ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Οι κίνδυνοι από την ιδιωτικοποίηση

ΔΕΗ ΧΑΡΑΤΣΙ
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης
 
Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι αρκετοί, καθώς, χάνοντας την αυτονομία της η Ελλάδα στην παραγωγή και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, θα χάσει και την όποια εθνική ανεξαρτησία της, αφού ο τομέας αυτός αποτελεί τον πλέον στρατηγικό τομέα στην οικονομία κάθε χώρας.


Κι όμως... Η απελευθέρωση στον τομέα της ενέργειας, αλλά και γενικότερα οι εξελίξεις που διαμορφώνονται, όπως προειδοποιούν οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας σε τέτοια κατάσταση, αφού το "έγκλημα" που θα συντελεστεί με γρηγορότερα βήματα από τους δανειστές της Ελλάδας και τα ξένα κέντρα αποφάσεων θα είναι και η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία έχει ήδη αρχίσει.
Τους κινδύνους της απόλυτης εκχώρησης του τομέα της ενέργειας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με όλα τα συνεπακόλουθα για την Ελλάδα και το λαό της, εξηγεί στη «Νέα Κρήτη» ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ και στέλεχος στην Ένωση Τεχνικών Ελλάδος της Επιχείρησης Γιάννης Βρέντζος, που και ως αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου καλεί τους Έλληνες να στηρίξουν τη ΔΕΗ και τους αγώνες των εργαζομένων της.
«Η ενέργεια είναι στρατηγικός τομέας, όπως και το νερό. Και θυμόμαστε ότι, πριν από μια δεκαετία περίπου, πήγαν να απαξιώσουν τη ΔΕΗ - που είναι η μεγαλύτερη Επιχείρηση στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια - ώστε να φτάσει σε ένα σημείο που να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να είναι "βορά" στις ορέξεις του κάθε επενδυτή, είτε εγχώριου είτε από το εξωτερικό. Έχουμε πάρα πολλούς "παίχτες" οι οποίοι θέλουν να εξαγοράσουν την Επιχείρηση.
Αυτή τη στιγμή ένα κομμάτι, ο ΑΔΜΗΕ, έχει φύγει από τον όμιλο. Το 24% πουλήθηκε σε κινέζικη κοινοπραξία, η οποία μπήκε δυνατά στο παιχνίδι και εκτόπισε τους άλλους δύο "μνηστήρες" που ήταν από την Ευρώπη - ο ένας ήταν Γάλλος και ο άλλος Ιταλός. Τους πέταξαν έξω και με μεγαλύτερο αντίτιμο εκείνοι αγόρασαν το 24% του ΑΔΜΗΕ», λέει χαρακτηριστικά στη «Νέα Κρήτη» ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Γιάννης Βρέντζος.
Συνεπώς, όπως λέει, «βλέπουμε ότι μπαίνουν σιγά-σιγά οι ιδιώτες στην παραγωγή. Το μόνο που δεν μπορούν να ακουμπήσουν είναι τα δίκτυα, γιατί είναι μονοπωλιακά. Δηλαδή η διανομή είναι κάτι το μονοπωλιακό με βάση τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το μέλλον. «Σε μια Ευρώπη, θα έλεγα, η οποία είναι αλλόκοτη, όλα μπορούμε να τα περιμένουμε. Με την ασφυκτική πίεση που μας κάνουν επειδή χρωστάμε, όλα μπορεί να συμβούν στη χώρα μας».

Οι αγώνες της ΓΕΝΟΠ
Στο μεταξύ, όπως εξηγεί ο κ. Βρέντζος, «η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τα συνδικάτα που είναι κάτω από την ομπρέλα της ΓΕΝΟΠ, αλλά κι εμείς, το μεγαλύτερο σωματείο ως Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ, παλεύουμε για να κρατήσουμε αυτά που έχουν απομείνει»... Και τονίζει ότι σήμερα το 17% της ΔΕΗ είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, με ό,τι σημαίνει αυτό, και το υπόλοιπο 34% πάει στο Υπερταμείο. «Άρα έχουμε 17% το οποίο μπορεί να πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή, και το υπόλοιπο 34% μπαίνει για 99 χρόνια στο Υπερταμείο. Άρα δε μένει τίποτα».
Στην πραγματικότητα ήδη σήμερα έχει δρομολογηθεί το ξεπούλημα της ΔΕΗ, κάτι που, όταν - όπως υποστηρίζει - θα γίνει, αυτομάτως θα έχουμε διπλασιασμό ή και τριπλασιασμό της κιλοβατώρας.
«Μια χώρα η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί την ενέργειά της είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα δίνονται όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Όμως ακόμα σήμερα η ΔΕΗ παράγει το φτηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Αλλά έχουμε και τους "παίχτες" που παράγουν στην Ευρώπη πυρηνική ενέργεια και δεν έχουν τι να την κάνουν. Έτσι, με τη διασύνδεση που θα γίνει, ο Γάλλος και ο Γερμανός, που δεν έχει τι να την κάνει την ενέργεια, θα την πουλάει και στη χώρα μας. Αυτό το παιχνίδι δεν είναι και ό,τι καλύτερο».

Θετικές εξελίξεις - Προχωρά η καλωδιακή διασύνδεση
Για την καλωδιακή διασύνδεση Κρήτης και Πελοποννήσου και Πελοποννήσου και Αθήνας, ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος, τονίζει στην εφημερίδα μας: «Ήδη έχει χαρτογραφηθεί ο βυθός μεταξύ Χανίων και Γυθείου. Έχει ήδη γίνει η μελέτη και της γραμμής μεταφοράς από την Αθήνα προς το Γύθειο.
Οι Κινέζοι επενδυτές θέλουν να κάνουν τη διασύνδεση αυτή και με δικά τους κεφάλαια. Και αυτή είναι η λεγόμενη μικρή διασύνδεση μεταξύ Χανίων-Πελοποννήσου. Και έρχεται και η μεγάλη διασύνδεση Ηρακλείου-Αθήνας».
Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Βρέντζος λέει ότι η απάντηση των κυβερνώντων κάνει λόγο για την ολοκλήρωση της μικρής διασύνδεσης μέχρι το 2019, ενώ η μεγάλη διασύνδεση λένε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021.
Αλλά την ίδια ώρα ακούγεται, σύμφωνα με όσα μας λέει ο συνδικαλιστής, και "παίζεται" η διασύνδεση μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Κρήτης. «Οι Ισραηλινοί και οι Κύπριοι έχουν αρχίσει πλέον και κάνουν εξορύξεις στο φυσικό τους αέριο και στα πετρέλαια που διαθέτει η περιοχή, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για να παράγουν ενέργεια που θα έρχεται στο νησί μας και θα φεύγει προς την ηπειρωτική Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.
Είναι κάτι που προχωράει. Και θα έλεγα ότι στην Κρήτη τα τρία εργοστάσια που υπάρχουν δε θα χρειάζονται πια, ή θα είναι όλα στην ψυχρή εφεδρεία, ώστε να μπορεί το νησί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια σε μια δολιοφθορά ή σε μια βλάβη».
Ο κ. Βρέντζος καταλήγει λέγοντας ότι «έχουμε και τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί, ενώ οι καινούργιες επενδύσεις που προγραμματίζεται να γίνουν είναι τα υβριδικά πάρκα, που σχεδιάζονται να γίνουν στα σύνορα Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου το ένα, και το άλλο στο Ρέθυμνο με τεράστιες λιμνοδεξαμενές, οι οποίες θα συλλέγουν νερό και θα παράγουν ρεύμα».
 http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1371570&srv=159

Δεν υπάρχουν σχόλια: