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων κ.ά.
Τους μικρομεσαίους αγρότες το κράτος όχι μόνο δεν τους βοηθάει να παράγουν, αλλά στην ουσία τους εμποδίζει. Οι ελληνικές κυβερνήσεις - και η σημερινή - εφαρμόζουν την ΚΑΠ της Ε.Ε., που επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή πολλών προϊόντων και πρόστιμα συνυπευθυνότητας σε όσους υπερβούν το πλαφόν, καθώς και περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχουν εγγυημένες κατώτερες τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα ο αγρότης που παράγει να βρίσκεται "όμηρος" της "ελεύθερης" αγοράς, η οποία, ω του θαύματος, ποτέ δε λειτουργεί υπέρ του, αλλά πάντα υπέρ του εμποροβιομήχανου, αφού επιβάλλει χαμηλές τιμές για τον παραγωγό και πολύ υψηλές για τον καταναλωτή αγροτικών προϊόντων. Επομένως, ο μικρομεσαίος αγρότης, ακόμη κι αν, ξεπερνώντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια, καταφέρει να έχει καλή παραγωγή, πάλι θα έχει πρόβλημα μ' αυτές τις χαμηλές τιμές».
* Υπάρχει έντονη κριτική στο πρόσωπο του Βαγγέλη Αποστόλου. Λένε οι συνδικαλιστές των αγροτών της Κρήτης ότι δεν έχει ξαναπεράσει από το υπουργείο άλλος υπουργός με τόσο... ανύπαρκτο έργο για την ύπαιθρο. Πείτε μας την προσωπική σας άποψη.
«Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα προσώπου, αλλά πολιτικής. Όποιος και να ήταν ο υπουργός, αυτήν την πολιτική θα εφάρμοζε. Ο Βαγγέλης Αποστόλου επιλέχθηκε γι' αυτή τη θέση, προκειμένου να υπηρετήσει την πολιτική συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Αυτή την πολιτική θέλουν τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές, αυτή την πολιτική θέλει η Ε.Ε. Αυτή εφαρμόζουν η κυβέρνηση και ο Β. Αποστόλου, με συνέπεια και ζήλο.
Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, όλα τα μέτρα που παίρνονται, στο πλαίσιο της ΚΑΠ της Ε.Ε. και των μνημονίων, στον "ντόρο" αυτής της πολιτικής στόχευσης κινούνται.
Αυτό που θα 'θελα να πω, ιδιαίτερα, για τον Βαγγέλη Αποστόλου, είναι ότι δεν επιλέχθηκε τυχαία σ' αυτή τη θέση, καθώς ασχολούνταν με τα "αγροτικά" και πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την κυβέρνηση και είχε αποκτήσει τη γνώση και την πείρα που θα του χρειαζόταν...».
* Μιλήστε μας για τις περιοδείες που κάνετε. Τι λέει ο κόσμος; Βρίσκεται σε μια φάση παναγροτικού ξεσηκωμού; Και πώς θα εκδηλωθεί ο ξεσηκωμός αυτός στο επόμενο διάστημα;
«Ο κόσμος υποφέρει, "σκούζει απ' τα πλευρά", όπως λέμε στη Θεσσαλία, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Στις επαφές που έχουμε, ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, με τους αγρότες σ' όλη τη χώρα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει οργή και αγανάκτηση για την κυβέρνηση και την πολιτική της, και απλώνονται οι αγωνιστικές διαθέσεις. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες συνειδητοποιούν πού βρίσκεται η "πηγή" των προβλημάτων τους, ποιοι είναι οι πραγματικοί αντίπαλοί τους και ποια η ουσιαστική διέξοδος.
Η "πηγή" βρίσκεται στην ΚΑΠ της Ε.Ε. Αντίπαλοι είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές, που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας, οι τραπεζίτες με τα επιτόκια και το κράτος με τους φόρους που μας "πίνουν το αίμα", οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που ψηφίζουν και εφαρμόζουν τα μνημόνια. Και η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, στην προοπτική μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, προς όφελος του λαού μας.
Αυτό το διάστημα, στη Θεσσαλία, εδώ στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιούνται, κατά τόπους, κινητοποιήσεις, με το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε καθορίσει και με ιδιαίτερα, τοπικά αιτήματα. Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, θα γίνει πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η οποία θα αποφασίσει κλιμάκωση με πανελλαδικό συντονισμό μετά τις γιορτές. Στόχος μας είναι να στήσουμε μπλόκα από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο.
Αντιδρώντας η κυβέρνηση, ξεκίνησε επικοινωνιακή εκστρατεία εναντίον, με στόχο να σταματήσει τον αγώνα μας. Χρησιμοποιεί κάθε μέσο που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Την παραπληροφόρηση μαζί με τα τάματα, τη συκοφαντία μαζί με τα καλοπιάσματα, την πρόσκληση σε διάλογο μαζί με τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Θα τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι κι έχουμε, πλέον, την εμπειρία. "Όπλο" μας είναι η συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτή η συμμαχία δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα μας. Γι' αυτό εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας στους απεργούς ναυτεργάτες και καταγγείλαμε την κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά τους και, ταυτόχρονα, υποκινεί τον κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον τους».
* Πώς φτάσαμε σήμερα ως χώρα να εισάγουμε σχεδόν τα πάντα; Ευθύνες Ε.Ε. και ελληνικών κυβερνήσεων. Μια πολιτική που φαίνεται να συνεχίζεται. Πόσο επικίνδυνη, αλήθεια, είναι για το "αύριο" του λαού μας; Ή μήπως ό,τι είχαμε να χάσουμε, το χάσαμε;
«Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν και συνεχίζονται. Η Ελλάδα, πριν μπει στην ΕΟΚ το 1981, είχε πλεονασματικό εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο και πάνω από 1.000.000 ενεργούς αγρότες. Η συμμετοχή της στην ΕΟΚ και μετέπειτα στην Ε.Ε. έφερε πολύ μεγάλο έλλειμμα στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο, ενώ ξεκληρίστηκαν κοντά στα 500.000 αγροτικά νοικοκυριά. Όπως σας είπα, η ΚΑΠ της Ε.Ε. επιβάλλει περιορισμούς στις καλλιέργειες και ποσοστώσεις στην παραγωγή, ενώ, στο πλαίσιο της "ελεύθερης" αγοράς, καταργήθηκαν οι εθνικοί δασμοί και απελευθερώθηκαν οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουμε από εισαγόμενα.
Αυτή η πολιτική είναι, πράγματι, επικίνδυνη για το "αύριο" του λαού μας, καθώς εντείνει τη διατροφική του εξάρτηση από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές και, μάλιστα, με προϊόντα πανάκριβα και αμφιβόλου ποιότητας. Αν φύγουμε "από τη μέση" οι μικρομεσαίοι αγρότες και η παραγωγή περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια των μονοπωλίων, τότε αυτός ο κίνδυνος θα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Επομένως έχουμε κι άλλα να χάσουμε, κι αν δεν αγωνιστούμε, θα τα χάσουμε κι αυτά».
«Έρχεται δύσκολη χρονιά για τους αγρότες»
* Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δραματικός για όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Αλλά για τους αγρότες, μήπως θα είναι ακόμη χειρότερος και γιατί;
«Από τις αρχές του νέου χρόνου οι αγρότες θα νιώσουμε ακόμα πιο έντονα στο πετσί μας τα μέτρα- "καταιγίδες" που έχουν παρθεί. Θα κληθούμε να πληρώσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, που θα φτάσουν, σταδιακά, μέχρι το 2022 στο 27% του εισοδήματος, ενώ αμέσως θα πληρώσουμε την αύξηση 6,95% στις ασφαλιστικές εισφορές για την Υγεία. Στο νέο έτος, ο συντελεστής φορολόγησης θ' ανέβει από το 13% στο 22% κι έπονται αργότερα κι άλλες αυξήσεις, ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης κανείς αγρότης δε θα γλιτώσει από το φόρο, κι ας λέει ο Βαγγέλης Αποστόλου ότι το 95% των αγροτών όχι μόνο δε θα πληρώσει φόρο, αλλά θα πάρει και επιστροφή. Ένα ακόμη ψέμα απ' αυτά που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, και στα οποία διακρίνεται ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος υπουργός.
Ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια αυξάνεται στο 24%, καταργείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, εκτοξεύεται στα ύψη η τιμή του αγροτικού ρεύματος, επιβάλλεται πρόσθετο "περιβαλλοντικό" τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης, φόρος στο κρασί και στο τσίπουρο. Ο ΕΝΦΙΑ, που θα ήταν το πρώτο που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας, "ζει και βασιλεύει" και επεκτείνεται, παραμένουν τα χαράτσια για τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, τα ψεκαστικά μηχανήματα κ.ά.
Από την άλλη, οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα και οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις πετσοκόβονται.
Όλα αυτά κι άλλα πολλά, που δεν αφορούν μόνο τους αγρότες, αλλά όλα τα λαϊκά στρώματα, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή στα χωριά, όπου πολλοί δεν έχουν πια ούτε το φαΐ της ημέρας...».
«Από το κακό στο χειρότερο»
* Ποια είναι η "λύση" του αγροτικού ζητήματος στη χώρα; Τι μπορούμε να κάνουμε σε σχέση με τις Βρυξέλλες; Να διεκδικήσουμε μια καλύτερη Κοινή Αγροτική Πολιτική; Υπάρχουν περιθώρια; Η Κρήτη ήδη έχει χάσει πάνω από το 50% των επιδοτήσεων που ελάμβανε μέχρι και το προηγούμενο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης!
«Καλύτερη ΚΑΠ της Ε.Ε. για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν μπορεί να υπάρξει και όσοι το ισχυρίζονται κοροϊδεύουν αισχρά τον αγροτικό κόσμο. Οι αλλαγές που γίνονται σε κάθε αναθεώρηση είναι προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο. Οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις μειώθηκαν, ήδη, πάνω από 30% και μέχρι το 2019, που θα γίνει νέα αναθεώρηση, η μείωση υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 60%.
Σε σχέση με τις Βρυξέλλες, όπως λέτε, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παλέψουμε για την ανατροπή της ΚΑΠ».
* Υπάρχει "αύριο" στον Έλληνα αγρότη; Και πώς αυτό το "αύριο" σχετίζεται και επηρεάζει το "αύριο" της πατρίδας μας; Τι καταλαβαίνουν τελικά και τι δεν καταλαβαίνουν εκείνοι που μας κυβερνούν;
«Ναι, υπάρχει "αύριο" για τον Έλληνα μικρομεσαίο αγρότη, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θ' ανατραπεί η πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων και θ' ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, έξω από τα δόκανα της Ε.Ε. και της "ελεύθερης" αγοράς, κόντρα στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον αγροτοκτηνοτρόφο-παραγωγό, επαρκή, φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού, καθώς και φτηνές πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία της χώρας μας. Όλα τα καταλαβαίνουν αυτοί που μας κυβερνούν κι εν γνώσει τους κάνουν ό,τι κάνουν. Τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, που είναι αντίθετα μ' αυτά της φτωχολογιάς, υπηρετούν».
* Τέλος, ΕΛΓΑ. Πώς βλέπετε τον ΕΛΓΑ να λειτουργεί σωστά στο πλευρό του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας; Ήδη φέτος η Κρήτη αντιμετωπίζει τρομακτικές καταστροφές στα ελαιόδεντρά της και ο ΕΛΓΑ λέει «δεν αποζημιώνω την ανθοφορία της ελιάς». Γενικότερα, σπάνια δίνει αποζημιώσεις. Τι θα πρέπει να γίνει;
«Η κυβέρνηση, επικαλούμενη τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ και την οικονομική αδυναμία του κράτους, αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα χιλιάδων πληγέντων παραγωγών σ' όλη τη χώρα να πάρουν αποζημιώσεις για τις καταστροφές που έπαθαν στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από διάφορες αιτίες (παγετός, χαλάζι, πλημμύρες, πυρκαγιές, αρρώστιες κ.ά.).
Ζητάμε ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα καλύπτει όλες τις αιτίες των ζημιών και θα τις αποζημιώνει στο 100%».
Με το Βαγγέλη Μπούτα στα γραφεία της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΚΚΕ σε μία συνέντευξη για τις κινητοποιήσεις εκείνης της εποχής, το έτος...1997! |
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1372499&srv=364
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου