ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Ο εφιάλτης των σκουπιδιών είναι γεγονός λόγω... απεργίας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Τα σκουπίδια απειλούν τη δημόσια υγεία, οι συμβασιούχοι καθαριότητας ζητούν από την κυβέρνηση να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την πρόσληψή τους και το τοπίο για το αν θα συνεχιστούν οι απεργιακές τους κινητοποιήσεις από την Τετάρτη και μετά παραμένει θολό.

Το σκηνικό αυτό διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα, με την κατάσταση να έχει γίνει ήδη ανυπόφορη.




Ο εφιάλτης των σκουπιδιών

Ήδη ο εφιάλτης των σκουπιδιών στις γειτονιές της πόλης του Ηρακλείου είναι γεγονός. Κάδοι ξεχειλισμένοι, σακούλες που έχουν σχηματίσει βουνό γύρω από τους κάδους, γάτες και αδέσποτα σκυλιά να κάνουν... πάρτι στα σκουπίδια είναι μόνο λίγες λέξεις με τις οποίες μπορεί κανείς να επιχειρήσει να περιγράψει την κατάσταση. Ακόμα και αν δεν έχουμε παραπέρα κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, έχουμε ήδη μια σοβαρή κατάσταση σε βάρος της καθημερινότητας των δημοτών, τόσο κεντρικά της πόλης όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα του Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, ενώ έληξε χθες το τετραήμερο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, σήμερα ξεκινάει η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΠΟΕ ΟΤΑ. Και μεθαύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα θα προχωρήσουν σε νέα συζήτηση στα συλλογικά τους όργανα, ώστε να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ή όχι.

«Αν δε βρεθεί λύση σύντομα, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε για άλλη μια φορά την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, με ολόκληρες κοινωνικές ομάδες να έρχονται η μία απέναντι στην άλλη», λέει για το ζήτημα αυτό ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς.

Στο μεταξύ, μετά τη λήξη της απεργίας, οι 90 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου παίρνουν το δρόμο της απόλυσης, με βάση την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ και οι μόνιμοι υπάλληλοι της υπηρεσίας θα δεχτούν ένα μεγάλο πλήγμα, καθώς με τα νέα μέτρα βγαίνουν από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.

Χθες, το θέμα των συμβασιούχων συζητήθηκε σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου έλαμψαν διά της απουσίας τους οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως και οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τους συνδικαλιστές να εκφράζουν οργή και αγανάκτηση!

Αίσθηση προκάλεσε χθες η απουσία των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το "παρών" έδωσαν μόνο τρεις βουλευτές, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι και ο Μανόλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, την ώρα που η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η πόλη του Ηρακλείου - όπως και οι άλλες πόλεις του νησιού μας - έχει αρχίσει να μετατρέπεται σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Ήδη ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ." και του neakriti.gr από περιοχές του Ηρακλείου, με στιγμιότυπα που τραβήχτηκαν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, είναι αδιάψευστος μάρτυρας ενός σκηνικού που προκαλεί ανησυχία στην κοινή γνώμη για το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η απεργία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Εκτός από τους τρεις βουλευτές, συμμετείχαν στη σύσκεψη επίσης οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου, ενώ από πλευράς ΕΚΗ συμμετείχε και προήδρευσε της διαδικασίας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στέλιος Βοργιάς, που δεν έκρυψε την ενόχλησή του κυρίως για την απουσία των κυβερνητικών βουλευτών, για τους οποίους τόνισε ότι «προφανώς θα ντρέπονται για τη θετική τους ψήφο στα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας ακόμα περισσότερο»...

Μιλώντας στην εφημέριδα  "Νέα Κρήτη" μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Στέλιος Βοργιάς τόνισε ότι «η απουσία των βουλευτών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικά αυτών της κυβέρνησης ήταν και πάλι ηχηρή. Προφανώς ντρέπονται να κοιτάξουν κατάματα τους εργαζόμενους, μετά το επαίσχυντο νομοσχέδιο που πέρασαν, το οποίο προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πάλι εναντίον των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και της συνδικαλιστικής δράσης. Πάντως, όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν αναγνωρίζουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει. Όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο των εργαζομένων. Όλοι αναγνωρίζουν τους κινδύνους που έρχονται όσον αφορά στη δημόσια υγεία αλλά και τον τουρισμό, σχετικά με το πρόβλημα της καθαριότητας στο δήμο Ηρακλείου. Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι σίγουρα θέλουμε μόνιμες θέσεις εργασίας. Αν χρειαστεί να γίνει και μέσω ΑΣΕΠ, ας γίνει με μια μοριοδότηση των συγκεκριμένων εργαζομένων, και πρέπει να βρεθεί η λύση σύντομα»...


Η απόφαση της απεργίας

Η 48ωρη απεργία "σπάει" της ΠΟΕ ΟΤΑ, χωρίζεται σε δύο "θεματικές" 24ωρες ως εξής:

- Η σημερινή κινητοποίηση αφορά τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τις επιπτώσεις της απόφασης της ένταξης των προνηπίων από 4 ετών στα νηπιαγωγεία.

- Η αυριανή κινητοποίηση αφορά στους συμβασιούχους και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών.

Σήμερα, στις 11 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και αύριο Τρίτη, στις 9 το πρωί, στην πλατεία Καραϊσκάκη, με πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών και στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1409130&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: